Vízterelés és vízelvezetés szivárogtató blokkokkal

2012-06-26 19:14:07 | Módosítva: 2012-06-26 19:14:07

A telkünkön megjelenő víz terelése, elvezetése fontos feladat. Ennek ellenére sokan erre nem fordítanak elég energiát, hiszen amikor ezzel kellene foglalkozni - az építkezés vége felé - már az anyagi keretek kimerülőben vannak. Ezért lehet az, hogy hóolvadáskor, vagy tavaszi, őszi esőzésekkor úszik a kert…

A kertbe csapadék formában bejövő vizek elvezetése fontos műszaki feladat, annak ellenére, hogy sokan elhanyagolják. A vízterelés, vagy vízelvezetés hiánya okozhatja a pincék vízelöntését, a falak vizesedését, repedését, az utak járdák törését, süllyedését, de a növényzetben is sok kellemetlenséget okozhat. Ilyen a fű, és más növények pusztulása, melyek a nagymennyiségű víz miatt fellépő csökkent talajlevegő hiányát nehezen, vagy egyáltalán nem képesek tolerálni.
A területre beérkező természetes víz mennyisége egyébként is egyenetlen eloszlású, hiszen a ház tetejére, valamint a szilárd burkolatú utakra kerülő vizet is a kerti talajnak kell alap esetben elnyelnie, ami arányaiban több, mint ami az adott felületre érkezne.

A csapadékvíz nem egyenletes eloszlásban jön. A nyári aszályos időszakban öntözéssel kell a hiányát pótolni, míg tavasszal, ősszel és a hóolvadáskor olyan mennyiségű víz öntheti el a kertet, ami feláztatja a talajt, hiszen az nem képes rövid idő alatt elnyelni.

Ha tudjuk, tereljük

A felesleges víz okozta problémák megoldására, vagy legalábbis enyhítésére több mód van. Ilyen a vízelvezetés vagy a vízterelés. Sokat spórolhatunk a műszaki hozzávalókon, ha víztömegszámítással és területünk adottságaival próbálunk meg jól gazdálkodni. Egy 150 m2 felületű tetőről, amennyiben 50 mm eső esik 7,5 m3 víz fog lejönni. Ezt a legjobb megoldás földmunkával a terület lejtési viszonyainak optimális kialakításával elvezetni a háztól.

Ennek hatékonysága azonban több mindentől függ. Például mekkora a zöldterületünk, amire rávezethetjük. Ennek milyen a magassági szintje, mert ha egy dombon van a ház, és a kert a magasabb részen van, akkor oda nem tudjuk elvezetni ezt a vízmennyiséget. A talajadottságok is sokat számítanak, hiszen a homoktalaj jobban nyeli a vizet az agyagos meg alig. Ugyanez vonatkozik a sziklás köves altalajra, ahol vékony a termőréteg, az szintén nem tudja majd befogadni ezt a vízmennyiséget. De ha homoktalajunk van, és viszonylag nagy a kertünk, ami ráadásul kicsit alacsonyabban van a háznál, akkor ez a mennyiség nem okoz gondot a kertre rávezetve, egyenletesen eloszlatva.

Arra a részre, ahová elvezetjük a vizet, olyan növényeket ültessünk, melyek bírják az időszakosan nagy csapadékmennyiséget, és termetükből adódóan jól párologtatnak. Ilyenek lehetnek a fűzfafélék, bár a tavaszi hóolvadás okozta vízmennyiségen ők sem tudnak segíteni, ekkor még nem lombosok, tehát nem tudják vízfelvétellel és párologtatással megoldani az ügyet.

Szikkasztóblokkok előnyei

Az eddig tárgyalt vízterelés sokszor kevés, vagy nincs rá mód, ekkor a vízelvezetést kell megoldani, ha nem is a teljes területen, de a leggyakrabban használt részeken mindenképp. A vízlevezetés történhet pontszerűen, vagy vonalszerűen. Utóbbi esetben csak egy-két, a folyóka irányába tartó lejtésirányt kell precízen megoldani. A pontszerű változat elemeinek a beszerelése egyszerűbb ugyan egy járdába, ám itt gondoskodni kell arról, hogy minden irányból arra lejtsen a terület.

Szikkasztó blokkok kialakításával is elvezethető a felesleges víz. A szikkasztó blokkok tárolókapacitása közel háromszorosa a hagyományos kavicsos szikkasztókénak. További előnye a blokkrendszerű szikkasztóknak, hogy akár autóforgalom alá is telepíthetők, legalább 80 centiméterrel a föld szintje alá. A blokkokat összepattintható elemek kötik össze, így kialakításukkor nem kell nehéz munkagép, hiszen egy-egy elem mindössze 15 kilogramm. Egy 300 liter térfogatú elem 30 000 forint körüli összegbe kerül, az összekapcsolást 400 forintos elemekkel lehet elvégezni. Szikkasztó blokk felhasználásával a szikkasztó helyigénye harmada a kavicsos szikkasztónak. Nem kell több tonna kavicsot megmozgatni, az említett kis tömegű szerkezeti elemek helyettesítik ezt. Teherbírása jelentős, parkoló alá is könnyen, gyorsan telepíthető. Az elemek összekapcsolásához oldalanként 4 db összekötő elem szükséges.

Az otto graf rendszerű szikkasztóblokk megánházakra adaptált változata a szikkasztó alagút, ami egy vagy több alagútszerűen csatlakoztatható elemből áll, így rugalmasan bővíthető. Egy elem 11 kilogrammos, és négyzetméterenként 3,5 tonnával terhelhető, azaz személygépkocsi nyugodtan járhat felette. Egy 11 kilogrammos modul 800 kg kavicsot és 36 méter dréncsövet helyettesít, így mind árban, szállításban, mind telepítésben jó alternatívája a kavicsos szivárogtatóknak. Kevesebb föld kiemelése szükséges hozzá, mint a kavicsos változathoz, így ár és teljesítmény aránya is előnyös.

Mindent összevetve legolcsóbb magoldás, ha kerten belül képesek vagyunk elvezetni a felesleges vizet olyan helyre, ahol a föld azt rövid időn belül elnyeli. Ha ez nem megy, akkor jöhetnek a szikkasztóblokkos megoldások, amelyek a felesleges vizet gyorsan a földalatti blokkba juttatják, és innen van ideje elszivárogni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kifüstölik az illegális csatornabekötéseket

Egy rendeletmódosítás nyomán hatékonyabban fognak tudni fellépni a víziközmű-szolgáltatók azok ellen, akik illegálisan vezetik a területükre, például a házuk tetejére hullott esővizet a...


Kertlocsolás vízdíj nélkül

A nyári időszakban a kiskert, a veteményes, de a gyep locsolása is napi szükséglet. A kilocsolt víz nem elhanyagolható mennyiségű, egy átlagos növényzetű kert napi 4 mm (4 liter) csapadékot igényel...