Épületek állagromlásának lassítása

2016-12-07 09:10:50 | Módosítva: 2016-12-07 09:20:45

Bizonyos időnként a betonnak is szüksége van karbantartása, illetve az elhasználódás mértékétől függően javításra, cserére. Bár a megfelelően kivitelezett betonanyagok élettartama hosszú, 10-15 évente helyreállításra, javításra szorulnak, 30-40 évente pedig nagyobb felújítást igényelnek.


Már az egyszerű felületi helyreállításokkal is sokat lehet segíteni egy épületszerkezet állapotának konzerválásán, bár a komplex felújítás a szerkezet teherbíró képességének javítására is irányul. Minden helyreállítási stratégia alapvető célja, hogy a későbbiekben minél jobban megvédjük az épületet a környezetei hatásoktól. A korrekt helyreállítás alapvető feltétele az adott feladatra alkalmas és arra méretezett építőanyag használata. A nem megfelelő termék alkalmazása nem hoz megfelelő eredményt, sőt akár ronthat is a kiindulási állapoton. A javításhoz felhasznált anyag megválasztása azért is fontos, mert a legtöbb esetben olyan elemeket kell felújítani, amelyek közvetlenül veszélyeztethetik a testi épséget

Lakóépületeknél a leggyakrabban javítandó elemek a környezeti hatásoknak közvetlenül kitett részek, valamint a tartós használat miatt jelentős terhelésnek kitett elemek, illetve ezek kombinációi.

Leginkább elhasználódó szerkezetek

Lábazat: csapóesőnek, mechanikai és az elvárható használaton túl egyéb igénybevételeknek is ki van téve;

Erkély, függőfolyosó: a közlekedés elemei, fej fölötti szerkezetek, ezért tartóssága életvédelmi szempontból elsődleges;

Homlokzati díszek (párkány, ablakkeret stb.): egyes elemei tűzvédelmi és biztonságtechnikai szempontból is fontosak, de az erkélyekhez hasonlóan életvédelmi szempontok is felmerülnek;

Lépcső, rámpa: gyakran jelentős környezeti igénybevétel mellett mechanikai és dinamikai terhelés is éri; a közlekedés biztosítása miatt helyreállításuk fontos, de az alkalmazott anyagok szilárdsági szempontból is kiemelt fontosságúak.


Állagvédelem szempontjából ezeket az épületszerkezeteket érdemes szem előtt tartani és felújításukról már a tönkremenetelük előtt tervet készíteni.

A vasbeton elemek korróziója több károsodásból tevődik össze, de a leggyakoribb probléma a betonrészek karbonátosodása és az acélbetétek oxidációs korróziója. A két jelenség összefügg egymással. A karbonátosodáshoz széndioxidra van szükség, az acél korróziójához vízre és oxigénre. A karbonátosodás miatt csökken a pH, ezért megindul az acélbetétek „rozsdásodása”. Az acél korróziója térfogat-növekedéssel jár, ami a betont megrepeszti, így a károsítók még könnyebben eljutnak az acélbetéthez, ezért a tönkremenetel gyorsul.


Vasbeton szerkezetek esetén az általános bevonati rendszerektől eltérő, azoknál nagyobb teherbírású és bizonyos esetekben más feldolgozási módszerű anyagokra van szükség. Lakóépületeknél – ha nincs szükség szerkezeti megerősítésre – az általános kézi betonjavító rendszerek alkalmazása a legkifizetődőbb. Ezek a rendszerek egymással könnyen összeépíthető, nagy teljesítményű elemekből állnak (korrózióvédőkből, tapadóhíd képzőkből, durva javítóhabarcsból és simítóhabarcsból). Feladatuk a széndioxid behatolás csökkentése, és az acélbetétek megóvása a korróziótól. Alkalmazásukkal jelentősen csökkenthető az állagromlás üteme.

A felújítás módszerei, az állványozás technikája, a kivitelezés menete – például a közlekedés folyamatos fenntartása mellet – összetett feladat, ezért a betonszerkezetek javításához ajánlott szakemberek segítségét kérni.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hőhídmentes erkélyek

Hőhidak olyan helyen fordulnak elő egy épületen, ahol magasabb hővezető képességű anyagok szakítják át az egyébként alacsony hővezető képességű külső épületelemet. Nevezhetjük ezeket az anyag által...


Lábazat és padló hőszigetelés

A homlokzaton a lábazati rész van a leginkább kitéve az időjárásnak és a mechanikai hatásoknak. Ennek ellenére nem lehet szigeteletlenül hagyni, semmi esetben sem. Új épületeknél, amennyiben olyan...