Nyár az erkélyen

A nyári meleg nem válogat a hétköznapok és a hétvége között. Munkában eltöltött kánikulai nap után, amikor már a hőség csillapodik, de a lakás falai ontják magukból a meleget, hangulatos egy szép erkélyen, teraszon eltölteni az estét. A panellakások nagy részéhez építettek erkélyt, és az újonnan épülő társasházi lakásokhoz is egyre többször tartozik egy kisebb-nagyobb terasz. Igaz, nem mindegy, hogy mekkora az erkély, de ha legalább egy-két szék elfér rajta, már csak a gondos és ötletes tervezésen múlik erkélyünk hangulata.

Burkolás

Régi építésű lakások erkélyének burkolata előbb-utóbb cserére szorul. Minél kisebb a burkolandó felület, annál kisebb mintájú burkolatot tervezzünk, hogy a minta érvényesülni tudjon. Ne feledkezzünk meg a szükséges lejtés kialakításáról, a megálló esővíz nehogy eláztassa a ház falát. 1 m-enként 15-18 mm lejtés elegendő. Ha az erkély padlózata megfelelő állapotban van, de nincs szépen burkolva, és nem akarunk sokat költeni, PVC-padlóval is széppé, újszerűvé tehetjük. Az utóbbi években divatba jött a deszkalappal burkolt terasz. Ez azonban csak akkor jöhet szóba, ha az erkély kb. 10 cm-rel alacsonyabban van a lakás szintmagasságánál, mert így legfeljebb egy magasságba kerül azzal.

Szél elleni védekezés

Legkönnyebb dolgunk akkor van, ha sok a falfelület. A falak fogják legbiztosabban az erős szelet, így bútoraink, virágaink akkor is biztonságban vannak, mikor a hőség helyett a szél tombol. Azonban ha az erkély éppen a szélirányból nyitott, függönyözzük el a teraszt, amely egyben szél- és árnyékfogó is. Amikor szövetanyagot választunk, sűrű szövésű, erős, világos színű anyagot keressünk. A szín kiválasztásánál mindenképpen gondoljunk az erkélyen elhelyezendő egyéb tárgyak, bútorok, textilek színeire is.
A kereskedelemben kapható sokféle lyukasztó, patentozó stb. eszközzel könnyen elkészíthetjük a függönyt, varrni csak a szegéseknél kell (a). A gondos rögzítés nagyon fontos, mert az erős szélben egy kifeszített anyag vitorlává válva, a gyenge rögzítéseket kitépi a falból, és balesetet okoz. Amikor éppen nem használjuk a teraszt, legjobb ha összecsukjuk a szél- és árnyékfogót, ugyanígy akkor is, ha a szél erősödését észleljük.
Szorosan egymáshoz kötözött bambuszpálcákból vagy nádfonatból is készülhet védőfal. Tovább enyhíthetjük a szél erősségét, ha virágládába a szél felőli oldalon törpefenyőket ültetünk. Szépek is és kiváló széltörők.
Az erkélyre minél kevesebb cserepes növényt tegyünk, inkább függőkosarakkal (lásd. májusi lapszámunk), ablak- és balkonládákkal díszítsük. Egyrészt, hogy ne legyen zsúfolt, másrészt különösen a kisebb cserepek - közel az erkély széléhez - leesve, balesetet okozhatnak. Legjobb, ha a korlát és a terasz aljzata közé erős dróthálócsíkot erősítünk, párkány kialakításánál pedig egy 20-25 cm magas kiskorlátot alakítunk ki (b). A nagyobb cserepek és virágládák aljába is tegyünk nehéz köveket, így a szél kevésbé dönti fel.

Bútorok 

A terasz bútorait elsősorban a családtagok száma és a rendelkezésre álló hely határozza meg. Képeinken bemutatunk néhány lehetséges megoldást. Akár vásárlásnál, akár saját kezű munkánál fontos, hogy a fából készített bútorokat (pl. gyalult ácsléc, gyalult vörösfenyő deszka, fa rudak stb.) gondosan felületkezeljük, még használatba vétel előtt, mert nem vihetjük minden csepp eső elől a lakásba erkélybútorainkat.
A készen vásárolt daraboknál minden esetben olvassuk el a gyártó tájékoztatóját, hogy pontosan milyen anyagból készült az adott termék, milyen időjárásviszonyokhoz megfelelő felületkezeléssel látták el. Sokszor írtunk már lapunkban is ezekről a kereskedelemben kapható védőanyagokról (pl. impregnáló alapozó, fakonzerváló stb.), és ha nem elégszünk meg a gyári bevonattal, további - az alapbevonatot figyelembe vevő - védőrétegekkel láthatjuk el a kész bútort. Mind a készen vásárolt, mind a saját készítésű bútorokat szedjük szét fődarabjaira, majd gondosan kenjük át, és csak a száradás után rakjuk össze újra. Kültéren használatos fabútorokat sárgaréz süllyesztett- vagy lencsefejű facsavarokkal állítsuk össze, mert nem rozsdásodnak, mint a szegek. A csavarok furatait fúrjuk elő, hogy a fa ne hasadjon el.
A kárpitok is könnyen levehetők legyenek, mert a hajnali pára kárt tesz bennük. Éjszakára, vagy amikor elmegyünk otthonról, a váratlan záporoktól és nap elől is védett helyre kell tenni.

Téli tárolás

Már a bútorok kiválasztásánál gondolnunk kell a téli tárolásra is. Akinek nincs lehetősége a lakáson kívüli tartós tárolásra (pl. pince, nagyobb tároló, garázs), mindenképpen összecsukható székre, szétszerelhető asztalra van szüksége, hogy a lakáson belüli tárolás minél kisebb gondot jelentsen. Az előzőekben leírt módon gondosan felületkezelt fabútorokat - ha nincs más megoldás - kint hagyhatjuk télire az erkélyen, de összecsukva, letakarva a fal mellé állítva, ahol valamennyire védett a fagytól.

  1. Ötletes megoldás; a pad alatt egy gyermekhomokozó rejtőzik. A homokozó alapládájának magasságát úgy határozzuk meg, hogy lehajtva az ülőlap ne legyen se túl alacsony, se túl magas, kényelmes ülést biztosítson. A láda két oldala legyen a teherhordó, hogy az előlap alacsony maradhasson, a gyerek könnyű mozgását biztosítva. A falra mindenképpen szereljünk a felhajtott ülőlapot biztonságosan rögzítő "zárat", nehogy egy véletlen rossz mozdulatnál a gyerekre zuhanjon a tetemes súly. A képen látható szél- és árnyékfogó alsó részére - méretre szabás és szegés után - kb. 20 cm-enként tegyünk karikákat, és az erkélykorlátra szerelt kis kampókra akasztgassuk fel. A felső részt a rajz alapján készítsük el, ami így bármikor felhúzható, majd gondosan rögzítsük az oldalfalakhoz, illetve a mennyezethez.
  2. Egy konzolos asztalka egészen kis erkélyen is lehetőséget biztosít üdítős poharunk elhelyezésére. A konzolok - a lehajtható változat is - szakáruházakban készen is megvásárolhatók, az asztallap készülhet fából, fémből, műanyagból. Rögzítésüket mindig a helyi adottságokhoz igazítsuk.
  3. Egy ilyen kényelmes pad alá készíthetünk egy kerekeken guruló tartót. Sok minden elfér benne, pl. a gyerekek homokozó játékai, a virággondozáshoz szükséges eszközök, időlegesen feleslegessé váló virágcserepek, kaspók stb.
  4. A fal síkjára felhajtható asztal-pad kombinációt egy gyakorlott barkácsoló el tudja készíteni a kép alapján. Az elkészítés módja a padok és az asztal esetében azonos, csak méretükben különböznek egymástól. A faanyagok és vasalatok különböző méretekben megvásárolhatók a barkácsáruházakban. A méretre vágott faanyagot élezzük le gyalugépen (kézigyalu vagy csiszolópapír is megfelelő), a külső részekre kerülő éleket kerekítsük le, hogy szebbek legyenek. A próba összeállítás után felületkezeljünk minden egyes darabot, majd száradás után facsavarokkal állítsuk össze a bútort. Ennél az összeállításnál is körültekintően végezzük el a falra szerelést, a stabil teherbírás miatt.
  5. Az előzőnél valamivel több időt és barkács tapasztalatot igénylő szekrény elkészítéséhez egy méretezett rajzot is mutatunk. A szekrény különlegessége a szuper biztonságos virágcserép tartó polc. A felhajtható asztallap és az összecsukható székek helyének biztosítása a szekrényajtó mögött, nagyon praktikus egy kicsi teraszon.
  6. A képen látható ülőrész és a dobozok elkészítéséhez, összeállításhoz famunkára van szükség. A teherhordó három oszlop, falazóelemekből készült. A viszonylag egyszerű bútorzatot, a színesre festett faanyagok, és az ahhoz hasonló színű textíliák egysége teszi mégis kompletté.
  7. A virágtartórendszer falburkolásként is funkcionál. A virágok mennyiségétől és méretétől függően a polcok tetszés szerint variálhatók, kiegészíthetők újabb és újabb darabokkal.
  8. A műanyag kerti bútorok nem olyan szépek, mint fából készült társaik, de azért ne feledkezzük meg róluk sem. Sok-sok méret, forma és szín közül válogathatunk, az egyforma székek egymásba rakhatók, így könnyítve a téli tárolást, az asztalok lábai pedig minden esetben kiszerelhetők, lapszerelten rakhatók el. A nagyobb, és egyben kényelmesebb nyugágyak majdnem minden fajtája összecsukható, így használaton kívül kis helyen is elférnek. Jól kiválasztott mintájú huzattal a székeken és terítővel az asztalon, barátságossá tehetjük a legolcsóbb fehér műanyag garnitúrát is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: erkély, burkolás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Markov avatarja

Markov         Erkélypad felhajtható

Sajnos az internetes cikkeknél nincs fenn a teljes képanyag, így jelenleg az egyetlen lehetőség megszerezni valahonnan az eredeti lapszámot.

(Az Ezermester Oldtimer-ben jelenleg csak 1999-ig találhatók meg a lapszámok (eredeti formátumban), de tervezzük bővíteni.)

galnyikos avatarja

galnyikos         Erkélypad felhajtható

Jó a cikk,de hol lehetne megnézni képen is a felhajtható erkélypad hozzávalóit és összeszerelését?

Hőhídmentes erkélyek

Hőhidak olyan helyen fordulnak elő egy épületen, ahol magasabb hővezető képességű anyagok szakítják át az egyébként alacsony hővezető képességű külső épületelemet. Nevezhetjük ezeket az anyag által...


Növényszobák

Szobanövényeknek, vagy növényekkel teli szoba embereknek? Mindegy is, a lényeg: egy kis nyugalom szigete bárhol kialakítható, akár egy toronyház erkélyén is.