Murexin anyagokkal

Betonerkélyek felújítása

Az évekig halogatott felújítás, esetleg a hibás kivitelezés, valamint a környezeti hatások miatt szükségessé válhat a vasbeton erkélyek felújítása. Nem egyszerű, de nem is túl bonyolult ez feladat. Fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a lépésekkel, amelyek ilyenkor elengedhetetlenek.

Sokféle cementbázisú anyag kapható a piacon, de érdemes azok közül választani, amelyek egymásra épülve egységes rendszert alkotnak. A Murexin a teherhordó szerkezetek megerősítésére, felületi javítására és számos más feladatra ajánlja Önnek rendszerbe épülő anyagait.
A betonacélokhoz történő tapadás javítására a Repol BS 7 betonacél védőszert, a felületi kiegyenlítő anyagok tapadásjavításához a Repol HS 1 tapadásjavító habarcsot. A különböző betonfelület javító anyagok, mint például a Repol SM 20 betonjavító habarcs és a Repol BS 05 G Betonglett is a rendszer elemeit képezik. A betonjavító anyagok széles termékválasztékával vásárolható meg a könnyített habarcsoktól a flexibilis CO2 szigetelőig. Segítségükkel az eredeti alapfelület teljesen helyreállítható a hiányzó részek kitöltésével, kiegészülve a fagy és oldott só elleni védelemmel. A vasbeton szerkezetek korrózió elleni optimális védelme is megoldható.
Mint minden javítási munka megkezdésének első, legfontosabb követelménye a hiba feltárása, a javítási terület behatárolása, a beton visszabontása, ha szükséges a betonacélok szabaddá tétele és rozsda mentesítése. Az alapfelület előkészítés célja a szilárd, tartós kötés feltételeinek megteremtése. El kell érni a szükséges érdes javítási mélységet, szabaddá kell tenni az alapfelületet a cementtejtől, a laza, porhanyós, lágy részektől, a leválasztó szerektől. Ezek módja lehet kisebb felületeknél a vésés, a marás, a nagyobb felületek esetén szóba jöhet a nagy nyomású vízzel vagy levegővel történő felületszórás.
A szabaddá tett és megtisztított betonacélokra a Murexin REPOL BS 7 Betonacél védőszert kell felhordani. Egyszerűen feldolgozható, ásványi alapú kötőanyagának és a gyors kötést lehetővé tévő recepturájának köszönhetően kitűnő a tapadása az acél és beton felületeken. Ecset segítségével kétszer kell a betonvasra felhordani. A második kenést az első után kb. 6 óra múlva végezzük.
A betonacél védőszer felhordása után a környező betonszerkezetet elő kell nedvesíteni, és a REPOL HS 1 Tapadásjavító habarcsot bedörzsölni. Az anyag kül- és beltérben a betonjavításhoz szükséges igen magas tapadó szilárdságot biztosít. A tapadásjavító habarcsot a mattnedves felületre fel kell hordani, és jól bedörzsölni. A betonjavító habarcsot a még nedves tapadóhídra kell felhordani és bedolgozni. Ez az ún. nedves - nedves eljárás.
A betonjavító anyagok lehetnek teherhordó szerkezeti habarcsok, melyek részt vesznek a teherviselésben, befolyásolják a statikai számítást, terheltek, így szükség van a teherviselésükre. A szerkezeti kiegészítő habarcsok kiegészítik a hiányzó részeket, nem befolyásolják a statikai számításokat, nem viselnek terhet, csak geometriai kiegészítők, pl. oszlopok, pillérek tetején megnövelik a betontakarást.
Nagyobb egyenetlenségek kitöltésére a Repol SM 20 Betonjavító habarcsot javasoljuk. Ez az anyag egykomponensű, felhasználásra kész, por alakú betonjavító habarcs. Betonjavítási munkákhoz ideális, kromát szegény és klorid mentes, javítási munkákhoz kiválóan megfelel, betonra kitűnően tapad. Kül- és beltérben alkalmazható max. 20 mm vastagságig, munkamenetenként. Függőleges, vízszintes valamint fej feletti hibák javítására, profilozására kézi vagy gépi (nedves lőtt) technológiával 0,5-2 cm között nagyfelületek javíthatóak vele. Amennyiben lyukakat kell kitölteni max. 5 cm vastagságban is bedolgozható. A fent említett módon előkészített mattnedves felületre a REPOL HS 1 tapadásjavító habarccsal kellősíteni kell. A következő réteg nedves a nedvesre eljárással kerülhet a felületre.

A Repol SM 40 Betonjavító habarcs zsugorodás mentes, por alakú, egykomponensű, felhasználásra kész, betonra igen jól tapadó betonjavító habarcs. Betonjavítási munkákhoz ideális, mert kromát szegény és klorid mentes. Élek kialakítására, profilozásra, fej feletti munkára ideális. 1,5-4 cm között nagy felületek javíthatóak vele. Amennyiben lyukakat kell kitölteni max. 6 cm vastagságban is bedolgozható. A fent említett módon előkészített, mattnedves felületre a REPOL HS 1 tapadásjavító habarccsal kellősíteni kell. A következő réteg nedves a nedvesre eljárással kerülhet a felületre.
A finomabb felületi javításokra Murexin glettjeink közül a Repol BS 05 G Betonglettet javasoljuk. Időjárás- és fagyálló, hidraulikusan kötő, adalékkal javított, por alakú glettelő massza. Kül- és beltérben alkalmazható magas- és mélyépítésben egyaránt, kész betonelemeknél, zsugorodási üregek, kavicsfészkek, kitört élek javítására, egyenetlenségek korrigálására, szabadon álló betonvasak beágyazására, lyukak és egyéb üregek lezárására. Az anyagot a még nedves alapozóra kell felhordani (nedveset a nedvesre) és elegyengetni. A maximális rétegvastagság ne legyen több 5 mm-nél.
Ha ennél is vékonyabb anyagra van szükség, akkor a Repol BK 05 Betonkozmetik az ideális. Időjárás- és fagyálló, gyorsan szilárduló, hidraulikus kötésű, javított minőségű, por alakú glettelő massza. Kül- és beltérben alkalmazható. A foltos, pórusos és nem szép betonfelületek optikai javítására szolgál. Segítségével egyenletes, sima felület hozható létre. Az anyagot a még nedves alapozóra kell felhordani (nedveset a nedvesre). A maximális rétegvastagság ne legyen több 2 mm-nél.
Mivel a cementes anyagok kötése során utókezelésre mindig szükség van, legegyszerűbben a folyamatos vízzel történő nedvesen tartás helyett a beton-utókezelő szert ajánljuk. A Repol CS 1Kipárolgás gátló oldószertartalmú, szórható, gyorsan ható, kiadós fim képző, utókezelő szer. Kül és beltérben, friss készítésű beton és cementhabarcsok védelmére szolgál. Megakadályozza a felület gyors kiszáradását, megfelelő záró hatást biztosít. Csökkenti a zsugorodási repedések kialakulását, javítja a felület szilárdságát.
Közvetlenül a beton lehúzása után a megfelelő szerszámmal fel kell hordani az anyagot a mattnedves felületre. Az esetleges tócsák kiszáradását meg kell várni. Használat előtt jól fel kell rázni.
Amennyiben az elkészült erkélyünket a ház homlokzatával harmonizáló színre szeretnénk festeni, erre a legalkalmasabb a Repol BF 1 Betonfesték. A tiszta akril, selyemmatt, vízzel hígítható, környezetbarát betonfesték gyorsan szárad, jól tapad, rugalmas. Nem krétásodik, slaggal jól tisztítható. Kitűnő tulajdonságainak köszönhetően ásványi alapfelületeken - beton, vakolat, fa - használható; külső térben, falon és mennyezeten. A felületnek megfelelő alapozás után ecsettel, hengerrel vagy szórógéppel két rétegben kell felhordani a festéket a felületre. Figyelembe kell venni, hogy járófelületre nem alkalmas!
A szabadban, bevonat nélkül maradó, de nem járható betonfelületeket is érdemes védeni az időjárás viszontagságaitól, elsősorban a víztől. A Murexin Repol S4 Szilikon impregnáló megakadályozza a kezelt felület átnedvesedést, páraáteresztő képességű, és gátolja a só-kivirágzást.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vízszigetelés, csemperagasztás, feszültségcsökkentés

A burkolók számos műveletet végeznek, így alapozást, vízszigetelést, feszültségmentesítést, csemperagasztást vagy habarcsolást. Folyamatosan többféle termékkel kell dolgozniuk, és azokat...


Aljzatkiegyenlítők a Murexintől

A rendszerben alkalmazott alapozók és aljzatkiegyenlítők bármilyen típusú burkolat és terhelés esetén megfelelő szilárdságot tudnak adni. Az alapfelületnek legalább 28 naposnak kell lennie, és a...