Casals felsőmaró

Ez a gépfajta mostanáig hiányzott a spanyol Casals kínálatából. Most azonban megjelent, és rögtön egy több mint 1000 W teljesítményű géppel, amit bőséges tartozékkínálattal csomagol össze a hordtáskaként is funkcionáló műanyag kofferban. Szerkesztőségünk szinte az első szállítmány első gépét kapta meg kipróbálásra, s mivel időnk sem volt sok rá, haladéktalanul munkára fogtuk.

Előbb nézzük, hogy mit tud, aztán hogy hogyan? Az 1050 W leadott teljesítményt már említettük. Tekintélyes, de nem túlzott, különösen azért, mert szép finoman állítható fordulatszám-szabályozóval is ellátták a Casals felsőmarót, amellyel percenkénti 13000 és 30000 között szabályozható a fordulat. S persze a leszabályozott fordulatszámhoz csökkenő teljesítmény tartozik, ezért nem mindegy, hogy honnan indulunk. Az 1 KW feletti teljesítményből azért még a legalacsonyabb fordulatszámhoz is marad.

A gép formája a modernebb stílusokat követi. Két markolata jó fogású, a jobboldaliban helyezték el a kapcsológombot, amit csak egy reteszelővel együtt megnyomva lehet működtetni. Ez megakadályozza, hogy a gép már esetleg a kézbevételkor beinduljon. A fordulatszám szabályozó a motorház tetejére került, és fokozatmentesen szabályoz. A mélységmérő egyszerűen megoldott egy skálázott műanyagléccel. Ez ütközik fel a háromállású mélységi ütközőn, amit csavarhúzó és 4-es kulcs segítségével lehet beállítani. A három - előre beállított - ütközési pont között az átváltás természetesen egyetlen mozdulat.
A készletben kapunk egy párhuzamvezetőt, ami más gépekéhez hasonló kialakítású. Ennek egyik tartórúdjára lehet felerősíteni a körzőcsúcsot, ami amennyire egyszerű megoldás, olyan ügyesen használható. Körívben maráshoz itt nincs szükség két emberre, a csúcs - egy enyhe rákoppintás után - szilárdan beül a kör közepébe, és innentől kezdve hibátlan lesz a munka.
Igen sokra értékeljük, hogy a Casals felsőmaróhoz 12 különféle marófejet kapunk a készletben. Van ezek között sima ujjmaró, vezetőcsapos és vezetőcsapágyas fazonmaró, különböző horonymarók stb. Ezekért, ha külön kellene megvásárolnunk, bizony tekintélyes summát fizetnénk.
Ezek után nézzük a gyakorlatot. A motorhang szép, egészséges minden fordulatszám-tartományban, kiegyensúlyozatlanságra utaló jelek nincsenek. A különböző vezetők csavarjait jól meg kell húznunk, de ezek után már nem állítódnak el munka közben. Mintagépünkön a motorház kissé kotyogott a vezetőoszlopokon, bár ez nem volt olyan mértékű, hogy a marás pontosságát befolyásolná, és az oszloprögzítő-kar lenyomása után minden felesleges mozgás megszűnik. Ez a kar jól kézre-, vagy inkább ujjra esik, így érdemes mindig használnunk.
A rövid próbák során kifejezetten szép munkákat tudtunk végezni, többek között a gáláns marófej készletnek köszönhetően. Műszaki rendellenességet nem észleltünk. A Casals felsőmaró tartozékaival együtt jó munkaeszköz lehet azok számára, akik rendszeresen végeznek asztalos és bútorkészítő munkákat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: felsőmaró

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Felsőmarós munkák

Az asztalosok és a hobbiként famunkákkal foglalkozók számára a marógép alapvetően fontos szerszám. Ezzel képesek profi minőségű lemunkálásokat készíteni, ami a munkadarabokat gyári minőségűvé...


Új Bosch felsőmarógépek a barkácsolók számára

A Bosch barkácsolóknak szánt POF 1200 AE és POF 1400 ACE felsőmarógépeit a különösen precíz munkavégzésre tervezték, és új mércét állítanak a teljesítmény, a felhasználói kényelem és egyúttal a...