A Bosch új felsőmaróinak ürügyén

Felsőmarás felsőszinten

A német cég két új felsőmaróját, a POF 1100 AE és a POF 1300 ACE típusjelűt egyik korábbi számunkban mutattuk be. Azóta volt alkalmunk még közelebbről is megismerkedni velük, pontosabban a kisebbik, 1100 W-os géppel. Meg kell mondanunk, hogy ennek a teljesítmény különbségnek túl nagy jelentősége nincs, hiszen az 1100 W is bőven elegendő. A gyakorlati különbség a két gép között inkább a típusjelzésben lévő "C" betűben van; a Bosch féle konstans elektronikát csak az 1300-asba építették bele. Ez biztosítja különböző terheléseknél (anyagminőség, előtolási sebesség) a beállított fordulatszám pontos megtartását. A fordulatszám szabályozására szolgáló elektronika viszont mind a két gépben megtalálható, segítségével 11 000 és 28 000 percenkénti fordulat között a sebesség fokozatmentesen állítható.

A két Bosch gépről még annyit, hogy igen jó minőségű, pontos megvezetésekkel rendelkező alapgépek. Mindent tudnak, amit a barkács kategóriában tudni kell, és gyanítjuk, hogy az iparosok - nem folyamatos üzemű - munkáját is hosszú ideig szolgálnák. Az alapgép kifejezést viszont nem véletlenül használjuk. Egy felsőmaróval tulajdonképpen egy lehetőséget vásárolunk meg az asztalosmunkák során adódó számtalan feladat precíz kivitelezéséhez. Hogy ezzel a lehetőséggel mennyire tudunk élni, az attól függ, hogy milyen tartozékokat szerzünk még be a géphez , és milyen szinten sajátítjuk el a használatát.
Egy alapkészletben legfeljebb egy horonymarót (ujjmarót) kapunk a géphez. Ez alkalmas arra, hogy kipróbáljuk; leélezzünk egy anyagszélet, esetleg egyenes vállat képezzünk ki rajta, sőt még egyenes hornyot is vághatunk vele. A horonymaróval ezeken kívül még legalább 50-féle alakzat több száz variációját alakíthatjuk ki pusztán csak a Bosch tartozékainak megvásárlásával, tehát a lehetőségek egész tárháza nyílik ki. Nyilván egy barkácsoló - vagy akár egy asztalos - ezek közül csak a számára szükségeseket választja ki. A választás megkönnyítéséhez viszont nem árt egy kis általános tájékozódás.
A marófejek általában kétféleképpen készülnek. Az ún. HSS marókat egy darabból, nagy teljesítményű gyorsacélból alakítják ki, ebből adódóan elsősorban lágy anyagok megmunkálására alkalmasak. Ide tartoznak a kemény- és puhafák, de jó eredményt érhetünk el egyes műanyagokban is, ha tiszta, egyenletes felületen tudunk dolgozni. A HSS marók vezetőcsapos kivitelben és a nélkül is kaphatók.
A HM marók keményfém-lapkás vágóéllel vagy teljes egészében keményfém testtel készülnek, ezért kifejezetten kemény anyagok marására is alkalmasak; a HSS-nél említett anyagokon kívül pl. forgácslemezekhez, bútorlapokhoz, kemény forgácslapokhoz vagy műanyag bevonatú lapokhoz. Élettartamuk némileg hoszszabb, mint a HSS maróké. Ezek is kaphatók vezető golyóscsapággyal, vagy a nélkül.
A legáltalánosabb marófejek a horonymarók. Nevükből adódóan elsősorban hornyok, hornyolások készítésére, de univerzális marásra (például élmarásra) és formázásra is alkalmasak akár egyenes, akár ívelt munkadarabokon. Speciális köszörüléssel besüllyesztést is készíthetünk velük. Gyártják HSS és HM minőségben is. Ha marógépünkhöz csak egyetlenegy marófejet szerzünk be indulásként, akkor az ilyen legyen.
Az élhorony-marók hasonlítanak az előbbiekhez, csak a megvezetésük különbözik; elsősorban a bútorgyártáshoz, és keretek (ablak, ajtó, képkeret) készítéséhez alkalmazható. A megvezetések - vezetőcsapok és vezető golyóscsapágyak - segítségével a maró közvetlenül a munkadarabon vezethető. A különböző nagyságú golyóscsapágyak használatával az élhorony-marókkal különböző falcmélységek érhetők el.
A színelő marók is elsősorban a bútor- és ablakgyártásban használatosak; rétegeltlemezek, fagerendák, peremes lécek (műanyag vagy furnér) színelő marására (vékony, felszíni, simító marására). A megvezetések, vezetőcsapok, vezető golyóscsapágyak itt is lehetőséget adnak arra, hogy a marót közvetlenül a munkadarabon lehessen megvezetni.
A kúpos él- és V horonymarókat leélezéshez, illetve tömör fában és rétegeltlemezben finom betűhornyok, díszítőhornyok előállítására használják. A különböző V hornyok és gravírozások három szögnagyságban készíthetők. Vezetőcsapos és vezető-csapágyas megvezetéssel ezek is közvetlenül a munkadarabon vezethetők, hajlított éleknél is. A szokásos alkalmazások közé tartoznak a címtáblák készítése, a szabadkézi gravírozások és a műbútorasztalos munkák.
A fogazó- és hevedermarók bútortestek és fiókok fogazására valók. A fogak alakja különböző lehet. Egy másik alkalmazási terület a hevederlécek befogadására szolgáló hevederhornyok méretpontos bemarása (pl. tömörfa asztalokban a vetemedés megakadályozására).
Ugyancsak gyakran találkozhatunk a lekerekítő- és profilléc-marók munkájának végeredményével, a bútoriparban, valamint az állvány és keretgyártásban; ablakkereteknél, szekrények, asztallapok, polcok élének lekerekítésénél. Különösen tömör fában (lucfenyő, bükk, tölgy, éger) lehet szépen dolgozni velük. Vezetőcsapos és vezetőcsapágyas változataik a munkadarabon vezethetők, hajlított éleknél is. Sablon használatára nincs is szükség. A homorulatmarókat elsősorban szegélyek profilírozására, díszítőhornyok készítésére használják. A másolómarógépekbe is gyakorta ilyet tesznek. A bútorasztalos ipar használja a profilmarókat is a munkadarab széleinek, keretprofiloknak a kialakítására.
Az ún. szerkezeti marókat a keretgyártásban használják méretpontos, szép alakú és teherbíró illesztések készítéséhez. A speciális enyvező profilmarókkal lehet olyan éleket kialakítani, amelynek segítségével a tömörfa deszkák és pallók nagyobb egységekké illeszthetők, ragaszhatók össze. Így készül a tömörfa keretű ajtók és asztallapok belső kitöltése is.
Mindezek még csak a különböző marótípusok, ezeken belül számtalan méretű és alakú változat van, miből választani lehet. A pontos megvezetést szolgáló segédeszközökről, és gyakorlati tanácsokról következő számunkban írunk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Világelső felsőmaró a HiKOKI-tól

Természetes anyagokkal dolgozni, mindig csodálatos. Nekem ilyen, ha fával dolgozhatok. Persze aszép munkához elengedhetetlen a jó szerszámgép. Hát a HiKOKI új M3612DA típusú hibrid felsőmarója...


Felsőmarós munkák

Az asztalosok és a hobbiként famunkákkal foglalkozók számára a marógép alapvetően fontos szerszám. Ezzel képesek profi minőségű lemunkálásokat készíteni, ami a munkadarabokat gyári minőségűvé...