Téliesítés ősszel

Korábbi lapszámunkban bemutattuk a kerti medencék nyári beüzemelésének lépéseit. Sajnos azóta eltelt a nyár, és itt az ideje az ősszel elvégzendő téliesítésnek is. Nyitott kerti medencéjüket már nemigen tudják használni tulajdonosaik, viszont ahhoz, hogy jövő tavasszal újra gond nélkül helyezhessék üzembe, az őszi eltevésnek is szakszerűnek kell lennie. Uszodatechnikai szakemberünk - Pap János - segítségével most ennek lépéseit foglaljuk össze.

A csempézett medencék vizét ősszel általában leengedjük, mert a burkolatnak nincs szüksége a vízre, de víztakarékossági okból ezeknél is lehetőség van a víz bennhagyására. A fóliás medencéknél viszont mindenképpen szükségünk van arra, hogy a vizet a medencében teleltessük, mert a víz nyomása nélkül a fóliát saját súlya túlságosan megnyújtaná, tavaszra tönkremenne.
Amíg a medence teljes vízkészlete a rendelkezésünkre áll, el kell végeznünk egy alapos visszamosást. Nyári lapszámunkban már leírtuk a használattól függő szűrőtisztítás módját visszamosatással, amikor a szűrőben megfordítjuk a vízáramlás irányát, ezzel átmossuk a benne lévő kvarchomokot, és a piszkos vizet a csatornába ürítjük. A téli üzemszünet előtt ezt a lépést alaposan kell elvégeznünk, és az sem baj, ha sok víz fogy közben, mert a medence vízszintjét amúgy is csökkentenünk kell. Használhatjuk a vizet egészen addig, amíg a vízszint kb. 20 cm-rel a szkimer alá nem megy; ehhez természetesen már az alsó kifolyó felől kell szivattyúznunk a vizet. A szkimer csavarral rögzített peremét szereljük le, tegyünk rá erős fóliát, és a perem visszacsavarozásával rögzítsük. A befúvó csőnyílásokat (szűkítőket) csavarjuk ki, és tegyünk helyükre záródugókat.
A maradék vízbe érdemes Puripool vegyszeradalékot tenni, ami segít a víz állagát megőrizni egészen tavaszig annyira, hogy így akár ugyanazt a vizet a medencében hagyhatjuk nyárra is. A megfelelő vízszint beállítása után tisztítsuk ki a szkimerek szűrőjét, de mindenképpen hagyjuk a helyükön őket, hogy a lefolyókba ne tudjanak beköltözni különféle élőlények. Ezután szereljük le a szivattyúmotort, vegyük ki helyéről, és száraz helyre tároljuk el. Az elektromos szekrényt áramtalanítsuk. A keringtető csővezetéket a gépházban minden olyan helyen bontsuk meg, ahol a rendszerben víz maradhat; vízórák, mélyen lévő elzáró szerelvények, az egész rendszer legmélyebb pontján pedig mindenképpen, hogy az összes víz kifolyhasson a csövekből. Különösen a fém szerelvényekre veszélyes a benne maradt víz a téli fagyban.
A vizet le kell engednünk a szűrőtartályból is. Ennek a tetején lévő szelepét ki kell nyitni, az alján lévő ürítőnyíláson keresztül pedig le kell folyatnunk a vizet. A korábban már alaposan átmosott kvarchomok természetesen benn marad.
Most már csak a jégvédelem és a lefedés marad hátra. A leürített medencénél erre természetesen nincs szükség. Itt csak az a fontos, hogy a leeresztő csonk a medence legmélyebb pontján legyen, és az egész téli időszak alatt nyitva maradjon. Ezen keresztül a téli esők vize azonnal lefolyik, még mielőtt lefagyhatna. A medencében tárolt víznél már sokkal komolyabb a fagyveszély, hiszen a táguló jég károsítaná a medence falát, sőt akár szét is nyomná. Ennek megakadályozására úszó tágulási tartályokat kell elhelyeznünk a medencében. A kötélre függesztett tágulási tartályok felső, néhány centimétere álljon ki a felszínből, a többit pedig a homoksúlyos alsó része a víz szintje alá húzza. Ezek a tágulási tartályok hivatottak a jég nyomásának felvételére.
A medence tetejét mindenképpen ajánlatos lefedni. Kétféle fedőponyva között választhatunk; vízzáró és vízáteresztő. A vízzáró ponyva teljesen tisztán képes megőrizni a medencében maradt vizet. Teljes felületével felfekszik a víz felszínére, feljön a felszín feletti oldalfalakra és ráfekszik a medence peremére. Ezt a peremrészt tömlőszerűen vízzel kell feltölteni, amelynek súlya elegendő ahhoz, hogy a ponyva ne csússzon bele a medencébe. A ponyva tetején összegyűlő esővíz, hólé nem keveredik a medence vizével, onnan párolog el.
A vízáteresztő ponyvát erős feszítő kötelekkel, rugós feszítő hurkokkal kell kifeszítenünk a medence tetejére. A feszítő hurkok egy vascsővel akaszthatók rá a medence pereménél dübelekbe csavart csavarokra. (Ezek természetesen csak télire kerülnek vissza a helyükre.) Nagyobb medencénél ez legalább kétemberes feladat, különben a ponyva könnyen a vízbe esik. A kifeszített ponyva átengedi az esővizet, így nem tud összegyűlni a tetején. Ennél csak tavasszal tudjuk eldönteni, hogy a vegyszerrel kezelt vizet le kell engednünk, vagy használhatjuk tovább.
(További szakmai kérdésekkel fordulhatnak uszodatechnikai szaktanácsadónkhoz, Pap Jánoshoz a 06-30-9605-227-es telefonszámon.)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: téliesítés, tél, medence

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Álmodjunk zöldet!

Komfortot biztosít a lakóknak kényelmi és egészségi szempontból. A jelenleg ismert „zöldség” netovábbja pedig a „hosszú távon fenntartható” épület, amelynél minden zöld kritérium teljesül, azaz...


Tetőszigetelő rendszer: Firestone RubberCover™ EPDM

Napjainkban, amikor a szakemberhiány aggasztó méreteket ölt, érdekes alternatívát nyújthat egy házilag is könnyen kivitelezhető tetőszigetelő rendszer, mind felújításhoz, mind új építéshez.