A sokoldalú kerti munkatárs

Az őszi talajmunkák nagymértékben befolyásolják a kert növényeinek következő évi fejlődését. Az ásás fellazítja a talajt, így ennek köszönhetően az nagyobb mértékben képes befogadni a téli csapadékot. A kötött talajú területeket mindenképp ősszel ássuk fel, mert az így bejutó víz megfagyva szétfeszíti a rögöket és tavaszra aprómorzsás minőségű, kedvező talajszerkezet alakul ki. Az őszi ásást követően ne gereblyézzük el a felszínt, hagyjuk meg a nagyobb hantokat.

A gyümölcsfák alatt előnyös, ha sekélyen rotációs kapával megmozgatjuk a talaj felszínét. Ennek a műveletnek a szellőztetésen kívül gyomtalanító szerepe is van. A kapálógépes munkavégzés jótékony hatása fokozható, ha azt az időjáráshoz igazítva végezzük. Homoktalajokon már pár órával az eső után kimehetünk kapálni. Ez a talajtípus nem ragad, és kifejezetten előnyös, ha a talaj felső zónájában kialakuló kapillárisokat megtörjük. Így a talaj vízkészlete jobban hasznosul, kevésbé párolog ki.
Kötött talajoknál csak akkor kezdjük el a kapálást, amikor a föld már nem ragad a kapatagokra. Ellenkező esetben egyenetlen marad a talaj, és a keletkezett rögök csak kiszáradásuk után, a következő csapadékkal porladnak szét. A legkedvezőbb az aprómorzsás talajszerkezet, ez magágynak, és ültetéshez is ideális. Tavaszra a hó nyomásától kissé visszatömörödik a talaj. Ekkor ismét időszerű lesz a talajlazítás.
A kapálógépeknek a tápanyag utánpótlásban is van szerepük. A szerves trágyán kívül a különféle műtrágyákat is célszerű beforgatni a talajba, az oda kerülő növény gyökérzónájának mélységébe. Ősszel az érett istállótrágyát, valamint a foszfor és kálium műtrágyákat érdemes kijuttatni. A magas nitrogén-tartalmú termékek kijuttatását hagyjuk tavaszra, ezek ugyanis a vízzel könnyen kimosódnának, a talaj alsóbb rétegeibe szivárognának a téli csapadékkal. A talaj szerkezetét többféle anyaggal javíthatjuk, melyek bekeverését szintén megkönnyíti a rotációs kapa. A homoktalajoknak rossz a víztartó képessége, ezt tőzeg kiszórásával, és bedolgozásával ellensúlyozhatjuk. A túlzottan kötött, „zsíros” földet pedig homokkal lazítsuk.
A rotációs kapákhoz számos adapter kapható, melyek a kerti munka minden területét lefedik. Gumikerekekkel és utánfutóval ellátva a szerkezetet szállításra alkalmas járművet kapunk. A fűkasza-adapterrel felszerelve fűnyíróvá válik a gépünk. Emellett különféle sorhúzó, vagy töltögető eketagok is kaphatók, amelyekkel tavasztól-őszig megkönnyíthetjük az éppen aktuális talajmunkákat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Védekezés a felszíni vizek ellen

A lakóépületeket, lakott területeket veszélyeztető természetes tényezők között a víz előkelő helyen található. Veszélyeztethet, mint nagyintenzitású csapadék, havazás, a vízfolyások közelében...


Kulcskérdések

Az otthonok biztonságát az ajtózárakkal lehet elsődlegesen biztosítani. Ezek minden esetben biztonsági-, azaz nehezen nyitható szerkezetek, amelyek megakadályozzák az illetéktelenek bejutását....