A sokoldalú kerti munkatárs

Az őszi talajmunkák nagymértékben befolyásolják a kert növényeinek következő évi fejlődését. Az ásás fellazítja a talajt, így ennek köszönhetően az nagyobb mértékben képes befogadni a téli csapadékot. A kötött talajú területeket mindenképp ősszel ássuk fel, mert az így bejutó víz megfagyva szétfeszíti a rögöket és tavaszra aprómorzsás minőségű, kedvező talajszerkezet alakul ki. Az őszi ásást követően ne gereblyézzük el a felszínt, hagyjuk meg a nagyobb hantokat.

A gyümölcsfák alatt előnyös, ha sekélyen rotációs kapával megmozgatjuk a talaj felszínét. Ennek a műveletnek a szellőztetésen kívül gyomtalanító szerepe is van. A kapálógépes munkavégzés jótékony hatása fokozható, ha azt az időjáráshoz igazítva végezzük. Homoktalajokon már pár órával az eső után kimehetünk kapálni. Ez a talajtípus nem ragad, és kifejezetten előnyös, ha a talaj felső zónájában kialakuló kapillárisokat megtörjük. Így a talaj vízkészlete jobban hasznosul, kevésbé párolog ki.
Kötött talajoknál csak akkor kezdjük el a kapálást, amikor a föld már nem ragad a kapatagokra. Ellenkező esetben egyenetlen marad a talaj, és a keletkezett rögök csak kiszáradásuk után, a következő csapadékkal porladnak szét. A legkedvezőbb az aprómorzsás talajszerkezet, ez magágynak, és ültetéshez is ideális. Tavaszra a hó nyomásától kissé visszatömörödik a talaj. Ekkor ismét időszerű lesz a talajlazítás.
A kapálógépeknek a tápanyag utánpótlásban is van szerepük. A szerves trágyán kívül a különféle műtrágyákat is célszerű beforgatni a talajba, az oda kerülő növény gyökérzónájának mélységébe. Ősszel az érett istállótrágyát, valamint a foszfor és kálium műtrágyákat érdemes kijuttatni. A magas nitrogén-tartalmú termékek kijuttatását hagyjuk tavaszra, ezek ugyanis a vízzel könnyen kimosódnának, a talaj alsóbb rétegeibe szivárognának a téli csapadékkal. A talaj szerkezetét többféle anyaggal javíthatjuk, melyek bekeverését szintén megkönnyíti a rotációs kapa. A homoktalajoknak rossz a víztartó képessége, ezt tőzeg kiszórásával, és bedolgozásával ellensúlyozhatjuk. A túlzottan kötött, „zsíros” földet pedig homokkal lazítsuk.
A rotációs kapákhoz számos adapter kapható, melyek a kerti munka minden területét lefedik. Gumikerekekkel és utánfutóval ellátva a szerkezetet szállításra alkalmas járművet kapunk. A fűkasza-adapterrel felszerelve fűnyíróvá válik a gépünk. Emellett különféle sorhúzó, vagy töltögető eketagok is kaphatók, amelyekkel tavasztól-őszig megkönnyíthetjük az éppen aktuális talajmunkákat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ötletes eszközök, nagy segítségek

Kertünk ápolásához számos olyan eszköz kapható vagy készíthető, amelyek bár egy nagyon egyszerű ötleten alapulnak, ennek ellenére mégis óriási segítséget nyújthatnak munkánkhoz. Ezekből az ötletes...


Speciális hasogató fejsze

Egy finn feltaláló gondolta ki ezt a speciális formájú hasogató fejszét.