Gyári alkatrészek tolókapukhoz

Előző számunkban olyan részegységeket mutattunk be a kaputechnikában ismert Kling Kft. termékválasztékából, amelyek megkönnyítik az egyedi kivitelezésű szárnyas kapuk készítését. A nyíló kapuk mellett azonban egyre közkedveltebbek a tolókapuk, amelyeknek nagy előnye, hogy lényegesen kevesebb a helyigényűk, mozgatásukat sínen futó görgők könnyítik meg, és könnyen motorizálhatók. Elterjedésüket feltehetően az a tény gyorsította meg, hogy a mozgatásukhoz szükséges precízen kivitelezett gyári görgős szerelvények és vezetősínek különféle változatai készen megvásárolhatók, így jelentősen könnyebb lett az elkészítésük. Az alábbiakban most az ilyen kapuk kialakításához elengedhetetlenül szükséges gyári alkatrészeket mutatjuk be - a teljesség igénye nélkül - a Kling Kft. választékából.

Tolókapu változatok

1E kapufajtáknak a kapu előtt csekély a helyigénye, viszont mozgásához a kerítés mellett kell akadálymentes területet biztosítani, mivel a kapuszárnyakat sínen futó kerekeken, csapágyazott görgőkön lehet eltolni. A görgők speciális kialakítású síneken, vagy azok belsejében futva vezetik meg a mozgó kapuszárnyat. Azt pedig, hogy mikor milyen görgők és sínek szükségesek a tolókapu mozgatásához, az a kapu jellegétől függ. Ha hagyományos, támasztógörgős megoldású a kapu, akkor a görgőket a kapu kerete alá, a sínt pedig a talajra kell rögzíteni. Ez viszonylag könnyen kivitelezhető megoldás, hátránya viszont, hogy a sín a kapunyílás teljes szélességében és azon túl is a talaj felszíne felett fut, és folyamatos tisztítást igényel.
Sínek

2A görgőket vezető sínek anyag szög-, négyzet-, vagy speciálisan e célra kialakított acélidom. A sín természetesen a talajba süllyesztve is beépíthető (1), ám ez nem is olyan egyszerű feladat. Ha viszont pl. az Omega profilú síneket kiegészítő elemekkel (2) együtt szerezzük be, sülylyesztve is egyszerűbbé válik a beépítése. Ezt a sínt egyébként kb. a sínkoronát képező kör keresztmetszetű rész feléig szokás a betonba ágyazni (5). Még egyszerűbb megoldás a sík betonfelületre csavarozható vezetősín, amely csak 16 mm-nyire emelkedik a talajfelszín fölé. Az ilyen kapuvezető sínek készen megvásárolhatók, hosszuk általában 6 m, toldásukat az Omega szelvényűnél toldótüskével, míg a többinél egymáshoz illesztésükkel oldhatjuk meg.

Csapágyazott kerekek

3A hagyományosnak mondható gördülő tolókapukat különféle kerekek segítségével lehet könnyen mozgathatóvá tenni, amelyeknek hornya természetesen a lefektetett sín profiljához igazodik. Ezek mindegyike porvédett kivitelű gördülő csapággyal ellátott (3). A nagyobb terhelésre alkalmasak kettős csapágyazásúak. 350 kg-nál nagyobb terhelés esetén időszakos utókenést biztosító, ún. zsírzó tengelyt (4) célszerű választani a beszerelésükhöz. Az ilyen kerekek terhelhetősége 350-700 kg között változik.
A kerekek között különbség van a tekintetben is, hogy közvetlenül a kapu keretébe csavarozva, oldal- (6), felül-, vagy alul megtámasztva (7) kerülnek beszerelésre. A kapukeretbe közvetlenül beszerelhető kerekek csavarmenetes tengellyel ellátottak, és inkább a kisebb kapukon, míg a különböző támasztékkal ellátottak a nehezebb kivitelű kapuszerkezeteknél használatosak. A nagy - 1000 kg-nál súlyosabb - kapukat mindenképpen nagy teherbírású, dupla csapágyas kerekű "futóművekkel" (8) kell ellátni.

Lebegő kapuk alsó szerelvényei

8Egyre kedveltebbek az ún. úszó- vagy más néven lebegő kapuk. E megoldás előnyei tagadhatatlanok, ugyanis a kapuoszlopok között nincs szükség sínre, ami nagyobb terhelés hatására deformálódhat, az áthaladás is akadálytalan és a sín tisztítást sem igényel. A vezetősín ebben az esetben egy hosszában felréselt acélidom (9), amelyet a kapu teljes hosszában a keret alá erősítenek fel. A kapu megvezetése teljes egészében a kerítés mögött, a kapunyílás mellé kerül. Ez a megoldás kb. 30%-kal nagyobb kapuszárnyat és ennek megfelelően hosszabb helyet is igényel a kerítés mögött.
9A hossznövekedésre a kapuszárny szokatlan megvezetése miatt van szükség (10). A kapuszárnyat ugyanis elvben három helyen, a kapunyíláson kívül elhelyezett, támasztó illetve vezető elemek segítségével lehet szintben tartani. A támasztó és vezetőgörgők fix helyre, a kapunyílás mellé kerülnek. A mozgó kapuszárny alsó alátámasztására robosztus kialakítású, csapágyazott acélkerekekkel ellátott görgőbakok (11) szolgálnak, amelyeket betonozott talajfelületre kell csavarokkal rögzíteni. Megemlítjük még, hogy az ilyen típusú kapuszárnyak végét zárt helyzetükben ajánlatos egy helyező és rugalmas ütközőbakkal ellátott tehermentesítő vasalattal alátámasztani (12), hogy zárt helyzetében csökkenjen a támasztó futóművek igénybevételét.

Felső vezetőgörgők

10Akár szokványos gördülő-, akár korszerű lebegő kaput kívánunk készíteni, a kapuszárny felső megvezetésére mindegyiknél szükség van. E célt szolgálják a különféle kivitelű és méretű vezetőgörgők. A kétsorosak egy tartólemezre vannak szerelve (13), és olyan kapuszárnyakhoz használhatók, amelyeknek felső keretrésze két oldalról sima, és a vezető görgők között akadálytalanul, oldalra lengések nélkül vezetik meg a mozgó kapuszárnyat. A műanyag palástú görgők helyzete 30-60 mm között állítható, így zártszelvényű idomanyagból készült kisebb kapukeretekhez használhatók. A szélesebb méretű keretekhez pedig a kétszeresen állítható görgősort (14) válasszuk, amelynek görgőit 35-60, vagy 60-100 mm közötti távolságra állíthatjuk be. A külön darabként is megvásárolható, menetes tengellyel szerelt görgőkkel a kapuszárnyakat oldalról is megvezethetjük, ám ebben az esetben célszerű, ha a vezetőgörgőt a kapuszárnyra hegesztett szögidommal védjük a csapadéktól és egyéb szennyeződésektől (15). Az említett vezetőgörgőkön kívül azonban még számos gördülő csapágazású, tengellyel ellátott felső vezetőgörgő között válogathatunk, és a hozzájuk való felső vezetősín idomok sem hiányoznak a kínálatból.
14Mindezekből kitűnik, hogy egy saját készítésű tolókapuhoz felesleges a működésüket lényegesen befolyásoló, saját kezűleg csak nehezen kialakítható részegységekkel bajlódni, hiszen ezeket készen, profi minőségben szerezhetjük be. Ha egy tervezési segédletet kérünk, melyből a méretezés adatai kiszámíthatók, akkor viszonylag egyszerű módon és főleg kevesebb munkával kialakíthatjuk a saját tolókapunkat, melynek jó működését a készen beszerzett minőségi futóművek és egyéb kiegészítő szerkezeti anyagok garantálják. Kiválasztásukban és ideális felhasználásukat illetően érdemes kikérni a szakemberek tanácsát, mivel a termékek választéka sokkal bőségesebb, mint azt ismertetésünkben bemutattuk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: tolókapu, kapu

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Távvezérelt szárnyas kapuk

Kapunyitó motor választáselőtt számos kérdés merül fel, amit csak megbízható ésrutinos szakember képes megválaszolni. Nincs két egyforma kapu, és motorizált mozgatásukhoz néhány alapfeltételnek meg...


Kapumozgató motorok

A kapuk motoros mozgatásához többféle megoldás létezik, melyek működési elvükben eltérnek egymástól. Cikkünkben a különböző mozgatási mechanikákat mutatjuk be.