Novemberi tennivalók a veteményesben

Ősz végén célszerű rendbe rakni a kiskerti veteményest, ezt ilyenkor már nem tanácsos halogatni.

A korai termésképzés érdekében zöldborsónál érdemes próbálkozni az átteleléssel, ún. tél alá vetéssel. Ehhez olyan korai fajták alkalmasak, mint a régóta ismert Rajnai törpe, a Debreceni és az Újmajori korai. A megfelelő vetésmélység 8-10 cm, 25 cm sortávolság mellett. Mielőtt a magokat elvetnénk nem árt előtte beszórni a talajt 1 dkg pétisóval, 1,7 dkg szuperfoszfáttal, és 0,6 dkg kénsavas káli műtrágyával, amit sekélyen be kell forgatni a földbe.
Ebben az időszakban szaporíthatjuk például a tormát, olyan módon, hogy a talajgyökerek egy részét 30 cm hosszú dugványokra daraboljuk, és ezeket 30-40 cm magasan bakhát formára felhúzott nyirkos földhalomba ültethetjük, kb. 80 cm-es tőtávolságokra. Fagymentes időben, művelhető talajba még a fokhagyma is dugványozható. A szétszedett gerezdeket 25 cm sor és 10 cm tőtávolságra kell rakni. A telet jól tűri, nem kell tartani a kifagyástól.
A novemberi termény-betakarításnál ügyeljünk arra, hogy az esetleg fagyott állapotú terményekhez csak kesztyűs kézzel nyúljunk hozzá, mert romló foltokat ejthetünk a terméseken puszta kézzel. Különösen fontos az átválogatás, tárolásra mindig csak megtisztított és alaposan átellenőrzött termények kerüljenek.
Átteleltető takarás kerülhet az október végén vetett sárgarépa állomány fölé. A fóliasátor boltívszerűen takarja a növényeket. Vékony vesszőket meghajlítva, egymástól 1/2 m távolságra leszúrunk a veteményes két oldalán, vagy ugyanerre a célra acélhuzalt, műanyagcsövet is használhatunk. Erre kerül a fóliapalást, melynek széleit kifeszítjük, és rálapátolt földdel rögzítjük.
Hasonlóan takarható a spenót, de enyhe napos időben szellőztetést igényel. A június végén vetett petrezselyemre is kerülhet fóliatakarás. A bimbóskel már –10 °C-on megfagy, és az ez utáni enyhébb napokon megromlanak a bimbói, ezért az ilyen komolyabb fagyok előtt fel kell szedni gyökeresen, és szintén fóliaborítás alá, sűrűn egymás mellé jól be kell rakni. Ha pedig leveleiket leszedjük, és csupán rövid nyélrészüket hagyjuk vissza, akkor ezek elvermelhetők, vagy gyökereiket nyirkos homokba ágyazva pincében eltarthatók, akár további folyamatos szedésre. Takarás védheti a salátát és kelkáposztát is, miután a palántáik megerősödtek, és talajfelszínük kissé lefagyott.
Természetesen a területtisztítás se maradjon el. Távolítsuk el az összes sérült vagy fertőzött növénymaradványt, hogy azok nehogy megfertőzzék az egészséges egyedeket. A tél utáni vetéshez szükséges ágyáselőkészítésre már most kerüljön sor, fagymentes talajállapotnál, különösen a sárgarépa, a petrezselyem és egyéb korai vetésű gyökérzöldségek számára. Ehhez a tél elmúltával gyakran nincs elég idő. Ez esetben is használjunk műtrágyát, és csak ezek után vessük el az apró magokat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: veteményes, vetemény

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Másodvetemények

A vetésforgónak és a másodvetemények (utóvetemények) alkalmazá­sának a mezőgazdaságban és a kertészeti termesztésben több fontos szerepe van. Ezeket érdemes alkalmazni kicsiben is, egyházikertben,...


Másodtermesztés

A másodvetés lényege, hogy nyáron a területről lekerült rövid tenyészidejű kultúrák helyére más növények kerülnek, melyek szintén rövid tenyészidejűek, tehát télig még gazdasági hasznot...