Mire való a dodanya vagy más néven szegecsanya?

2024-02-27 10:36:36 | Módosítva: 2024-03-13 10:39:51

Ha úgy adódik, hogy lemezhez, csőhöz, zártszelvényhez kell valamit csavarral rögzítenie, akkor a következőket kell fontolóra vennie.


Ha a munkadarab fala elég vastag, akkor közvetlenül vághat bele menetet, ha ez nem megoldható, akkor felhegeszthet egy anyát, de mindkettőnél kényelmesebb, gyorsabb és tisztább megoldás a dodanya használata.

 A hegesztéssel alapvetően a következő problémák vannak:


  •   Van ahol a hegesztés technikailag nem megoldható, pl. fa vagy műanyag közelében, robbanásveszélyes környezetben…
  •  A hőterhelés miatt megváltozik az anyag szerkezete; a felületkezelés leég; rozsdamentes munkadarab esetén a rozsdamentesség megőrzése érdekében pácolni kell a felületet…
  • Szakértelem-, munka- és eszközigényes, “macerás”
  •  Ha a munkadarab hátoldala nem hozzáférhető, akkor csak a külső felületre hegeszthetünk, ami további problémákat hoz magával…

 A dodanya használata egyszerű

A dodanya úgy működik, mint egy popszegecs. A feje a furat peremén feltámaszkodik, a popszegecs kiszakadó szárát pedig a behúzó szerszám menetes szára helyettesíti. Behúzáskor a dodanyát a nyitott állásban lévő behúzó szerszámra kell ütközésig felcsavarni úgy, hogy a húzószár menete kb. 1 mm-t lógjon túl a dodanyán. Ezután a szerszámon lévő dodanyát az előkészített furatba kell helyezni. A szerszám összezárásakor a lemez másik oldalán a dodanya kiperemeződik, és bezömül a furatba. A szerszám kicsavarása után visszamaradó menethez lehet csavarral bármit rögzíteni.

 A behúzó szerszám beállításának elmélete

Akkor megfelelő a dodanya behúzása, ha az egyenletesen a furatba zömül. Ezt úgy tudjuk helyesen beállítani, ha néhány teszthúzást végzünk. Teszteléskor a húzószár túllógását és az útját állítjuk be. Ha túl hosszú úton mozog, akkor a menet kiszakad, ha túl rövid a behúzószár útja, akkor a szegecsanya elforog a furatban. Az elfordulás megakadályozására készülnek elfordulás ellen védett, rovátkolt szárú dodanyák. Léteznek kalibrálható behúzó szerszámok, ezeken a próba során jónak bizonyult érték könnyebben beállítható. Ezután hiba nélkül, gyorsan folytatható a munka. Teszteléshez optimális esetben 1-3 db dodanyát használunk fel.

 Dodanya méretezése

Az átmérő mellett megadják, hogy milyen összeadódó vastagságú lemezbe lehet a dodanyát behúzni. Fentieken túl a megfelelő előfúrás is nagyon fontos mozzanat, amely meghatározza a művelet sikerességét. Akkor jó a furat mérete, ha a dodanya könnyen és passzentosan illeszkedik a furatba.

 Dodanya típusok

Anyaguk szerint léteznek alumínium, acél és rozsdamentes acél szegecsanyák. Alumínium dodanyával könnyű dolgozni, de az alumínium menetet korlátozottan lehet terhelni. A rozsdamenetes dodanyák behúzásához viszont komoly fizikai erő szükséges. Kézi erővel M8-as, legfeljebb M10 es méretig lehetséges a használatuk, de ha sok dodanyát kell behúzni, akkor pneumatikus behúzó szerszám használata javasolt.

Fejkialakítás szerint létezik normál, süllyesztett fejű és mikroperemes változat. A süllyesztett fej és a mikroperem azt a célt szolgálja, hogy az anya ne emelkedjen ki a munkadarabból.

Nyitott és zárt dodanyák: hihetetlen, de a zárt dodanyák vége zárt, így a munkadarab belsejét megvédhetjük a szivárgó nedvességtől.

 A behúzóanya (dodanya) használata

Az előírtaknak megfelelően beállított szerszám behúzószárára tekert dodanyát ütközésig az előre elkészített furatba illesztve a szerszám segítségével addig kell húzni, amíg az anya fala – elfordulás-biztosan közrefogva a hordozófelületet – ki nem peremeződik a hüvely felőli oldalon. A húzószár kitekerése után tetszőleges típusú, megfelelő méretű csavar alkalmazásával lehet a kívánt tárgyat rögzíteni.


 Tekintse meg szegecsanya kínálatunkat itt.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fafüggők

A fa, mint alapanyag számtalan formában van jelen az életünkben. Nem véletlenül, mivel a természet elképesztő alkotó designer, már amit a színek, formák, ésmintázatok terén produkál. E pazar...