Terasz építése talajcsavarra

2023-06-19 09:27:04 | Módosítva: 2023-06-22 13:34:58

Sokak számára már csak egy szép terasz hiányzik a házukhoz, amivel megkoronázhatják otthoni pihenésüket, és praktikusan elhelyezhetik kültéri bútoraikat és egyéb eszközeiket. A terasz anyaga egyéni ízlés szerint készülhet fából, vagy VPC-ből, és a tartószerkezet is lehet akár fából, illetve fémből is. Hogyan is álljunk neki és valósítsuk ezt meg könnyedén?


Mindenek előtt, mérjük meg és jelöljük ki az építeni kívánt terasz helyét. Gondoljuk végig, hogy mire szeretnénk használni a teraszt, milyen bútorokat és egyéb tárgyakat szeretnénk elhelyezni rajta. Ez alapján tudjuk meghatározni a megfelelő alapot, hogy milyen távolságban szükségesek az alátámasztások a talajcsavarral és mennyinek kell lennie csavaronként a teherbírásnak.

Ha füves vagy földes terület fölé tesszük, akkor azt érdemes leteríteni geotextil szövettel, majd ezt betakarni kaviccsal, hogy megakadályozzuk a későbbiekben a fű és a gaz kinövését a terasz deszkái között. A terasz tartószerkezetét (fa- vagy acélgerendák) talajcsavarok lehajtá­sával a talajhoz rögzítjük, ahol a letekert alátámasztó talajcsavarok távolsága ne haladja meg a 2 méter távolságot. A talajcsavar sokkal jobb és gyorsabb megoldás, mint a hagyományos beton alap, illetve beton pillérek készítése. Szükség esetén ez a későbbiekben kitekerhetőek és nyom nélkül megszüntethető.

Ha a lecsiszolt és felületkezelt fa rácsszerkezet a helyére került, arra könnyedén rögzíthetjük már a lekezelt faszerkezetet. A teherbírás érdekében érdemes 5x20 cm-es gerendákat választani, hogy megfelelő teherbírásúak legyenek. A vízelvezetés javítása céljából célszerű egy kis dőlésszöget adni a terasznak a háztól kifelé vagy fedődeszkák között hagyjunk megfelelő  távolságot.

Alapozás beton nélkül

Biztonságos alap pillanatok alatt talajcsavarral. A talajcsavar segítségével a betonozáshoz szükséges idő tört része alatt stabil alap készíthető. Nincs betonozás és kiásott föld, nincs technológiai szünet. A talajcsavar egy tűzihorganyzott acélból készült alapozó elem, ami kiválóan alkalmas arra, hogy az építmények, különböző eszközök terhelő hatásait közvetítő elemként átadja a talaj teherbíró rétegének.

A talajcsavar egy 30 éves múlttal rendelkező német technológia. A talajcsavar alkalmas pontalapok vagy egymás mellé sorban helyezve sávalapok kialakítá­sára. A talajcsavar felhasználási lehetősége rendkívül sokrétű akár ideiglenes vagy végleges megoldásra van szükség. A talajcsavar a környezet károsítása nélkül könnyen elbontható, újra felhasználható, ezért az építőipar számos területén alkalmazható alapozó elemként. A talajcsavar kiválóan alkalmas többek között könnyűszerkezetes házak vagy akár bármilyen kerti építmények alapozására is. A talajcsavar szinte bármilyen talajban alkalmazható legyen az föld, homok, kavics, agyag, köves sziklás talaj, vizes közeg, töltött talaj.


Miért jobb talajcsavar mint a beton?

– Az alapozás gyors, pontos és megbízható.

– Nincs ásás, földmunka, kitermelt föld elszállítása.

– Nincs kötési idő, a talajcsavarok azonnal terhelhetőek.

– Szélsőséges körülmények között is alkalmazható, nem jelent gondot a fagypont alatti hőmérséklet.

– A csavaralap a betonozáshoz szükséges idő tört része alatt elkészíthető.

– Nincs környezetkárosító hatása sem a telepítésnél sem az elbontásnál.

– Kicsavarható újra telepíthető.

– Építési területen lévő szintkülönbségek gyors áthidalását teszi lehetővé.A kivitelezés megkezdése előtt javasolt szakember tanácsát kikérni, amelyben szívesen segít a Talajcsavarozó Kft. szakmai stábja, akik már 2013 óta dolgoznak a magyar piacon, ELSŐKÉNT MAGYARORSZÁGON!

Gács Zoltán


Bővebb információ:

 

www.talajcsavar.hu

+36-30-946-1243
1184 Budapest, Széchenyi István utca 22.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Talajcsavarról általában

Egy építkezés legelső lépése és egyben az egyik legfontosabb fázisa az alapozás. Ez leggyakrabban betonozással történik, melynek előkészítése jelentős földmunkát igényel, a hosszú kötési idő...


Legyen a családi és baráti összejövetelek helyszíne: terasz

Egy kellemes tavaszi vagy nyári napon sokkal szívesebben szervezünk kültéri programokat. És miért hagynánk el a kertünket, ha egy terasz áll a rendelkezésünkre? Egy olyan helyként funkcionálhat...