Erkély hőszigetelése

2020-06-17 08:54:04 | Módosítva: 2020-06-17 08:56:04

Bár technikailag egyszerű megoldás, hogy egy erkély szerkezetét a vele szomszédos födémmel egybeöntik (monolit vasbeton), ahol ezt a rossz megoldást választották, ott nagyon nehezen – vagy egyáltalán nem – korrigálható hibát hoztak létre. A kültérben lévő teraszfödém és a beltérben lévő födém között tökéletes hőhidat hoztak létre. A nagy erkélyfelület ősztől tavaszig hűti a lakást, szinte bevezeti a külső hideget a szobába. Ez a fűtési energia pazarlásán kívül állandó nedvesedést, páralecsapódást, penészesedést is okozhat. Nyáron sem jobb a helyzet. A naptól felforrósodott erkélyfödém átadja hőtartalmát a belső, árnyékolt födémnek is; ekkor a forróságot visszük be a lakásba.


Az erkély „becsomagolása”

Ennek a tervezési hibának az elkerülésére több megoldás is van. Ilyen például az erkély „becsomagolása” hőszigetelő réteggel. Ennek előnye az, hogy valamilyen szinte utólag is elvégezhető, és némileg korrigálható a korábbi hiba, de a megoldás közel sem tökéletes. Bármilyen szigetelést is alkalmazunk, a téli időszakban továbbra is fűtjük a szabadba nyúló erkélyt – még ha „kevésbé hatékonyan” is, mint szigetelés nélkül. Technikailag is nehezen kivitelezhető az utólagos körbeszigetelés. A csomópontokon nedvesség, pára juthat a szerkezeti rétegek közé, és a hőszigetelés vastagsága miatt szintproblémák keletkeznek a külső és a belső tér között.


Ennél sokkal jobb megoldás a hőszigetelő-teherhordó szerkezet beépítése, ami elválasztja egymástól a külső-belső betonszerkezetet. Ezzel egy csapásra megszűnik a geometriai és a szerkezeti hőhíd is, mivel az épület külső hőszigetelő burka a homlokzat vonalában folyamatosan tud haladni. Az erkély szerkezetének termikus leválasztása megszünteti a hőhidat, így lezárjuk a hőáramlást, a hideg útját a lakás felé. Járulékos előny még, hogy a szétválasztott két födémréteg hangtechnikailag is elválasztja a két szerkezetet. A rugalmas kapcsolat miatt javul a lépéshang-szigetelés, az úsztató réteg el is hagyható.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gomba és penész ellen

Mi ez a furcsa szag a szobában? Bizony, penészedik a fal – fedezik fel egyre többen a tél közeledtével. A penész pedig több puszta kellemetlenségnél: egy sor betegségért tehető felelőssé, és...


Ablakba integrált, hőcserélős szellőztető

Az új fejlesztésű, teljesen az ablakba integrált hőcserélős szellőzés szükség szerint látja el friss levegővel a lakást, csukott ablakok mellett gondoskodik afolyamatos légcseréről.