Előre gyártott vasbeton építőelemek

2019-01-07 09:19:48 | Módosítva: 2019-01-07 09:22:22

A társasház építés területén az előre gyártott vasbeton építőelemek alkalmazása számtalan előnyt kínál. Ezek között a mostanság meglévő építőipari munkaerő hiánya is szerepel, mert a kész elemekkel lényegesen gyorsabban, kevesebb élőmunka ráfordítással folyhat az építés. Kéregfal elemek alkalmazása tökéletes megoldást biztosít bármilyen teherhordó-, térelválasztó falszerkezethez; pincék, liftaknák, támfalak építéséhez, de speciális építési feladatok ellátására is alkalmas. A kéregfal elemekből épített monolitikus falszerkezet minden tekintetben egyenértékű a helyszínen zsaluzott vasbeton falakkal, de minőségénél és felhasználásánál fogva jóval több annál. Vastagsága az adott igényeknek megfelelő, de a minimum 10 cm. A falelemeket általában száraz kapcsolattal csatlakoztatják.


Kész falazóelemek

A kész falazóelemek használatának számos előnye van az építésben. Minősége tartós és állandó, köszönhetően a nagyüzemi gyártásnak, a felhasznált anyagok egyenletes minőségének. Gyorsan, megszakítás nélkül lehet dolgozni vele. Az előre gyártott vasbeton építőelemek, kéregfalak, födémek alkalmazásával akár 20-30 százalék költségmegtakarítás érhető el, vagy egy hónappal rövidülhet a kivitelezési idő. A technológiával éppen annak az élőmunkának a mennyisége csökkenthető, amelyből most szűkében vagyunk. A gyorsabb beépítés mellett a gazdaságossághoz a kevesebb szakipari munka megtakarított ideje és költsége is hozzájárul. Kalkulációk szerint lakáselválasztó falként alkalmazva egy falazott szerkezethez képest nagyjából 14 százalék megtakarítás érhető el.


Bizonyos körülmények között a kéregfalak talpgerendaként is megfelelnek. Ebben az esetben – konkrét számítások szerint – a kéregfalak használatával készülő talpgerenda építése a zsaluzott szerkezethez képest a költségvetésben akár 30 százalékkal is kedvezőbb költségtétel lehet. Egy 600 nm alapterületű épület összes talpgerendáját például négy munkás egyetlen nap alatt elhelyezi, így az azonnal betonozható, és néhány óra múlva már az esetleg szükséges plusz vasalások elkészítés vagy a betonozás következhet. Az utólagos vasalásokat könnyű elhelyezni. A szerkezet a terep előkészítésével együtt gyakorlatilag 3 nap alatt elkészülhet, hiszen nincs szükség helyszíni vasszerelésre, jelentősen kevesebb a földmunka, a gépészeti csövezések már a gyárban bekerülhetnek és a lábazati hőszigeteléseket is könnyű elkészíteni. A statikai szempontból rugalmas panelfödémet leginkább társasházak építése során alkalmazzák. A bármilyen alaprajzi elrendezés könnyedén követhető. Az így elkészült födém minimális utómunkát igénylő alsó felülete sík, és például az erkélykinyúlások kialakítása is egyszerű.

Az építés során nincs szükség külön zsaluzatra, vasalásra, mert az előre gyártott vasbeton kéreg a falszerkezet részeként a zsaluzatot kiváltja. A nagyméretű falpanelok folyamatos egymás mellé építésével gyorsan kialakítható a teljes faltest.

Az építési mód készen kínálja az elektromos és gépészeti elemek előkészítésének lehetőségét. A rendelkezésre álló gépészeti tervek alapján, a gyártás során (kirekesztésekkel, beépített elemekkel) előre kialakíthatók a különböző elektromos és a gépészeti egységekhez szükséges beépítési pontok, elhelyezhetők az elektromos vezetékek és dobozok. Nincs szükség vakolásra, a kéregrész kellően homogén, sima külső felülete glettelés után közvetlenül festhető, tapétázható.

A kéregfal elemek az egyedi gyártás következtében szinte bármely falszerkezet építésére felhasználhatók. A tervező számára kötetlenebb tervezést, egyedi kialakíthatóságot biztosít. A falelemek nem kötött méretrendszerben, hanem az adott igényekhez igazodva készülnek. A geometriai méretre vonatkozó tág határok akár teljes faltest méretű elemek előállítását is lehetővé teszik. Az elemek méretét az építés során használt daru teherbírásához is lehet igazítani. Minden esetben az adott teherbírási igénynek megfelelő vasalás helyezhető el, így anyagtakarékos, kis költségű szerkezet alakítható ki. Főfalak és lakáselválasztó falak építésekor az akusztikai előírásokat vékonyabb szerkezetekkel elégíthetjük ki, ami a hasznos alapterület növekedését eredményezi.

Fotó és forrás: Leier

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Készházak: robbanásszerűen nő építésük üteme

Egy megfelelően szigetelt könnyűszerkezetes, szerelt technológiás készház olcsóbb, környezettudatosabb, gyorsabb és zöldebb. Talán ez is az oka annak, hogy több mint ötszörösére nőtt az újonnan...


Milyen házat építsek?

A házépítés egyik legszebb része szerintem az, amikor az ember álmodozik. Ül otthon a párjával és közösen elképzelik, hol lesz a nappali, hány hálószoba lesz (a gyerekeknek kell egy-egy külön,...