Építsünk házat egyszerűbben

2018-09-24 08:41:56 | Módosítva: 2018-09-24 08:46:51

A beton időtálló és költséghatékony megoldás a családi házak építésénél és felújításánál is. Sokan saját kezűleg vágnak bele a munkába, ilyenkor azonban nem árt utánanézni a szakszerű módszereknek. A Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) sorozatában hatékony segítséget nyújt a megfelelő alapanyagok és eljárások kiválasztásában, valamint ezek alkalmazásában! Kezdjük az alapoktól


Hasznos tanácsok otthonra

A betonozáshoz mindenekelőtt cement, víz és homokos kavics adalékanyag szükséges. Mindemellett a következő eszközöket kell beszereznünk: betonkeverő-gép, talicska, tömörítő eszköz, valamint kéziszerszámok. Az utókezelést takaró fólia vagy locsoló berendezés segítségével lehet tökéletesen elvégezni.

Családi házak alapozásakor a DDC ajánlása szerint olyan cementet kell választani, amellyel nagy tömegben, könnyen és gyorsan bedolgozható betonkeveréket lehet készíteni. A kialakítandó élettér szempontjából kiemelten fontos szerkezet a padlóburkolatokat fogadó aljzatbeton, melyet a mai kor elvárásainak megfelelően legtöbbször vastag hő- és hangszigetelő rétegre építünk. Az aljzatbetonok számos funkciót látnak el, mint például teherelosztás, szilárd alap biztosítása a ráépülő padlóburkolatnak, vagy épp a padlófűtés csőrendszerének fogadása. Mindezek miatt olyan cementre van szükség, amely például csekély hajlamot mutat a repedésre.


Ha az alapok már biztosan állnak

A födém a házak egyik fő tartószerkezeti eleme, ezért fontos, hogy biztosítva legyen a beton nagy korai- és végszilárdsága, illetve hogy az elkészült födém repedésmentes legyen. A DDC e sorozatából megismerheti azt is, hogy mi az a monolit vasbeton födém és milyen előnyökkel jár, ha ezt a típust alkalmazzuk!

Ugye, nem is olyan nehéz? Ha a házunk már biztosan áll, a kültéri járófelületek építésével tehetjük csinosabbá. A járófelületeknek természetesen praktikus szempontjai is vannak, hiszen velük megakadályozhatjuk, hogy a víz elárassza a pincét, illetve a ház alját.

A betonnal még csak most ismerkedők számára azt is eláruljuk, hogy nem mindegy, milyen évszakban és hőmérsékletben fogunk neki a munkának. A nyári forróság vagy a hideg tél megváltoztatja a betonok tulajdonságait, különös tekintettel a friss betonra, így további tényezőket is figyelembe kell vennünk. A DDC szakértőjének tanácsait megfogadva azonban bátran belevághatunk a munkába.


www.duna-drava.hu/hogyan-epitsem

Cikkünk csupán iránymutatásként szolgál, nem helyettesíti a felelős tervező által összeállított, mindig az adott építkezésre vonatkozó felelős statikai tervezést.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Jó hír

Az építőipari árak folyamatos növekedésével szemben az alapanyag árak tekintetében újabban jó hírek is érkeznek. Csökkenni kezdtek az árak az építőanyag gyártók nyersanyagai területén, ami a...


Beton adalékszerek

Kis mennyiségben – a cement tömegére számítva – legfeljebb 5% mennyiségben, keverés közben adagolva a friss betonba a különféle adalékszerekkel megváltoztathatók a friss vagy a megszilárduló...