Építsünk házat egyszerűbben

2018-09-24 08:41:56 | Módosítva: 2018-09-24 08:46:51

A beton időtálló és költséghatékony megoldás a családi házak építésénél és felújításánál is. Sokan saját kezűleg vágnak bele a munkába, ilyenkor azonban nem árt utánanézni a szakszerű módszereknek. A Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) sorozatában hatékony segítséget nyújt a megfelelő alapanyagok és eljárások kiválasztásában, valamint ezek alkalmazásában! Kezdjük az alapoktól


Hasznos tanácsok otthonra

A betonozáshoz mindenekelőtt cement, víz és homokos kavics adalékanyag szükséges. Mindemellett a következő eszközöket kell beszereznünk: betonkeverő-gép, talicska, tömörítő eszköz, valamint kéziszerszámok. Az utókezelést takaró fólia vagy locsoló berendezés segítségével lehet tökéletesen elvégezni.

Családi házak alapozásakor a DDC ajánlása szerint olyan cementet kell választani, amellyel nagy tömegben, könnyen és gyorsan bedolgozható betonkeveréket lehet készíteni. A kialakítandó élettér szempontjából kiemelten fontos szerkezet a padlóburkolatokat fogadó aljzatbeton, melyet a mai kor elvárásainak megfelelően legtöbbször vastag hő- és hangszigetelő rétegre építünk. Az aljzatbetonok számos funkciót látnak el, mint például teherelosztás, szilárd alap biztosítása a ráépülő padlóburkolatnak, vagy épp a padlófűtés csőrendszerének fogadása. Mindezek miatt olyan cementre van szükség, amely például csekély hajlamot mutat a repedésre.


Ha az alapok már biztosan állnak

A födém a házak egyik fő tartószerkezeti eleme, ezért fontos, hogy biztosítva legyen a beton nagy korai- és végszilárdsága, illetve hogy az elkészült födém repedésmentes legyen. A DDC e sorozatából megismerheti azt is, hogy mi az a monolit vasbeton födém és milyen előnyökkel jár, ha ezt a típust alkalmazzuk!

Ugye, nem is olyan nehéz? Ha a házunk már biztosan áll, a kültéri járófelületek építésével tehetjük csinosabbá. A járófelületeknek természetesen praktikus szempontjai is vannak, hiszen velük megakadályozhatjuk, hogy a víz elárassza a pincét, illetve a ház alját.

A betonnal még csak most ismerkedők számára azt is eláruljuk, hogy nem mindegy, milyen évszakban és hőmérsékletben fogunk neki a munkának. A nyári forróság vagy a hideg tél megváltoztatja a betonok tulajdonságait, különös tekintettel a friss betonra, így további tényezőket is figyelembe kell vennünk. A DDC szakértőjének tanácsait megfogadva azonban bátran belevághatunk a munkába.


www.duna-drava.hu/hogyan-epitsem

Cikkünk csupán iránymutatásként szolgál, nem helyettesíti a felelős tervező által összeállított, mindig az adott építkezésre vonatkozó felelős statikai tervezést.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Korszakalkotó szigetelések: új lendület kell!

Érdemes több oldalról körbejárni a ház energetikai felújításának ügyét.Mert a tiszta levegő – képletesen és a szó szoros értelmében is – jobban kell, mint egy falat kenyér.


Újra 5%-os ÁFA az építőiparban

A kormány nemrég jelentette be, hogy az új építésű otthonok értékesítésének áfa tartalmát ismét 27 százalékról 5 százalékra csökkentik január 1-jétől. Azok a családosok, akik igénybe veszik a...