Felpúposodott laminált padló

2017-01-30 15:21:45 | Módosítva: 2017-01-30 15:28:19

A laminált padlók sajátkezű lerakása viszonylag egyszerű feladat. Ám vannak olyan előfeltételei ennek a munkának, amit sokan nem vesznek elég komolyan. Ennek azután meg is lesz az eredménye, pl. a padló felpúposodása, vetemedése. A hibát azonban némi szerencsével még korrigálni lehet.


A padló javítása

Először is el szokták felejteni, hogy a burkolólapokat két napig kiteregetve az adott helyiségben kell tárolni, hogy felvegyék az ottani pára és hőmérsékleti körülményeket. Ennek elmulasztása ugyan még nem okoz nagyobb bajokat, de mégis ajánlott megtenni. A másik alapvető hiba, ami már komoly gondokat okoz később, a falak mentén szükséges dilatációs hézagok elhagyása. Ennek mértéke 10-15 mm (a helyiség, illetve a padló­felület nagyságától függően), amit még a szegélylécek elfednek. A szegélyléceket pedig soha nem szabad a lefektetett padlóra ragasztani, ez gátolja a padlólapok mozgását, tágulását. A túl kicsi tágulási hézag okozhatja a padlólapok felpúposodását, de a falra és a padlóra egyaránt felragasztott szegélylécek is okozhatják a hibát. Ha a tágulási hézagot újra létrehozzuk, a padlólapok tágulásának, zsugorodásának nem lesz akadálya, a felpúposodás megszűnik. A kérdés, hogy ezt miként célszerű elvégezni.

Lapunk internetes fórum rovatában számos javaslat jelent meg. Egy biztos, hogy a szegélyléceket mindenképen le kell szedni, és alaposan megvizsgálni a fal melletti hézagok méretét. Ez a távolság 10 mm-nél ne legyen kevesebb, még a küszöböknél, falbeugróknál vagy fűtéscsöveknél sem! A falnak feszülő részeket kézi szerszámmal, pl. szögbe állítható pengéjű kézifűrésszel elég nehéz kivágni, de ez sem lehetetlen. A flexbe fogható körfűrészlappal ugyan könnyen elvégezhető ez a munka, de elég veszélyes, és a vágásmélység is nehezen tartható. A multifunkciós rezgőfűrész látszik a legalkalmasabbnak, pláne ha van ilyenünk, vagy tudunk kölcsönözni, mert egyetlen vágás miatt költséges lenne újat venni. Ha lehet, akkor először meg kell próbálni a kritikus lapokat a széleken felszedni, és a feleslegüket levágva némi ügyeskedéssel visszailleszteni a helyükre. Lehetséges, az is hogy csak egy kis részt kell a padlólapok széléből lemunkálni, ez pedig egy jó éles vésővel is elvégezhető. Az egyenetlen vágást a szegélyléc lefedi majd. Természetesen azt, hogy melyik módszer alkalmasabb a lapok szélének megkurtítására, azt mindig a hely határozza meg.


Végül még egy megszívlelendő tanács: a hézagot fedő szegélyléceket mindig csak a falhoz szabad erősíteni, hogy az egységes padlófelület méretváltozását ne akadályozzák!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szalagparketta és laminált padló

Az elmúlt időszak talán legkedveltebb meleg padlóburkoló anyagai a szalagparketták és a laminált padlók. Első pillanatra hasonlóak, ám sok szempontból mégis jelentősen eltérnek egymástól....


Vízálló laminált padló

Korábban a laminált padlókat a szakemberek egyáltalán nem ajánlották nedves helyiségekbe. A melegburkoló mesterek még a laminált feltörlésétől is óvták a lakástulajdonost, vagy legalábbis azt...