Fa padlóburkolatok ápolása

2011-02-18 21:37:10 | Módosítva: 2011-02-20 19:48:09

A padló minden lakás szembetűnő és erősen igénybe vett felülete. A legkülönfélébb felületi szennyeződések mellett állandó kopásnak is ki van téve. Ezért a különféle helyiségek padlóját azok funkciójának megfelelő és egymástól eltérő kopásállóságú burkolatfajták fedik. Ahol erőteljesebb a várható felületi szennyeződés, oda általában könnyen takarítható hidegburkolat kerül, míg a lakószobákban többnyire a kényesebb melegburkolatok a gyakoribbak.

Ezek bármelyikének gyakori takarítása megszokott rutin feladat, ám e mellett időnként szükség van ennél hatékonyabb felületi kezelésükre is. Ennek során a makacsabb szennyeződéseket és a használatuk miatt bekövetkező felületi kopásokat lehet eltüntetni. A különböző anyagú padlókhoz ilyenkor más és más ápolószereket célszerű használni.

A takarításról általában

Ezt gyakran és rendszeresen célszerű elvégezni, mert a napi szennyeződések legtöbbje így még könnyen eltávolítható. Ez többnyire porszívózást, seprést és enyhén nedves padlótörlővel, felmosó szerrel való feltörlést jelent. A por és az egyéb szilárd szemcséjű szennyeződések ugyanis nagyon koptató hatásúak és járás közben egyik helyiségből átkerülnek más helyiségekbe is. A padlók gyakori nedves feltörlésével sok szennyeződés frissiben még könnyen eltávolítható.

A szalagparketták felületét is havonta ajánlatos filmképző áplásba részesíteni Ezt követően a felületeket ajánlatos azonnal szárazra is törölni, hogy a por kevésbé tapadhasson meg a még nedves padlók felületén. A bő vizes feltörlést minden esetben kerülni kell, mert az a fa- és lamináltpadlókon a résekbe szivároghat, a kerámia burkolatok fényét pedig - szárazra törlés nélkül - a szerek maradványai idővel fátyolossá tehetik. Ez a fázis a korszerű felmosó mop-ok kicserélt betéteivel gyorsan elvégezhető, és a helyiség felszáradási idő nélkül szinte azonnal használatba vehető. Felmosó szerként pedig olyan általános tisztító folyadékot célszerű használni, amely minden padlótípushoz alkalmazható, jó tisztító hatású, és még az illata is kellemes.

Időszakos felületi felújítások

Ennek elvégzését a használatból adódó felületi kopások teszik szükségessé. Ha ez nem történik meg, akkor a padlók fénye, rosszabb esetben a járófelületének sűrűn használt felülete, hamar megkopik és sok esetben már csak drasztikusabb módon, esetleg gépi csiszolással, lakkozással, vagy - kőpadlóknál - polírozással lehet újszerűvé tenni. Az ilyen időszakos felújító kezelésekhez már a padlók fajtájához ajánlott szereket ajánlatos használni, amelyek a felületi kopásokat - amelyek még nem jelentősek - filmképző bevonatukkal "visszapótolják", eltüntetik.
Mivel a padlók anyaguktól függően eltérő tulajdonságúak, ezért e célra csak a hozzájuk való tisztító és felújító hatású szerek valamelyikét lehet eredményesen használni. Még a különféle melegpadlók fajtáihoz is célirányosan kell a megfelelő szert kiválasztani, és az ajánlott hígításban használni. Az általános szereken kívül számos cég forgalmaz kiváló hatású felújító-tisztító folyadékokat is, amelyek sok esetben gépi takarításhoz készültek, ám akad közöttük kis kiszerelésű és általánosan szinte minden padlófelület felújítására készült szer is.

Fapadlók felújító ápolása

Az általában lakkozott burkolatok felülete a használat során felkopik, és fokozatosan elveszti a fényét. Ez különösen a "közlekedő" sávokon, ülőbútorok környékén vehető észre, sőt még a juta hátoldalú, kisebb szőnyegek járás közbeni mozgása is erős koptathatja a padló járófelületét, holott azt valójában a szőnyegnek védenie kellene.
A felületi kopásokat általában olyan padlóápoló szerekkel lehet megszüntetni, amelyek tisztító hatásuk mellett még vékony filmréteget is képeznek a lakkozott felületen, és ami száradás után visszaadja a felkopott részek eredeti fényét. A felporszívózott padlóra egyenletesen kell felteríteni, ami mop-pal, vagy más hasonló padlófeltörlővel gyorsan elvégezhető. A feltörölt padló száradásáig tilos a felületére lépni. Utána - még száraz ruhával áttörlés nélkül is - egyenletesen fényes felületű lesz a padló. A bevonat csillogása azonban alaposan áttörölve fokozható.
A fapadlókat csak enyhén nedvesen szabad feltörölniE padlóápolók hígítás nélkül, vagy megadott arányú vizes oldatként használhatók, a padló kopottságától függően. A felületen képződő filmbevonatok a nedvesség ellen is védelmet biztosítanak, és rendszeres takarítás mellett akár egy hónapig is kellő védelmet nyújt a használatból eredő kopás ellen. Az újbóli felújítás szükségére a fényességük csökkenése alapján lehet következtetni.
A felületfelújító padlóápolók között fellelhetők olyan nagy tisztító-, esetenként önfényező hatású szerek is, amelyek szinte mindenféle, így márvány, kerámia, kő és PVC padlókhoz is, használhatók, továbbá portaszító hatásúak. Mindegyik csepp- és foltmentesen szárad, de csak a használati útmutatóban megadott padlókra használhatók. Ezeket általában a professzionális takarítószereket forgalmazó cégek kínálatában lehet fellelni.

Laminált padlók tisztítása

A laminált padlók felülete köztudottan nagyon kopásálló, és könnyen tisztítható. Ha vigyáznak rá, hogy a kemény felületet ne karcolja fel semmi, és rendszeresen takarítják, csupán enyhén nedves feltörlés után szárazra kell törölni a felületét, hogy selymes fényét hosszú ideig megőrizze. Ám a strukturált felületűeknél erős igénybevétel mellett észrevehető némi mattulás, amit méhviaszos vagy narancsolaj tartalmú, kimondottan laminált padlókhoz használható A lakkozott parketta szárazra törlése után ragyogó fényes leszápolószerekkel való gyakori áttörléssel szinte nyomtalanul el lehet tüntetni. Más szerekkel nem célszerű kísérletezni, mert azok esetleg a felületen csíkos, foltos, és elég nehezen eltávolítható réteget alkothatnak. Ezért felújító kezelésre kimondottan laminált padlókhoz használható szereket szabad csak használni, a használati utasításban megadott módon.
Az esetleges felújító feltörlések gyakoriságát a padlófelület kopása alapján célszerű megismételni. Az ápolószerek különféle bevonó anyagai nemcsak a padló fényét adják vissza, hanem védőréteget képeznek a kopás és repedezés ellen is. Ez viszont csak akkor érvényesül igazán, ha a padlót gyakran takarítják, és kímélik a sérülésektől. Így a felületfelújító kezelésre is ritkábban kell sort keríteni.

Legközelebb a hidegburkolatok ápolásával folytatjuk

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: padló, tisztítás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bútortisztítás

Az otthonok egyik „közellensége” a por. Lehetetlen tőle ­ megszabadulni, mert portörlés után szinte azonnal elkezdődik alevegőben levő ­porszemcsék lerakódása. Ennek egyik oka, hogy a hagyományos...


Laminált padlók lerakása

A laminált parkettákból kialakított padlóburkolatok tagadhatatlanul dekoratív, tartós és ellenálló, ezen felül pedig változatos felületek kialakítását teszik lehetővé. Kedvező áruk mellett külön...