Padlóbevonatok - másképpen

Napjaink gyakori problémája a lakossági célú járófelületek bevonata, illetve a meglévők felújítása. A leggyakoribb esetek: betonfelületre sima jól tisztítható teherbíró bevonat, vagy pormentesítő színes dekorációs padlófestés; meglévő fa- vagy linóleum burkolatának festése.

Az ügyes kezű barkácsolók által is könnyen kivitelezhető megoldások az egyszerűbb betonfestékek, vagy vizes epoxi bevonatok. Pormentesítés és egyszerűbb színigény esetén vizes bázisú epoxi bevonat alkalmazása javasolt (Betonol D183), melyet a por- és zsírtalanítás után teddy hengerrel hordhatnak fel.
Kisebb felújítási munkáknál beltérben a padlófestékek használata javasolt, melyek elérhető bármely színben (Beckers Golvfarg V). Ezek az általában vizes bázisú anyagok, selyem- illetve magasfényű festékek, amelyek felhordhatók beton-, fa-, fém felületre, illetve használt linóleum is felújítható velük.
A por- zsír- és olajmentes felület itt is alapkövetelmény. Igény esetén padlócsipsszel dekorálható és erősíthető a felület, illetve fedőlakkal fokozható a kopásállóság. Fa és parketta lakkozásánál leginkább jelentkező igények a szagmentes, jól oszlatható, kemény, magas fényességű anyagokra irányulnak. A svéd Beckers gyár Golvfernissa parketta lakkja kiemelkedő keménységű, vizes bázisú, jól oszlatható anyag. A könnyű kivitelezés mellett egy tartós, jó ellenálló képességű bevonat.
Garázsok, teremgarázsok, ipari műhelyek esetén a jól tisztítható, öntött vagy csúszásmentes műgyanta padlók jelentik a megfelelő megoldást. Az 1-2 mm vastag bevonatok gondos előkészítési munkákat követően epoxi vagy PUR gyantával készülnek (Betonol epoxi G174, B196, PUR B219). Ezek a fényes bevonatok - sima vagy csúszásmentesített változatban - különleges igényeknek is megfelelnek (pl. vegyi ellenálló képesség, élelmiszeripari előírások, mechanikai igénybevételek).
Kültéri enteriőrök dekoratív járófelületi bevonata a kőszőnyeg, melynél lehetőség nyílik a színes töltőanyagok tetszés szerinti variálására. Kötőanyagnak a fenti műgyanták használhatók.
A komolyabb gépparkot és szakértelmet igénylő munkára javasolt szakkivitelező igénybevétele.

Servind Budapest Kft.
Dunakeszi, Repülőtéri út 1.
www.beckers.hu
epitoipar@servind.hu
Telefon: (06-1) 5056 - 524
Fax: (06-1) 5056 - 531

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: padló

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Parafa

A parafa dugó a minőségi bort tartalmazó palack tartozéka. Rugalmas, jólszigetel, könnyen megmunkálható. Ezen kedvező tulajdonságai miatt jó dugónak, és ezek miatt alkalmas sok más dologra is,...


Mészkő és homokkő padlóburkoló lapok beépítése

A Cser kiadó gondozásában jelent meg Dennis Jeffries Padlóburkolatok című könyve. A képekkel gazdagon illusztrált kötetből - bemutató gyanánt - a mészkő és homokkő burkolatok lerakásával foglalkozó...