Távvezérelt szárnyas kapuk

2012-08-12 21:22:09 | Módosítva: 2012-08-14 23:49:20

Kapunyitó motor választás előtt számos kérdés merül fel, amit csak megbízható és rutinos szakember képes megválaszolni. Nincs két egyforma kapu, és motorizált mozgatásukhoz néhány alapfeltételnek meg kell felelniük.

A kapunak mindenkor szerkezetileg szilárdnak és könnyen nyílónak kell lennie. Különben a kapunyitó és a kapuszárnyak is felesleges terhelésnek lesznek kitéve, ami csökkenti az élettartamukat. Lényeges szempont a kapu szárnyszélessége és a súlya. Ez alapvetően befolyásolja a mozgatásához szükséges kapunyitó motorjának a teljesítményét.

A különféle oszlopra szerelt kapukhoz esetenként más karrendszerű kapunyitót kell választani, mert ezzel lehet csak biztosítani a kapuszárnyak akadálymentes és biztonságos működését. Új építésű kapuknál pl. érdemes megfontolni felszín alá telepített meghajtó egységet, bár ennek a szerelése több ráfordítást és szakértelmet igényel, viszont ez nagyon elegáns, és láthatatlan megoldás, különösen a nagy méretű, kovácsoltvas vagy acélvázra erősített faborítású kapuknál. A legfontosabb azonban, hogy a kapuszárnyak szerkezetileg szilárdak legyenek, és mozgásuk akadálymentes legyen.

A távvezérlés előnyei

Akár egy- vagy kétszárnyú a kapu, automatikus nyitásán túl a vezérlések ma már annyira intelligensek, hogy akadály érzékelésekor automatikusan leállítják a kapu mozgatását, és esetenként a kapu kiskapuként is használható. Ilyen esetekben csak félig nyitja a kapuszárnyat, és feleslegessé teszi a külön személyi kapu kialakítását.

A kapunyitók csendes működésűek, teljesen védett tokozásúak, karbantartást nem igényelnek, és a kapukulcsot távirányító helyettesíti. Távvezérlési rendszerüket illetően ma már általánosnak mondható az ugrókódos – minden nyitáskor változtatja a kódot – távirányító rendszer, ami megakadályozza a nyitókód másolását, és elejét veszi az illetéktelen behatolásoknak. A kapumozgatók mechanikája többnyire önzáró, de áramszünet esetén egy kulccsal oldható, és a kapu kézzel is nyitható.

A legelterjedtebbnek mondhatók az egykaros, csavarorsós kapumozgatók. Üzemfeszültségük 24 V-os, tápegységről vagy gyorsan tölthető akkumulátorról működnek, más típusoknak pedig 230 V-os hálózati áram szükséges a működésükhöz. Az elektromechanikus meghajtás általában önzáró, mivel a karokat csavarorsós mechanizmus mozgatja, de választhatók nem önzáró típusok is.

A karos kapunyitók talán a legelterjedtebb szárnyas kapu mozgatók, amelyek viszonylag gyorsan és egyszerűen telepíthetők, és egy vagy kétszárnyas kapukhoz egyaránt használatosak. Lényeges a motorok teljesítménye, amelyet minden esetben a kapu szárnyszélességéhez, illetve a súlyához igazodva kell kiválasztani. A vezérlés a legtöbb esetben az Úniós szabvány szerinti ugrókódos, amely típusonként egyéb funkciókkal bővíthető is. A korszerűbb, önzáró típusoknál a végállás kapcsolókat nyomaték illetve forgásérzékelők váltották ki, és a zárás előtti lassítás is elég gyakori az új fejlesztésű kapunyitóknál. A nyitáshoz használt távvezérlők hatótávolsága 10-100 m-ig terjed, az alkalmazott rendszertől függően. A kapunyitók nyitásszöge gyártmánytípusonként is különböző, a szögérték 90 és 120 fok között típusonként változik. Főként olyan kapuknál célszerű az alkalmazásuk, ahol a kapuszárnyak forgáspontja a nem túl széles oszlopok középvonalánál beljebb helyezkedik el.

A csuklókaros kapunyitókat főként olyan helyeken szokták alkalmazni, ahol a kapuszárnyak széles, falazott- vagy betonoszlopokhoz csatlakoznak, mégpedig az oszlopok belső oldalsíkjától távolabb. Erőátviteli karja általában csuklós rendszerű, amit a meghajtómotor fogaskerék áttételen keresztül hajt meg. A karbenyúlás akár 25 cm is lehet. A motor vezérlése általában a meghajtó házba integrált, és a meghajtómotor 24 V-os vagy 230 V-os hálózati árammal működik. A 24 V-os meghajtásúaknál teljes védelmet biztosító burkolattal ellátott meghajtó házba kerül elhelyezésre a transzformátor és általában a vezérlés is. Egyes gyártmányoknál – akkumulátoros meghajtás esetén – az akku gyors töltővel pár óra alatt újra tölthető, és szünetmentes áramforrásként is funkcionál.

Kétszárnyú kapuknál csak az egyik szárny működtetésére azaz kiskapu funkció használatára is mód van. A kapuszárnyak lassított indítása és becsukása is jellemző a legtöbb típusra. A karos kapunyitók szinte kivétel nélkül önzáró meghajtásúak, ám áramszünet, vagy egyéb működési zavar esetén kulccsal függetleníthető a kapu a meghajtástól, így kézzel is mozgathatóvá válik a kapuszárny. A vezérlés rádiófrekvenciás, többnyire e típusoknál is ugrókódos és akár több funkció ellátására is alkalmas lehet. A karos kapumozgatók nyitásszöge ugyancsak 90 és 120 fok között változik.

A szárnyas kapuk távirányított mozgatása földbe süllyesztett motorokkal is megvalósítható. Ez ugyan komplikáltabb telepítést igényel, viszont a kapuszárnyra szerelt nyitókarok nem rontják a kapu összképét. Főként új építésű kapuknál célszerű beépíteni. A meghajtó motorok a szokásos 24 V-tal vagy 230 V-tal működnek, a meghajtó rendszer önzáró, amit működési zavar esetén a kapu belső oldala felöl kulccsal lehet kireteszelni. A kapunyitó vezérlése ugrókódos, a kapunyitó nyitási szöge pedig 110 és 180 fok között változik. A szélesebb nyitást egyes gyártmányoknál kiegészítőkarral lehet elérni. Az öntött fémházba szerelt meghajtás karbantartást nem igényel, a motor folyamatos kenésű, a meghajtás háza pedig minden esetben vízmentesen záródó, felülről leszerelhető fedéllel lehet a szerkezeti egységhez férni. A meghajtás teljesen földbe telepített, a nyitókar pedig a pl. a kovácsoltvasból készült kapuszárnyak alsó részéhez csatlakozik, így szinte észrevehetetlen.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Napelemmel is működtethető kapunyitó rendszer a Hörmanntól

A háztól távol fekvő kapuk mozgatásához általában komoly költséggel kell kábeleket fektetni. Ezen változtat most a Hörmann újonnan kifejlesztet kapumozgató rendszere, amely akkumulátorról működik,...


Intelligens otthon

Az emberi intelligencia az adott kultúrkörben való tájékozódási képességet jelenti. De vajon hogyan és mi felől tájékozódik, egy szóval mitől lesz intelligens egy ház?