LED a munkapult felett

2015-02-27 12:03:10 | Módosítva: 2015-02-27 12:10:40

A LED szalagok felhasználási lehetősége végtelen. A sok közül egy könnyen kivitelezhető megoldás a konyhapult felé szerelhető helyi világítás meleg fényű LED 5050 SMD szalaggal.


Mikro konzol

Az adott konyhában – a konvencióktól kissé eltérve - a főzőlap fölé nem elszívó került, hanem a mikro, egy speciálisan erre a célra kapható fém konzolos tartóra helyezve. A két konzolnak az alsó élén pont megfelelő felület van arra, hogy az öntapadós LED szalag darabot felragasszuk rá. A konzol elegendő magasságba került, hogy a főzőlap hője már se a LED világítást, se a mikrot ne zavarja.

Az elkészítés menete a következő. Először is a szükséges méretre vágjunk le a szalagból két egyforma darabot. Erről korábban már írtunk, hogy a LED szalag kb. 15 cm-enként, a megjelölt helyeken vágható. Ezután a szalagok végén lévő csatlakozási pontokra fel kell forrasztanunk a vékony vezeték párokat. Ne használjunk vastag villanyvezetéket, bőven elegendő a hangszóróvezeték vagy hasonló. A pákával ne melegítsük soká a forrasztási pontokat, mert a LED-ek károsodhatnak. Ha pillanatforrasztót használunk, akkor előre felmelegítjük a pákát, aztán csak egy gyors olvasztás a forrasztási ponton a lecsupaszított vezetékvéggel, és már „fújhatjuk” is, hogy gyorsan visszahűljön.

A két LED szalag darab végére forrasztott két-két vezeték-párat párhuzamosan kötve egyesítsük, miközben figyeljünk a polaritásra. Az egyesített bekötő vezetéket pedig már csak egy 9-12 V-os egyenáramú tápegységre kell kötnünk – újra csak figyelve a polaritásra. (A kisebb feszültségnél alig érzékelhetően gyengébb a fény, de más problémát nem okoz.) Nagy hibát nem követünk el, ha véletlenül felcseréljük a polaritást, de természetesen a LED-ek akkor nem világítanak. A két – kb. 30-30 cm-es - szalag darab táplálásához akár egy 300-500 mA-es táp is elegendő; régi készülékeink maradékában könnyen találhatunk ilyet, de természetesen akár hazai boltokban, akár az Ebay-en keresztül vásárolhatunk is. Külön kapcsolót nem is építettünk a világítás áramkörébe, hanem magát a tápot egy kapcsolható aljzatba dugtuk.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

lalibatyo avatarja

lalibatyo         kis kiegészítés

Igen, valóban praktikus, mint ha csak az enyémet másolták volna le azzal a különbséggel hogy nekem egyben van a 60 centi :)
Viszont nem ártana figyelni arra hogy lehetőleg "kültéri" led szalagot vegyünk mert az olyan mint egy "hosszában félbevágott cső" teljesen sima felülettel ami könnyedén tisztítható letörölhető, viszont a beltérinél minden apró led és a hozzájuk tartozó SMD ellenállás mint egy apró szemölcs kiáll, így szinte tisztíthatatlan. A másik gondolatom pedig hogy elektronikai ismeretek és műszer hiányában óvatosan kéne kezelni a régi készülékek hagyományos transzformátoros tápjait mert azoknak a névleges feszültsége 12 volt a mért tényleges pedig 14-15 volt is szokott lenni ami már túláramba hajthatja a ledeket és ezért tönkre is mehetnek. Aki tudja miről beszélek az a megoldást is ismeri a problémára aki viszont nem az jobb teszi ha nem sajnál pár forintot ( EBAY on szállítással együtt 800-1200 ft, magyar üzletekben sem sokkal drágább) egy feszültség stabilizált dugasztápra mert az szinte teljesen pontosan 12 volt, így az üzemeltetett led szalag nem kerülhet túláramba.

Dekorüvegek a lakásban

Az üveg eddig is fontos szerepet kapott a lakásokban, irodákban és a különféle kereskedelmi egységek helyiségeiben, ám újabban aszokványos megoldásoktól eltérő funkciókban is egyre kedveltebb....


Autóled szabályok

Néhány gyártó már most LED-es nappalifény világítással dobja piacra autóit, de a régebbi modellekre is fel lehet szerelni a LED-sort. Nem mindegy azonban, hogy mi hova és hogyan kerül fel a...