LED a munkapult felett

2015-02-27 12:03:10 | Módosítva: 2015-02-27 12:10:40

A LED szalagok felhasználási lehetősége végtelen. A sok közül egy könnyen kivitelezhető megoldás a konyhapult felé szerelhető helyi világítás meleg fényű LED 5050 SMD szalaggal.


Mikro konzol

Az adott konyhában – a konvencióktól kissé eltérve - a főzőlap fölé nem elszívó került, hanem a mikro, egy speciálisan erre a célra kapható fém konzolos tartóra helyezve. A két konzolnak az alsó élén pont megfelelő felület van arra, hogy az öntapadós LED szalag darabot felragasszuk rá. A konzol elegendő magasságba került, hogy a főzőlap hője már se a LED világítást, se a mikrot ne zavarja.

Az elkészítés menete a következő. Először is a szükséges méretre vágjunk le a szalagból két egyforma darabot. Erről korábban már írtunk, hogy a LED szalag kb. 15 cm-enként, a megjelölt helyeken vágható. Ezután a szalagok végén lévő csatlakozási pontokra fel kell forrasztanunk a vékony vezeték párokat. Ne használjunk vastag villanyvezetéket, bőven elegendő a hangszóróvezeték vagy hasonló. A pákával ne melegítsük soká a forrasztási pontokat, mert a LED-ek károsodhatnak. Ha pillanatforrasztót használunk, akkor előre felmelegítjük a pákát, aztán csak egy gyors olvasztás a forrasztási ponton a lecsupaszított vezetékvéggel, és már „fújhatjuk” is, hogy gyorsan visszahűljön.

A két LED szalag darab végére forrasztott két-két vezeték-párat párhuzamosan kötve egyesítsük, miközben figyeljünk a polaritásra. Az egyesített bekötő vezetéket pedig már csak egy 9-12 V-os egyenáramú tápegységre kell kötnünk – újra csak figyelve a polaritásra. (A kisebb feszültségnél alig érzékelhetően gyengébb a fény, de más problémát nem okoz.) Nagy hibát nem követünk el, ha véletlenül felcseréljük a polaritást, de természetesen a LED-ek akkor nem világítanak. A két – kb. 30-30 cm-es - szalag darab táplálásához akár egy 300-500 mA-es táp is elegendő; régi készülékeink maradékában könnyen találhatunk ilyet, de természetesen akár hazai boltokban, akár az Ebay-en keresztül vásárolhatunk is. Külön kapcsolót nem is építettünk a világítás áramkörébe, hanem magát a tápot egy kapcsolható aljzatba dugtuk.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

lalibatyo avatarja

lalibatyo         kis kiegészítés

Igen, valóban praktikus, mint ha csak az enyémet másolták volna le azzal a különbséggel hogy nekem egyben van a 60 centi :)
Viszont nem ártana figyelni arra hogy lehetőleg "kültéri" led szalagot vegyünk mert az olyan mint egy "hosszában félbevágott cső" teljesen sima felülettel ami könnyedén tisztítható letörölhető, viszont a beltérinél minden apró led és a hozzájuk tartozó SMD ellenállás mint egy apró szemölcs kiáll, így szinte tisztíthatatlan. A másik gondolatom pedig hogy elektronikai ismeretek és műszer hiányában óvatosan kéne kezelni a régi készülékek hagyományos transzformátoros tápjait mert azoknak a névleges feszültsége 12 volt a mért tényleges pedig 14-15 volt is szokott lenni ami már túláramba hajthatja a ledeket és ezért tönkre is mehetnek. Aki tudja miről beszélek az a megoldást is ismeri a problémára aki viszont nem az jobb teszi ha nem sajnál pár forintot ( EBAY on szállítással együtt 800-1200 ft, magyar üzletekben sem sokkal drágább) egy feszültség stabilizált dugasztápra mert az szinte teljesen pontosan 12 volt, így az üzemeltetett led szalag nem kerülhet túláramba.

LED égők az autókon

Az Audi világszerte elsőként olyan autó- fényszóróval állt elő, amelynél már minden elülső világítási funkciót LED-egységek látnak el. A nappali világítás mellett így az irányjelző, a tompított és...


Konyhai munkapultok

A mai konyhák kialakításukat tekintve rendkívül változatosak és igényesek is. Még az is esztétikus és minőségi berendezést teremthet magának, aki nem mesteremberre bízza a konyhájának a...