Zajcsillapított PP lefolyórendszer

Pipelife Master 3

2010-04-30 22:24:04 | Módosítva: 2010-05-03 01:44:06

A Pipelife új lefolyórendszere, a Master 3, egy három rétegű, középen ásványi anyaggal erősített polipropilén (PP) csőrendszer, amely a megnövelt szilárdsági tulajdonságai mellett az áramlási zajok csökkentésével a csendes szenny- és esővíz elvezetést is lehetővé teszi. Tokos gumigyűrűs kötéseivel gyorsan és egyszerűen megépíthető belőle a kívánt csőhálózat. Gazdag idomválasztéka nem csak napjaink bekötési igényeihez igazodik, hanem a régen használt anyagokból megépült, felújításra szoruló lefolyórendszerekhez való csatlakozást is lehetővé teszi.

A MASTER 3 kizárólag a legjobb minőségű alapanyagokból készül. A modern 3 rétegű csőextrúziós technológia és az idomok kivételes kidolgozása különösen jó illeszkedést és tömítettséget biztosítanak. Az idom és cső közötti jobb illeszkedés miatti kisebb turbulencia szintén hozzájárul az áramlási zajok csökkentéséhez.

Alkalmazás terület

A Pipelife MASTER 3 lefolyócsöveket és idomokat az átlagostól magasabb komfortot biztosító, csendes áramlású lefolyórendszerhez és ipari (technológiai, sav, lúg tartalmú) szennyvízelvezetéshez (pl. szállodáknál, közintézményeknél, társasházaknál stb.) alkalmazzák. Nem alkalmazhatók azonban épületen kívül, magas (100 oC fölötti) közeghőmérséklet és benzolt vagy benzint tartalmazó közegek esetén.

A csövek szerkezeti felépítése

A MASTER 3 lefolyócső három, optimálisan egymásra illesztett rétegből áll, a különböző rétegek eltérő módon hatnak a cső tulajdonságaira.
Sima belső réteg Polipropilén-copolymerből (PP-CO)

  • Az áramlási képben nincs leszakadás - csekély zajképződés
  • Alacsony hidraulikai ellenállás - a hagyományos rendszerekhez képest kisebb csőátmérő szükséges
  • "Signal" fehér belső fal - optimális kamerás vizsgálatokhoz

Masszív, erős középső réteg ásványi anyaggal erősített polipropilénből (PP-MV)

  • Megnövelt merevség
  • Jó léghang csillapítás
  • Kiváló alaktartás

Ütésálló külső réteg Polipropilén-copolymerből (PP-CO)

  • Különösen robusztus
  • Nincsenek csővég törések
  • Cső beépítése (szállítás) alacsony hőmérsékleten is lehetséges

Műszaki adatok

A különleges szerkezeti felépítésnek köszönhetően a csőrendszer az alábbi speciális műszaki paramétereknek fele meg:
Alkalmazási osztály: Csövek BD, Idomok B
Merevség: Csövek: merevségi osztálya SN4, Idomok: S20 csősorozat
Közeghőmérséklet: Tartós üzemi hőmérséklet max. 95°C (ON EN 1451-1 szabványnak megfelelően)
Hidegtűrés: Beépíthető (szerelhető) - 10°C-ig.
Vegyszerállóság: A MASTER 3 ellenálló a pH 2-pH 12 tartományba tartozó savakkal és lúgokkal szemben.
Tűzvédelmi osztály: Éghetőség D-s2, d2 - füstfejlődés - égve csepegés (ON EN 13501-1 szabvány szerint)
Cső hosszak:
32-160 mm: 0,15; 0,25; 0,50; 1,0; 1,5; 2,0 m,
75-160 mm: 2,65m

A Pipelife MASTER 3 lefolyórendszer fizikai tulajdonságainak vizsgálatát egy osztrák, független és akkreditált vizsgálati szerv, az "OFI" (Osztrák Vegyi és Műszaki Kutatóintézet) végezte.

Zajcsillapítás

Épületen belüli fokozott zajvédelemről akkor beszélünk, ha az alkalmazott műszaki berendezések/megoldások (a lefolyó rendszert is ide soroljuk) zajkibocsátása max. 25dB. A Pipelife MASTER 3 rendszerének vizsgálatát a stuttgarti Fraunhofer Institut (Fraunhofer Intézet) az épületek zajmérésére használt DIN EN 14366 szabvány szerint végezte.

Az intézet által mért értékek:

l/sec 0,5 1,0 2,0 4,0
dB(A) 10,5 15,5 18,0 22,9

Beépíthetőség, kompatibilitás

A Pipelife MASTER 3 lefolyócsövek, "BD" jelöléssel vannak ellátva, vagyis akár falba, akár aljzatba beépíthetők (SN4 gyűrűmerevség). Az idomok S20 csősorozatnak felelnek meg tehát épületen belüli alkalmazásra lettek tervezve. A csöveket és idomokat ajakos gumi tömítőgyűrűvel szállítják, ezek átmérői megegyeznek a kereskedelmi forgalomban kapható PVC és polipropilén lefolyócsövek méreteivel, azokkal gond nélkül összeépíthetők.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: lefolyó, cső, pipelife

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A városokban megszűnik a CSOK

A csütörtöki kormányinfón bejelentették, hogy a városokban megszűnik a CSOK 2024. január elsején, a falvakban viszont továbbra is igénybe lehet azt venni. Augusztus 1-én megszűnnek a bolti...


Az ivóvíz útja

Az ivóvíz – szerencsére – sokak számára olyan természetes, mint a levegő. Életünk, otthonunk alapvető tartozéka, legalapvetőbb élelmiszerünk, és a higiéniai igényeink szolgálója. Leginkább – a...