Mérőműszerek, nem csak villanyszerelőknek

Steinel feszültségvizsgálók

Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy a Steinel képviselettől szinte egy egész műszercsaládot, legalábbis annak valamennyi jellemző darabját megkaphattuk kipróbálásra, így viszonylag kompetens képet alkothattunk ezekről a készülékekről. Ha mérőműszereknek hívnánk őket, akkor hibásan általánosítanánk, ugyanis némelyikkel meghatározott pontosságig valóban mérhetünk, másokkal csak a feszültségértékek nagyságrendjét határozhatjuk meg, a legegyszerűbbekkel meg inkább csak a jelenlétét.

Erősen eltérő kategóriájú készülékekről van tehát szó, amelyeknek azonban vannak közös vonásaik. Alapvetően a formai kialakításuk teszik igen alkalmassá a villanyszerelési munkára őket. A legtöbb univerzális műszer egy önálló házba van építve, amelybe külön csatlakozó vezetékekkel kötjük be az érintkezőket. Egy asztalon dolgozó műszerésznek nem okoz gondot a mérőeszköz elhelyezése, így a két érintkezőt kézben tarthatja. A villanyszerelőnek viszont sokszor a leglehetetlenebb helyzetekben kell rámérni a villamos érintkezőkre, amihez mindkét kezére szükség van, a műszer megtartására már nem marad harmadik. A Steinel feszültségvizsgálókban közös, hogy maga a műszer az egyik érintkező csúcsba van építve, nincs szükség tehát külön kézre. Ez teszi fantasztikusan praktikussá a használatukat.
A másik közös tulajdonság az intelligens elektronika, amely szinte lehetetlenné teszi, hogy mérés közben komoly hibát kövessünk el. Bármelyik készülék magától felismeri az egyen- és váltóáramot, valamint a mért feszültség nagyságát. Nem lehet tönkretenni azzal, hogy rossz mérési tartományt állítunk be, vagy rossz mérési funkciót választunk ki (pl. ellenállás-mérési funkcióban feszültségre kapcsoljuk).
A sorozat tagjainak tudása persze igen eltérő, gyakorlatilag a próbalámpát illetve a fáziskeresőt helyettesítő alapműszertől egészen a digitális univerzális műszerig terjed. Ennek megfelelően lényeges árkülönbségek vannak köztük. A minél teljesebb tájékozódás kedvéért végül is azt a megoldást választottuk, hogy minden egyes kipróbált készülékről elmondjuk a lényeget; mit tud, és kiknek ajánljuk. Azt viszont átugorjuk, hogy az adott készüléket hogyan kell kezelni. Aki valamelyiket megvásárolja, amúgy is hamar megtanulja.
A Digi Check 5 a kipróbált készülékek között mindenképpen a csúcs. Nem csupán feszültségvizsgáló, hanem többfunkciós mérőkészülék. Három számjegyes digitális kijelzőjén 0,3 V-tól 690 V-ig tudunk egyen- és váltófeszültséget mérni, 0-tól 2 kOhm-ig ellenállást, illetve polaritás-függő átmeneti ellenállást, vagyis félvezetőre tudunk rámérni. Egyenáramnál külön kijelzi a polaritást. Mérhetjük a váltóáram frekvenciáját, és háromfázisú motoroknál meghatározhatjuk a forgómező irányát. Alkalmas kondenzátorok ellenőrzésére; nem csak a töltött kondenzátoron mért feszültséggel, hanem egy kisütő-ellenálláson keresztül kapacitást mérhetünk 1 és 50 mikrofarád között. A készülék természetesen fázisellenőrzésre is alkalmas, helyettesíti a próbalámpát, és a folyamatosság-vizsgálatoknál is kiváló. A mérés közbeni hangjelzés segít az ellenőrzésben. Mindezek miatt a Digi Check 5-öt professzionális készüléknek tekinthetjük, amely nélkülözhetetlen munkaeszköze a villanyszerelőknek vagy a háztartási gépszerelőknek, de a képzettebb amatőrök is igen jó hasznát veszik.
A Digi Check 3 az 5-ös kisebb testvére. Digitális kijelzőjén 8 és 999 V között olvashatjuk le az egyen- és váltakozó feszültséget, mérhetünk ellenállást 500 kOhm-ig, ellenőrizhetünk félvezetőt, fázist és folytonosságot. A mérésben felvillanó LED és sípoló hangjelzés segít. Ezt a készüléket is ajánljuk villanyszerelőknek, villamos gépszerelőknek és amatőröknek egyaránt. A gyakorlatban nem jelent túl nagy kompromisszumot a szerényebb árért cserében.
A Combi Check készülék kijelzője 8 darabból álló LED sor, ennek megfelelően egyen- és váltakozó feszültségtartomány kijelzésére alkalmas 6 és 690 V között. A többi Steinel készülékhez hasonlóan automatikus a mérési tartomány kiválasztása, és egyenáramnál a polaritást is kijelzi. Vizsgálható vele átvezetés és fázis. Ha belegondolunk a villanyszerelő napi munkájához általában ez elegendő, és természetesen egy háztartásban is alkalmas a hálózati hibakeresésre. 
A Master Check 3 a sorban következő feszültségvizsgáló. Mérési tartománya 6 V-tól indul, és 400 V-ig terjed, egyen-és váltóáramnál egyaránt, a legáltalánosabb feszültségi értékekhez egy-egy LED-et rendelve. Az egyenáram polaritását is ellenőrizhetjük, fázist viszont csak a földvezeték felhasználásával. (Ez a módszer sohasem 100%-os; a helyesen bekötött földvezetéknél egyértelműen kimutathatjuk a fázisvezetéket, hibásnál viszont nem szabad elfogadnunk a negatív jelzést.) Ez a készülék nem alkalmas folyamatosság vizsgálatra. Otthoni használatra ajánlott.
A Master Check 2 készülék jóformán csak formai megjelenésében tér el minimálisan a 3-astól. Tudása és mérési tartományai megegyeznek azzal. Majdnem ugyanez mondható el a Master Check 1A jelű feszültségvizsgálóról, amely kisebb, karcsúbb készülék, és mérési tartománya 12 V-tól indul. 
Újabb két készüléket vonunk egy kalap alá. A Profi Check 3 váltó- és egyenáramot 12, 24 és 50 V-os tartományban mutat meg egy-egy LED dióda felgyulladásával, és a polaritást is jelzi. A nagyobb váltakozó feszültségek tartományában három glimmlámpa jelzi ki a 120, 300 és 500 V-os váltófeszültséget a 0 vagy a földponthoz képest. A fázis kimutatására csak a földponton keresztül alkalmas, de kitűnően (és persze veszélytelenül) helyettesíti a próbalámpát. Leegyszerűsített változata a Volt Check 3, amely két feszültségtartományban (6 és 50 V körül) jelzi ki a váltó- és egyenáramot polaritás-helyesen, a glimmlámpa pedig egyben kezeli a váltófeszültséget 120-tól 400 V-ig. Természetesen ez is alkalmas próbalámpának.
Szimpatikus kis készülék a Multi Check 3, amelynek mérőfogantyúja teljesen megegyezik a Volt Check 3-mal. Ugyanazokat is tudja. A másik fogantyúban azonban telep van a szakadásvizsgálathoz, folyamatosság-vizsgálathoz, ez mindenképpen praktikus otthoni használatban hibakereséshez.
A legegyszerűbb feszültségvizsgáló készülék talán a Volt Check 1A típusjelű, amely mindössze két kis LED-et tartalmaz. Egyenáramot polaritás-helyesen 6 V-tól, a váltóáramot 120 és 415 V között mutatja meg. Kimutatja a földhöz képest a fázist és helyettesíti a próbalámpát. Az igen olcsó készülék megéri az árát.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kismegszakítók

Lakásunk, házunk elektromos hálózatának szerves része akismegszakító rendszer, amit aköznyelv agyakorlatban gyakran biztosítónak, biztosítéknak hív. Alap szintű használatával mindenkinek tisztában...


Villámok és villámvédelmek

Az emberiség történetét végig kísérte a fény- és hanghatásokkal járó természeti jelenség, a villámlás. Mágikus erőnek, az istenek bosszújának tartották, és rettegtek tőle, de keletkezésére csak a...