Mérőműszerek, nem csak villanyszerelőknek

Steinel feszültségvizsgálók

Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy a Steinel képviselettől szinte egy egész műszercsaládot, legalábbis annak valamennyi jellemző darabját megkaphattuk kipróbálásra, így viszonylag kompetens képet alkothattunk ezekről a készülékekről. Ha mérőműszereknek hívnánk őket, akkor hibásan általánosítanánk, ugyanis némelyikkel meghatározott pontosságig valóban mérhetünk, másokkal csak a feszültségértékek nagyságrendjét határozhatjuk meg, a legegyszerűbbekkel meg inkább csak a jelenlétét.

Erősen eltérő kategóriájú készülékekről van tehát szó, amelyeknek azonban vannak közös vonásaik. Alapvetően a formai kialakításuk teszik igen alkalmassá a villanyszerelési munkára őket. A legtöbb univerzális műszer egy önálló házba van építve, amelybe külön csatlakozó vezetékekkel kötjük be az érintkezőket. Egy asztalon dolgozó műszerésznek nem okoz gondot a mérőeszköz elhelyezése, így a két érintkezőt kézben tarthatja. A villanyszerelőnek viszont sokszor a leglehetetlenebb helyzetekben kell rámérni a villamos érintkezőkre, amihez mindkét kezére szükség van, a műszer megtartására már nem marad harmadik. A Steinel feszültségvizsgálókban közös, hogy maga a műszer az egyik érintkező csúcsba van építve, nincs szükség tehát külön kézre. Ez teszi fantasztikusan praktikussá a használatukat.
A másik közös tulajdonság az intelligens elektronika, amely szinte lehetetlenné teszi, hogy mérés közben komoly hibát kövessünk el. Bármelyik készülék magától felismeri az egyen- és váltóáramot, valamint a mért feszültség nagyságát. Nem lehet tönkretenni azzal, hogy rossz mérési tartományt állítunk be, vagy rossz mérési funkciót választunk ki (pl. ellenállás-mérési funkcióban feszültségre kapcsoljuk).
A sorozat tagjainak tudása persze igen eltérő, gyakorlatilag a próbalámpát illetve a fáziskeresőt helyettesítő alapműszertől egészen a digitális univerzális műszerig terjed. Ennek megfelelően lényeges árkülönbségek vannak köztük. A minél teljesebb tájékozódás kedvéért végül is azt a megoldást választottuk, hogy minden egyes kipróbált készülékről elmondjuk a lényeget; mit tud, és kiknek ajánljuk. Azt viszont átugorjuk, hogy az adott készüléket hogyan kell kezelni. Aki valamelyiket megvásárolja, amúgy is hamar megtanulja.
A Digi Check 5 a kipróbált készülékek között mindenképpen a csúcs. Nem csupán feszültségvizsgáló, hanem többfunkciós mérőkészülék. Három számjegyes digitális kijelzőjén 0,3 V-tól 690 V-ig tudunk egyen- és váltófeszültséget mérni, 0-tól 2 kOhm-ig ellenállást, illetve polaritás-függő átmeneti ellenállást, vagyis félvezetőre tudunk rámérni. Egyenáramnál külön kijelzi a polaritást. Mérhetjük a váltóáram frekvenciáját, és háromfázisú motoroknál meghatározhatjuk a forgómező irányát. Alkalmas kondenzátorok ellenőrzésére; nem csak a töltött kondenzátoron mért feszültséggel, hanem egy kisütő-ellenálláson keresztül kapacitást mérhetünk 1 és 50 mikrofarád között. A készülék természetesen fázisellenőrzésre is alkalmas, helyettesíti a próbalámpát, és a folyamatosság-vizsgálatoknál is kiváló. A mérés közbeni hangjelzés segít az ellenőrzésben. Mindezek miatt a Digi Check 5-öt professzionális készüléknek tekinthetjük, amely nélkülözhetetlen munkaeszköze a villanyszerelőknek vagy a háztartási gépszerelőknek, de a képzettebb amatőrök is igen jó hasznát veszik.
A Digi Check 3 az 5-ös kisebb testvére. Digitális kijelzőjén 8 és 999 V között olvashatjuk le az egyen- és váltakozó feszültséget, mérhetünk ellenállást 500 kOhm-ig, ellenőrizhetünk félvezetőt, fázist és folytonosságot. A mérésben felvillanó LED és sípoló hangjelzés segít. Ezt a készüléket is ajánljuk villanyszerelőknek, villamos gépszerelőknek és amatőröknek egyaránt. A gyakorlatban nem jelent túl nagy kompromisszumot a szerényebb árért cserében.
A Combi Check készülék kijelzője 8 darabból álló LED sor, ennek megfelelően egyen- és váltakozó feszültségtartomány kijelzésére alkalmas 6 és 690 V között. A többi Steinel készülékhez hasonlóan automatikus a mérési tartomány kiválasztása, és egyenáramnál a polaritást is kijelzi. Vizsgálható vele átvezetés és fázis. Ha belegondolunk a villanyszerelő napi munkájához általában ez elegendő, és természetesen egy háztartásban is alkalmas a hálózati hibakeresésre. 
A Master Check 3 a sorban következő feszültségvizsgáló. Mérési tartománya 6 V-tól indul, és 400 V-ig terjed, egyen-és váltóáramnál egyaránt, a legáltalánosabb feszültségi értékekhez egy-egy LED-et rendelve. Az egyenáram polaritását is ellenőrizhetjük, fázist viszont csak a földvezeték felhasználásával. (Ez a módszer sohasem 100%-os; a helyesen bekötött földvezetéknél egyértelműen kimutathatjuk a fázisvezetéket, hibásnál viszont nem szabad elfogadnunk a negatív jelzést.) Ez a készülék nem alkalmas folyamatosság vizsgálatra. Otthoni használatra ajánlott.
A Master Check 2 készülék jóformán csak formai megjelenésében tér el minimálisan a 3-astól. Tudása és mérési tartományai megegyeznek azzal. Majdnem ugyanez mondható el a Master Check 1A jelű feszültségvizsgálóról, amely kisebb, karcsúbb készülék, és mérési tartománya 12 V-tól indul. 
Újabb két készüléket vonunk egy kalap alá. A Profi Check 3 váltó- és egyenáramot 12, 24 és 50 V-os tartományban mutat meg egy-egy LED dióda felgyulladásával, és a polaritást is jelzi. A nagyobb váltakozó feszültségek tartományában három glimmlámpa jelzi ki a 120, 300 és 500 V-os váltófeszültséget a 0 vagy a földponthoz képest. A fázis kimutatására csak a földponton keresztül alkalmas, de kitűnően (és persze veszélytelenül) helyettesíti a próbalámpát. Leegyszerűsített változata a Volt Check 3, amely két feszültségtartományban (6 és 50 V körül) jelzi ki a váltó- és egyenáramot polaritás-helyesen, a glimmlámpa pedig egyben kezeli a váltófeszültséget 120-tól 400 V-ig. Természetesen ez is alkalmas próbalámpának.
Szimpatikus kis készülék a Multi Check 3, amelynek mérőfogantyúja teljesen megegyezik a Volt Check 3-mal. Ugyanazokat is tudja. A másik fogantyúban azonban telep van a szakadásvizsgálathoz, folyamatosság-vizsgálathoz, ez mindenképpen praktikus otthoni használatban hibakereséshez.
A legegyszerűbb feszültségvizsgáló készülék talán a Volt Check 1A típusjelű, amely mindössze két kis LED-et tartalmaz. Egyenáramot polaritás-helyesen 6 V-tól, a váltóáramot 120 és 415 V között mutatja meg. Kimutatja a földhöz képest a fázist és helyettesíti a próbalámpát. Az igen olcsó készülék megéri az árát.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kismegszakítók

Lakásunk, házunk elektromos hálózatának szerves része akismegszakító rendszer, amit aköznyelv agyakorlatban gyakran biztosítónak, biztosítéknak hív. Alap szintű használatával mindenkinek tisztában...


Háztartási eszközök villámvédelme

A tavaszi, nyári időszakban jóval gyakoribbak a villámcsapások, amely könnyen tönkre teheti a gázkazánokat is. Felvetődik a kérdés, hogyan védhetjük meg a készülékeket a túlfeszültség okozta...