Újságmintás keretek

Manapság minden divatos, ha jól használjuk, viseljük vagy dekoráljuk. Ezért talán a képkeretek újságba öltöztetése sem mondható bizarr ötletnek. Így ugyanis az egyszerű nyers fából készült képkereteket is szokatlanul új ruhába öltöztethetjük, ami még a sima fehér falakon is jól mutat.

A feladat egyszerű ragasztás, a felhasznált anyag pedig lehet bármilyen sajtótermék, amelyet fényes, sima papírra nyomtattak. Lehetőleg azonban sok szöveg legyen az oldalakon, mert a képek nem túl előnyösek a keskeny kereteken. Nagyon mutatósak a régi ún. műnyomó papírra nyomtatott folyóiratok, ósdi könyvekből kiemelt oldalak, esetleg kották lapjai. Ha némelyiken díszesebb címsor, vagy illusztráció van, azt nem árt majd a felső keretléc közepére helyeznünk.
Első dolgunk a keret nagyobb felületi hibáinak a kitapaszolása, majd lecsiszolása (1). Következő lépésben a kiválasztott szöveges fedőpapírt vágjuk olyan széles csíkokra, hogy szinte teljesen körbeérje a keretlécek profilját. A kellő szélességet vékony papírcsíknak a mélyedésekbe történő besimításával, a lécet körbefogva határozzuk meg. A felszabott papírcsíkokat ezt követően enyvvel, vagy más, jól kenhető diszperziós ragasztóval ragaszthatjuk a keretlécekre. Az első papírcsíkot a sarokba simítva ragasszuk fel (2). Nagyon ügyeljünk arra, hogy az anyagot minden hornyolás mélyére, és sarkaiba nyomva ronggyal préseljük le. A papírborítást a sarkokban éles késsel vágjuk 45 fokban ferdére.
Ha már az összes sarkot beborítottuk, akkor az egyenes szélükre kenjünk ragasztót (3), és csak ezt követően simítsuk fel a következő papírcsíkot. A széleken természetesen 10-10 mm-es átfedések legyenek. A ragasztó szikkadása után a felsimított borítóanyagot újból jól nyomjuk a sarkokba, homorulatokba. E célra használjunk kerek, sima felületű tárgyakat, pl. golyóstoll szárát (4). A külső, belső éleken áthajtva is jól simítsuk le a papírcsíkokat, amely majd a száradás után teljesen kisimul. A sarkokon nem árt az összevágott papírszéleket is beragasztózni, majd enyhén nedves ronggyal áttörölve nyomjuk jól a faanyagra. Másnap már a keretbe illeszthetjük az üveget és a paszpartuba foglalt képet, majd a képkeret hátoldalát csomagolópapírral fedjük le. Végül a keretbe hajtsuk be a képakasztó karikát, és máris a kiszemelt helyére akaszthatjuk az új képet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: keret, képkeret

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Drámaian emelkedik a banki csalások száma

Az utóbbi időben jelentősen emelkedett a banki csalások száma, melynek többségét már nem bankkártyákkal kapcsolatban követik el, hanem átutalásokkal úgy, hogy megszerzik az ügyfelek adatait,...


Fotók, képek keretezése

Az elmúlt években a fotózás szinte tömeg mánia lett. Ez érthető, mivelma már akár okostelefonnal is jó képeket lehet készíteni, így mindenki szeretné megörökíteni az élményeit. A számítógépen...