Bosch magasnyomású tisztítógépek

Ilyen kerti gépekkel az Ezermesterben még nem nagyon foglalkoztunk, pedig egyre több családi ház és kerttulajdonos használja. A bemutató apropóját most az adta, hogy a Bosch cég egy új magasnyomású tisztítógép családot hozott forgalomba, és közülük az egyiket tesztelésre megkapta szerkesztőségünk.

Az új család négy, különböző teljesítményű tagból áll, közülük három (1, 2, 3) kapható a hazai piacon; a legkisebb (az Aquatak 100), a legnagyobb (az Aquatak 1500 Si), és közéjük besorolható Aquatak 120 i). Ez utóbbit vethettük némi nyúzópróba alá. A működés elve természetesen mindegyiknél azonos. A tisztítógépre a hálózati vízvezeték csatlakozó csonkját kötjük rá (4), ennek a víznyomás bizonyos értékhatárokon belül közömbös, lényeg, hogy a zavartalan vízellátást biztosítsa a mosó számára. Ebből a hálózati víznyomásból nagyteljesítményű szivattyú állítja elő az igen magas víznyomást, amely még a legkisebb gépnél is 100 bar, a két nagyobb testvérnél pedig 120, illetve 150 bar.
Ezen a tekintélyes víznyomáson, az erős vízsugáron alapul a gépek működése; ez borotvaszerűen távolítja el a szennyeződéseket mindenféle anyag felszínéről. Ragyogó tisztára mosható vele a kert kőburkolata (5), hiszen a célzott vízsugár a strukturált felület legmélyebb pontjaiig is lehatol, függetlenül attól, hogy műkő, kerámia, beton vagy más az alapanyag. Jól használható a mosó a vízálló kerti bútorok tisztítására, vagy éppen egy medence lemosására is (6).
Speciális terület a gépkocsimosás. A Bosch magasnyomású tisztítógépei e területen is rendkívül hatékonyak, viszont itt mindenképpen figyelemmel kell lennünk a természetvédelmi szempontokra. A 100 bar feletti nyomás kitűnően szedi le az alvázra száradt sarat, téli sót, még az olajos szennyeződéseket is, de nem mindegy, hogy a szenynyező anyagok sorsa mi lesz a továbbiakban. A lemosott sár túl sok gondot nem okoz, a só viszont kiégetheti a környező növényeket, melyekre a sós víz ráfolyik, az olajos szennyeződés pedig kifejezetten veszélyes hulladéknak minősül, melynek összegyűjtéséről, semlegesítéséről gondoskodni kell. Egy átlag háztartásban ilyen célra inkább nem ajánljuk a nagynyomású mosót.
A gépkocsi felső mosására viszont ugyancsak kitűnő. Itt jó hasznát vesszük a mosószer adagolónak, amely az Aquatak 100-asnál egy külön csatlakoztatható kis tartály, a két nagyobbnál viszont beépített (7) tartozék. A teljesítményadatokon kívül ez az egyik különbség a gépcsalád tagjai között. A mosószer (pl. autósampon) a fúvókán leszabályozott alacsony nyomáson, finoman porlasztva teríthető szét a tisztítandó felületen, majd egy mozdulattal átváltható a magas nyomásra, és jöhet az alapos lemosás.
A vízcsatlakozás a szabványos félcolos gyorscsatlakozóval történik, a nagynyomású oldalon pedig speciális gyorscsatlakozókkal kapcsolódik a cső, a végén lévő bordás markolat, egy toldóelem (8) és a cserélhető szórófejek (9). Az előbb már említett - nyomáscsökkentésre is alkalmas - fúvókán (10) a vízsugárnyaláb is változtatható; legyezőszerűen szétteríthető, vagy hegyes szúrósugárrá összpontosítható (11, 12). A készülékekhez adott másik szórófejben egy golyós fúvókát (13) mozgat a vízsugár. Ez a pásztázó vízsugár hatékonyan növeli a szennymaró-fej teljesítményét, és nagyon praktikus olyan felületek tisztításánál is, amelyeket nem látunk jól (pl. a gépkocsi sárvédője mögé dugjuk be a mosófejet.
A két nagyobb Bosch mosó egyben praktikus kis kézikocsi is, saját kerekein gördíthető. Tetszett, hogy a készülékek házán a tartozékoknak (fúvókák, toldó-elem, tömlő, elektromos kábel) is biztosít helyet (14). Az 1500 Si-n még tömlődobot is találunk.
A választás megkönnyítésére egy kissé szubjektív különbséget teszünk a gépcsalád három tagja között. A 100-as és a 120-as között teljesítményben csak a 20 bar-os nyomáskülönbség van, szállított vízmennyiségük azonos (360 liter/óra). Az egyik kisebb, könnyebb (6 kg), de kézben kell vinnünk a tartozékaival együtt, a másik kétszer nehezebb, de gurul a saját kerekein, és a tartozékokat sem kell kézben vinni. Mindkettő tökéletesen alkalmas (elegendő) egy átlagos családiház-tulajdonos számára. A legnagyobb gép 500 liter/órás szállított vízmennyisége és 150 baros nyomása már teljesítményben is érzékelhető különbséget jelent. Szolgáltatásaiban is a legtöbbet nyújtja, ez tehát mindenképpen a legmagasabb igények kielégítésére készült. A gépek elektromos teljesítményigénye nem jelentéktelen (1600, 1800, illetve 2700 W), a csatlakoztatásnál ezzel számolnunk kell.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Légtisztítóval az allergia ellen (is)

Számtalan lehetőség létezik az allergia kezelésére, tüneteinek mérséklésére. Gyógyszerek, száj–orr-maszk, orrspray, szemcseppek stb. Mindenkinél más-más válik be. Ugyanakkor hazánkban is egyre...


Egészséges ivóvíz

A legtöbb embernek vannak fenntartásai az ivóvíz minőségével szemben, ezért egyre többen a csapvíz helyett ásványvizet fogyasztanak. Nem is ok nélkül, bár egyes vélemények szerint talán ez sem...