Bosch magasnyomású tisztítógépek

Ilyen kerti gépekkel az Ezermesterben még nem nagyon foglalkoztunk, pedig egyre több családi ház és kerttulajdonos használja. A bemutató apropóját most az adta, hogy a Bosch cég egy új magasnyomású tisztítógép családot hozott forgalomba, és közülük az egyiket tesztelésre megkapta szerkesztőségünk.

Az új család négy, különböző teljesítményű tagból áll, közülük három (1, 2, 3) kapható a hazai piacon; a legkisebb (az Aquatak 100), a legnagyobb (az Aquatak 1500 Si), és közéjük besorolható Aquatak 120 i). Ez utóbbit vethettük némi nyúzópróba alá. A működés elve természetesen mindegyiknél azonos. A tisztítógépre a hálózati vízvezeték csatlakozó csonkját kötjük rá (4), ennek a víznyomás bizonyos értékhatárokon belül közömbös, lényeg, hogy a zavartalan vízellátást biztosítsa a mosó számára. Ebből a hálózati víznyomásból nagyteljesítményű szivattyú állítja elő az igen magas víznyomást, amely még a legkisebb gépnél is 100 bar, a két nagyobb testvérnél pedig 120, illetve 150 bar.
Ezen a tekintélyes víznyomáson, az erős vízsugáron alapul a gépek működése; ez borotvaszerűen távolítja el a szennyeződéseket mindenféle anyag felszínéről. Ragyogó tisztára mosható vele a kert kőburkolata (5), hiszen a célzott vízsugár a strukturált felület legmélyebb pontjaiig is lehatol, függetlenül attól, hogy műkő, kerámia, beton vagy más az alapanyag. Jól használható a mosó a vízálló kerti bútorok tisztítására, vagy éppen egy medence lemosására is (6).
Speciális terület a gépkocsimosás. A Bosch magasnyomású tisztítógépei e területen is rendkívül hatékonyak, viszont itt mindenképpen figyelemmel kell lennünk a természetvédelmi szempontokra. A 100 bar feletti nyomás kitűnően szedi le az alvázra száradt sarat, téli sót, még az olajos szennyeződéseket is, de nem mindegy, hogy a szenynyező anyagok sorsa mi lesz a továbbiakban. A lemosott sár túl sok gondot nem okoz, a só viszont kiégetheti a környező növényeket, melyekre a sós víz ráfolyik, az olajos szennyeződés pedig kifejezetten veszélyes hulladéknak minősül, melynek összegyűjtéséről, semlegesítéséről gondoskodni kell. Egy átlag háztartásban ilyen célra inkább nem ajánljuk a nagynyomású mosót.
A gépkocsi felső mosására viszont ugyancsak kitűnő. Itt jó hasznát vesszük a mosószer adagolónak, amely az Aquatak 100-asnál egy külön csatlakoztatható kis tartály, a két nagyobbnál viszont beépített (7) tartozék. A teljesítményadatokon kívül ez az egyik különbség a gépcsalád tagjai között. A mosószer (pl. autósampon) a fúvókán leszabályozott alacsony nyomáson, finoman porlasztva teríthető szét a tisztítandó felületen, majd egy mozdulattal átváltható a magas nyomásra, és jöhet az alapos lemosás.
A vízcsatlakozás a szabványos félcolos gyorscsatlakozóval történik, a nagynyomású oldalon pedig speciális gyorscsatlakozókkal kapcsolódik a cső, a végén lévő bordás markolat, egy toldóelem (8) és a cserélhető szórófejek (9). Az előbb már említett - nyomáscsökkentésre is alkalmas - fúvókán (10) a vízsugárnyaláb is változtatható; legyezőszerűen szétteríthető, vagy hegyes szúrósugárrá összpontosítható (11, 12). A készülékekhez adott másik szórófejben egy golyós fúvókát (13) mozgat a vízsugár. Ez a pásztázó vízsugár hatékonyan növeli a szennymaró-fej teljesítményét, és nagyon praktikus olyan felületek tisztításánál is, amelyeket nem látunk jól (pl. a gépkocsi sárvédője mögé dugjuk be a mosófejet.
A két nagyobb Bosch mosó egyben praktikus kis kézikocsi is, saját kerekein gördíthető. Tetszett, hogy a készülékek házán a tartozékoknak (fúvókák, toldó-elem, tömlő, elektromos kábel) is biztosít helyet (14). Az 1500 Si-n még tömlődobot is találunk.
A választás megkönnyítésére egy kissé szubjektív különbséget teszünk a gépcsalád három tagja között. A 100-as és a 120-as között teljesítményben csak a 20 bar-os nyomáskülönbség van, szállított vízmennyiségük azonos (360 liter/óra). Az egyik kisebb, könnyebb (6 kg), de kézben kell vinnünk a tartozékaival együtt, a másik kétszer nehezebb, de gurul a saját kerekein, és a tartozékokat sem kell kézben vinni. Mindkettő tökéletesen alkalmas (elegendő) egy átlagos családiház-tulajdonos számára. A legnagyobb gép 500 liter/órás szállított vízmennyisége és 150 baros nyomása már teljesítményben is érzékelhető különbséget jelent. Szolgáltatásaiban is a legtöbbet nyújtja, ez tehát mindenképpen a legmagasabb igények kielégítésére készült. A gépek elektromos teljesítményigénye nem jelentéktelen (1600, 1800, illetve 2700 W), a csatlakoztatásnál ezzel számolnunk kell.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

3 eszköz, ami minden barkácsolót profivá tesz

Legyen szó egy kovácsoltvas kerti asztal felújításáról, a gyerekek homokozójának elkészítéséről, vagy egy egyedi könyvespolc megalkotásáról, van három olyan eszköz, ami garantáltan minden amatőr...


Háztartási takarítógépek

Az otthoni takarítás szükséges, ám szinte véget nem érő folyamat. Érthető, ha az egyébként fáradságos munkához olyan készülékeket, gépeket használunk, amelyek könnyebbé és főként gyorsabbá teszik a...