Válasszuk a biztonságot!

Létraválasztás

Az asztalon egy szék, a széken egy sámli, a sámlin pedig az egyensúlyozó Teri néni villanykörtét cserél. Lehet, hogy vidáman hangzik első hallásra, pedig ez nem vicc, hanem sajnos napjaink realitása. A személyi sérülések nagyobb aránya nem is a közutakon, mint gondolnánk, hanem otthon, a saját lakásunkban történik velünk. Ezen balesetek jelentős részét magasról történő zuhanás következtében szenvedjük el. Egy jó, modern létra megvásárlása pedig nem pénz kérdése - ha a beszerzés összegét összevetjük a 6 hónap gipszágy okozta kellemetlenségekkel. Manapság a létra minden háztartás alapfelszereltségéhez kellene, hogy tartozzon. A rendkívül sokoldalú felhasználási területet felmérve a gyártók igen széles választékkal jelennek meg a piacon. Az alábbi összeállításban a fő típusok kerülnek bemutatásra, illetve felhívjuk a figyelmet a vásárláskor fontos tudnivalókra.

Fő a biztonság

Ha a magasban dolgozunk, legfontosabb, hogy a balesetveszély lehetőségét teljes mértékben kizárjuk. Ennek érdekében két alapszabályt szükséges betartanunk:
1. A munkavégzéshez leginkább illeszkedő, minőségi biztonságos létrát kell választanunk,
2. Szakszerűen használjuk az alkalmazási útmutatóban leírtak szerint.

A minőség kritériumai 

Minden Magyarországon forgalomba kerülő létrának rendelkeznie kell a KERMI engedélyével és az EN 131 minősítéssel. A bevizsgált létrák minimum 150 kg fokonkénti teherbírásúak. Ezen felül a létraszárra ragasztott matricákon fel kell tüntetni a gyártóra, veszélyforrásokra, gyártási dátumra vagy sorozatszámra vonatkozó információkat is. Ha ezek az adatok nem szerepelnek a létrán, engedély nélküli létrát vásárolunk, számolnunk kell a fokozott balesetveszély lehetőségével. 
A fokokkal szembeni követelmény, hogy minimum 20 mm szélesek legyenek, a köztük lévő távolság 25-30 cm lehet. A lépcsőfokoknál a legkisebb szélesség 80 mm, a háztartási létrák fellépőinél pedig 250 x 250 mm a méretkövetelmény, amelyhez egy minimum 60 cm-es kapaszkodókeret tartozik. Egy mérőszalag segítségével gyorsan meggyőződhetünk az üzletben, hogy a létra megfelel-e az előírásoknak. 

A létra kiválasztása

Mielőtt útnak indulunk létrát vásárolni, fontos tisztáznunk, hogy hol, milyen célra szeretnénk használni, illetve milyen körülmények között szeretnénk a magasban dolgozni. A leggyakrabban előforduló létratípusokon keresztül szeretnénk bemutatni a legtipikusabb felhasználási területeket, hozzásegítve az Olvasót a megfelelő típus kiválasztásához. 
A háztartási létra, amely már nevében is jelzi, legfőbb felhasználási területét, széles lépcsőfokokkal és fellépővel rendelkezik. Kiválóan alkalmas alacsonyabb magasságokban hosszabb ideig tartó munkák elvégzéséhez. Fontos szempont, hogy nem létrafokon, hanem lépcsőfokon állunk, ezáltal a talpunk sem fárad el, ha hosszú ideig a létrán kell tartózkodnunk. Beltéri munkákhoz, bútorápoláshoz, ablakmosáshoz, kisebb festésekhez ideális társa a háziasszonyoknak. Általában 2-4 méteres magasságokban érdemes ezt a létrát választanunk, lakáson belüli feladatok elvégzéséhez.
A következő kedvelt létrafajta, leginkább azért mert sokféle célra felhasználható, három létratagból áll. Lehet tolólétra, így nagy magasságokban, falnak támasztva használható, akár 6-10 méteres magasságban is. Lehet kétágú létra is, mikor a harmadik részét kitolva, falnak támasztás nélkül, ún. ön-álló pozícióban használhatjuk. Mindkét esetben a széles alsó kitámasztók gondoskodnak a létra megfelelő stabilitásáról. 
Mind béltérben, mind kültéren ideálisan alkalmazható. Kitűnő segítség gyümölcsszedéshez, ereszcsatorna igazításhoz, külső ablaktisztításhoz. Ha viszont nagyobb magasságban, hosszú ideig kell dolgoznunk, válasszuk inkább az egyre kedvezőbb áron bérelhető gurulóállványokat, melyekről kényelmesen és még nagyobb biztonságban dolgozhatunk.
Három csuklópár segítségével akár 16 féle alakot is felvehetnek a rendkívül sokoldalú csuklós létrák. A legtipikusabb felhasználási forma a falnak támasztható és a kétágú változat. Munkaállványként is használható, így kényelmesen, hosszú ideig is dolgozhatunk róla. Egyik legfőbb előnye, hogy összecsukva elfér akár egy kisautó csomagtartójában. Csuklós létra megvásárlását akkor javasoljuk, ha sokszor, sokféle helyen és helyzetben kell létrát használnunk, valamint akkor, ha sokszor kell különböző helyekre szállítanunk. Munkaállványként 3 métert is elérhetünk, létraként használva maximum 5-6 méter az elérhető munkamagasság.

KRAUSE

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: létra

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Eldugható konyhai fellépő

Ne kérje számon rajtunk Kedves olvasó, ha ezt a szellemes konyhai fellépőt nem találja hazai boltban. Pedig annyira szellemes megoldás, hogy biztosan lenne piaca itthon is. Az eredeti egy...


Fellépők

Szükséges egy megfelelő méretű létra, ám bizonyos szintek eléréséhez elég a 2-3 fokos fellépő is. Ezek végső soron hasonlóak alétrákhoz, csak néhány fokosak, csekélyebb a helyigényük, és legfeljebb...