Előzzük meg

Túlfeszültség és túlfeszültség-kár

A túlfeszültség-levezetők (a képen fehér-narancs-kék színű modul) egy részét az elektromos hálózat csatlakozási pontjának közelében kell beépíteni…Az elektromos berendezésekben az elektromos szigetelés vastagsága annak megfelelő, amilyen feszültségértéken működnie kell – ez az úgynevezett üzemi feszültség. Magasabb feszültség hatására a szigetelések átütnek, átégnek, kisebb-nagyobb hibát és sérülést okozva ezáltal. A károk egy része közvetlen anyagi kár – a berendezést, vagy annak egy részét cserélni kell.

A károk másik része közvetett – a berendezés működésképtelensége áttételes károkhoz vezethet. A kazán sérülése (fagyveszélyes időszakban) fagykárok kialakulásához, a számítógépé pedig adatvesztéshez, esetleg termeléskieséshez (ha például a sérült számítógép munkaeszköz, és nemcsak a szórakozás kelléke) vezethet. A károk kockázatbecslésekor figyelembe kell venni, hogy a közvetett károk jóval nagyobbak lehetnek a közvetlen károknál.

TÚLFESZÜLTSÉG KELETKEZÉSE

…más részét közvetlenül a csatlakoztatott berendezés (pl. TV) előtt (a képen fehér színű közdugó kivitelben, antennavédelemmel kombinálva). A túlfeszültség-védelmi rendszer azonban csak akkor működik megfelelően, ha valamennyi eleme a helyére kerül.Túlfeszültség számos folyamat következtében kerülhet a hálózatokra, és így a hálózatokhoz csatlakozó berendezésekbe. Leggyakrabban villámcsapás képes akkora energiájú túlfeszültség-impulzusokat létrehozni, amelyek képesek a kiterjedt hálózatra (ideértve nemcsak az elektromos, de a telefon- és kábel tévé-hálózatot is) csatlakozó berendezéseket megrongálni. Az elektromos táphálózaton azonban a normális üzemvitelhez tartozó ki- és bekapcsolások is okozhatnak hasonló túlfeszültség-impulzusokat.
Berendezéseinket ennek megfelelően évente akár több tucat alkalommal is érheti túlfeszültség-impulzus. Hogy ennek következtében károsodnak-e, az számos tényezőnek, nem utolsó sorban a szerencsénknek a függvénye.

VÉDEKEZÉS A TÚLFESZÜLTSÉGEK ELLEN

Ki ne ismerné a mondást, hogy a szerencse forgandó. Bízhatunk tehát abban, hogy ha eddig megúsztuk, megússzuk ezután is. Aki azonban nem bízik ennyire a szerencséjében, annak néhány szemponttal szeretnénk segíteni a védelem kialakításához:

  • A túlfeszültség-impulzusok kialakulásának veszélyét fokozhatja néhány tényező: légvezetékről táplált elektromos-, telefon- vagy kábeltévé-hálózat; az épületen elhelyezett villámhárító (amely a közhiedelemmel ellentétben túlfeszültség-károktól nem véd, csak attól hogy a villám tüzet vagy mechanikai sérülést okozzon); az épület tetején elhelyezett antenna vagy klíma hőcserélő, hogy csak a legfontosabbakat említsük.
  • A védekezés érdekében túlfeszültség-levezetőket kell beépíteni a hálózatok meghatározott pontjain. Ezek „leggyengébb láncszem”-ként működnek, azaz alkalmazásukkal elérjük, hogy az említett szigetelés-átütés ne bizonytalan módon valamelyik berendezésünkben, hanem a szándékosan erre a célra kialakított túlfeszültség-levezetőben történjen meg.
  • Túlfeszültség-levezetőket a hálózat több pontján kell beépíteni. (Hasonlóan a vagyonvédelemhez: ha csak az ajtót védem betörés ellen, attól az ablakon még bejöhetnek…)
  • A túlfeszültség-levezetők beépítésének szigorú műszaki szabályai vannak. A túlfeszültség-levezetők úgy működnek, hogy feszültségemelkedés hatására nagyon rövid – kevesebb mint egy ezredmásodperc – időre zárlat alakul ki bennük. Helyes beépítés esetén a túlfeszültség-levezetése észrevétlenül történik meg. Rossz esetben a helytelenül beépített túlfeszültség-levezető több kárt okozhat, mint az a túlfeszültség, ami ellen védekeztünk.

Ezek miatt a működőképes védelem kiépítése olyan villamos szakember közreműködését igényli, akinek szakirányú ismeretei vannak a túlfeszültség-védelemről is. A túlfeszültség-levezetők alkalmazásával kapcsolatban a gyártók is szívesen adnak tájékoztatást az érdeklődőknek, hiszen érdekük, hogy a magas műszaki színvonalú termékek jól legyenek beépítve. Ne sajnáljuk az időt tájékozódásra, mert sok utólagos bosszúságtól és fölösleges pénzkidobástól óvhatjuk meg magunkat. ?

További információ az alábbi címen kérhető:
OBO BETTERMANN Kft.
H-2347 Bugyi; Alsóráda 2.
Tel. +36 (29) 349 125
Fax +36 (29) 349 100

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Villámok és villámvédelmek

Az emberiség történetét végig kísérte a fény- és hanghatásokkal járó természeti jelenség, a villámlás. Mágikus erőnek, az istenek bosszújának tartották, és rettegtek tőle, de keletkezésére csak a...


Kismegszakítók

Lakásunk, házunk elektromos hálózatának szerves része akismegszakító rendszer, amit aköznyelv agyakorlatban gyakran biztosítónak, biztosítéknak hív. Alap szintű használatával mindenkinek tisztában...