Villám- és túlfeszültség-védelem

2017-07-13 19:24:14 | Módosítva: 2017-07-23 21:01:06

A nyári zivatarok jelentős villám tevékenységgel párosulnak. A felhőkben felhalmozódó hatalmas feszültségek nagyobb részben a szomszédos felhők felé kisülnek, miközben óriási energiák szabadulnak fel – villámlik, dörög. Ugyanez a jelenség zajlik le akkor is, amikor a felhő töltése a föld irányába sül ki, ami már komolyabb veszélyforrás. Júniusban egy hatalmas villám Portugáliában akkora erdőtüzet okozott, hogy több tucat ember égett meg benne.


Komoly károk keletkezhetnek

Ha az ilyen tragédiák ritkábbak is, az viszont gyakori, hogy a villám okozta túlfeszültség otthonunk elektromos berendezéseiben helyrehozhatatlan kárt okoz. Lakásunkat elektromos vezetékek és alacsony feszültségszintű vezetékek egész hálózata veszi körül. Ha a villám ennek a hálózatnak bármelyik részét eléri, akkor a hálózattal kapcsolatban álló elektromos készülékeinket is eléri. A hatalmas túlfeszültség a készülékek azonnali tönkremenetelét jelentheti. Ez utóbbi esetben a villám közvetett hatásáról beszélünk, amikor a villanyvezetékeken, tápkábeleken, telefon- és hálózati kábeleken, antennákon jelenik meg túlfeszültség impulzus.

Egy teljes körű villámvédelem több lépcsőből áll. A közvetlen hatás – az épületbe belecsap a villám – ellen a villámhárító véd. Nem bonyolult szerkezet, de kiépítése szakértelmet igényel, mert az apró részletekben van a lényeg. Egy szakszerűtlenül szerelt, hibás villámhárító végzetes lehet az épületre és lakóira nézve.

A villám túlfeszültséget okozó közvetett hatásainál már nem csak a felhő-föld, hanem a felhő-felhő villámok is szerepet játszhatnak. Minden egyes villámcsapás valamilyen szintű túlfeszültséget eredményez a hálózatban, a túlfeszültség impulzus ilyenkor is megjelenhet a vezetékekben, és jelentős kárt okozhat az érzékeny berendezésekben. Ez ellen viszont jó hatásfokkal lehet és kell is védekezni.


Az ún. finom-védelem részben a hálózati aljzatokba csatlakoztatható védőeszközökből, illetve a szünetmentes tápegységekbe beépített védőrendszerekből áll, hozzá téve, hogy teljes körű védelmet csak többlépcsős túlfeszültség-védelmi rendszerrel lehet biztosítani.

Egy kapcsolt üzemű tápegységnek – ilyen van pl. a számítógépünkben is – szabvány szerint legalább 200%-os túlfeszültséget ki kell bírnia. A hálózati kártyák, modemek azonban jóval alacsonyabb feszültségszinteken dolgoznak, kisebb feszültség és kisebb energiamennyiség is károsíthatja őket. Egy villámcsapás másodlagos hatásaként megjelenő feszültségimpulzus egy vezetékben viszont akár pár ezer voltos is lehet.

Minden értékes elektronikai berendezést érdemes védelemmel ellátni. Nemcsak a számítógépek, hanem a hifi- és video-berendezések, házimozik is károsodhatnak. Ráadásul az alacsony feszültségszintű bemenetek (mint az antenna vagy adat csatlakozási pontok) értelemszerűen érzékenyebbek, és alacsonyabb feszültségszinten is károsodhatnak, mint a tápegységek.

A nagyobb gyártók szünetmentes áramforrásainak szinte mindegyike rendelkezik túlfeszültség-védelemmel. Ezek nagy része ráadásul nemcsak a tápellátást, de a telefon-, antenna-, illetve hálózati csatlakozásokat is védi. A védelmi megoldások emellett számos formában elérhetők, az egyszerű konnektor védelemtől a kombinált, hosszabbítóval egybeépített elosztóig, amelyek akár minden adatcsatlakozást is védenek. De nem szabad megfeledkezni a mobil eszközökről sem, mint amilyen egy laptop.

A túlfeszültség-védelmi megoldást mindig komplexen kell kezelni. Ha bármilyen eszközzel – túlfeszültség-védős konnektor, elosztó, biztosító stb. – csak a tápellátás felől védjük elektromos berendezésünket, akkor nyitva hagyunk egy kaput az alacsony feszültségszintű bemenetek felől – internetkábel, antenna, telefonvonal. Ezek esetében csak egy jó minőségű szünetmentes tápegység jelent komplex védelmet. Az olyan eszközöket, amelyeknek egyáltalán nincs alacsonyszintű csatlakozása – pl. hifi berendezés rádió nélkül –, csak hálózati csatlakozója van, azokat megfelelően védi egy túlfeszültség-védős konnektor is.


Túlfeszültségvédős elosztók, az USB is védve van a túlfeszültségtől


Konnektorba dugható túlfeszülségvédő


Schneider RESI9 túlfeszültségvédő


Szünetmentes tápegység túlfeszültség-védelemmel

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is

Ma már az extrém időjárási viszonyok idehaza sem ismeretlenek, sőt a hosszú távú előrejelzések alapján egyre szélsőségesebb meteorológiai jelenségekhez kell majd hozzászoknunk. Beszédes adat,...


Intelligens épületvillamosság

Az "intelligens" házak által kínált szolgáltatásokat három nagy csoportba tudjuk sorolni. Ezek a kényelem, a biztonság és a kommunikáció. Egyszerűen programozható, innovatív megoldások állnak...