Vezetékek rögzítése 2.

A címbeli 2-es arra utal, hogy januári lapszámunkban már írtunk a legegyszerűbb vezetékrögzítőelemekről. Azok kivétel nélkül műanyagból készültek, és néhány elektromos kábel falra rögzítésére alkalmasak. Ezt a fajta vezetékrögzítést elsősorban mellékhelyiségekben, pincékben, padlásokon, garázsokban alkalmazhatjuk. Előnye, hogy nem kell vésni a falat, talán az is, hogy viszonylag egyszerű az átkábelezés, a vezetékcsere, viszont ahhoz nem elég esztétikus, hogy a lakáson belül is használjuk.

Nagyobb kábelkötegek - akár 30 többeres kábel - rögzítésére is alkalmasak a műanyag gyűjtőbilincsek (1). Egyik oldaluk egyszerűen kinyitható, innen lehet betenni a kábelköteget, vagy cserélni egy-egy vezetéket, majd a fülecskét visszapattintva visszazárhatjuk a gyűjtőbilincset. Az egész szerkezetet egy sínszerű vezetőtalpra lehet rátolni, amelyet a múltkor már leírt körmös csap rögzít a fal furatába. Külön előny, hogy a rögzítőtalpról a bilincs könnyen lehúzható.
Ha a vezetékeket szigetelőcsőbe kívánjuk behúzni, akkor a csövek rögzítésére a csőkapcsok (2) a legalkalmasabbak. A szabványos csőátmérőknek megfelelően 12-től egészen 40 mm-es átmérőig terjedhet a befogási keresztmetszetük, tehát az adott csőhöz válasszuk a csőkapcsot. Rögzítés szempontjából kétféle van belőlük. A körmös csapos változat (3) nagyon egyszerűen és gyorsan szerelhető, de létezik metrikus vagy lemezcsavarral rögzíthető változatuk is. A csőkapcsot egyéb műanyagcsövek rögzítésére is használhatjuk (4), sőt gondolhatunk rá akkor is, ha hasonló átmérőjű hengeres anyagokat akarunk - könynyen oldhatóan - befogni. Vegyünk csak egy műanyagcsövekből felépülő napkollektort, vagy éppen egy saját készítésű szerszámtartó falat, ahol a hengeres szerszámnyelek pattinthatók a csőkapocsba.
Igen hasonlóan használhatók a szorítókapcsok (5) is, amelyek rugalmasan, de szilárdan rögzítik a csöveket; legyen szó kábelcsatornáról (6) vagy különböző vízvezetéki csövekről. Ebből még könnyebb kipattintani a befogott hengeres keresztmetszetű tárgyat, ezért a barkácsolók figyelmébe külön ajánljuk. A befogási keresztmetszete is tágabb tartományban mozog, mint a csőkapocsé; akár 3-4 mm is lehet.
Kábelek és csővezetékek rögzítésére alkalmasak a két féldarabból álló műanyagbilincsek is (7), amelyeknél a lecsavarozott félre egyszerűen rátolható az ellendarabja, és a bepattanó körmök meglehetősen szilárdan befogják a rögzítendő tárgyat. A körmök egy lapos csavarhúzóval félretolhatók, és ily módon a kötés oldható. Az eredeti funkción kívül ennek is számtalan egyéb felhasználási lehetősége van. Szóba jöhet mindenütt, ahol egy hengeres tartóra kívánunk valamit rögzíteni, pl. polcot (8), használati tárgyat konzolra stb.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: vezeték

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vezetékrejtő csatornák

A lakás elektromos szerelvényei – azaz a kapcsolók és dugaszoló aljzatok – nem mindig kerülnek a bentlakó számára ideális helyekre. Szinte elkerülhetetlen, hogy az egyre gyarapodó elektromos...


Vezeték nélküli töltés

A vezeték nélküli töltés eredete csaknem 200 éves. Michael Faraday angol fizikus fedezte fel 1831-ben, hogy a mágneses tér feszültséget idézhet elő egy vezetőben. Vagyis ő írta le elsőként azt...