Szobanövény öntözés

2011-09-08 11:55:31 | Módosítva: 2011-09-09 20:23:32

Ez a feladat különösen akkor válik kritikussá, ha hosszabb időre nyaralni megy a család, és a kedvelt szobai vagy esetleg a balkonra telepített növények felügyelet, azaz öntözés nélkül maradnak. Ha nem sikerül gondozót találni a számukra, a jelentős vízveszteséget bizony nagyon megszenvedhetik.

Ám ha nem sikerül a szomszédot megkérni a locsolásukra, akkor sincs semmi veszve, csepegtető rendszerű öntözéssel megoldható a feladat. Ehhez tápvezetékre és a csőre csatlakoztatott ún. sorcsepegtetőkre van szükség. Ez cserepes virágokhoz és balkonládákhoz is használható, természetesen a célnak megfelelően kiépített tömlőrendszerrel. Egyszerűbb megoldás a hálózatra csatlakoztatott csepegtetős öntözőrendszer, ám ennek hátránya, hogy a tömlőt vízhálózatra kell csatlakoztatni, és az állandó, nagyon visszafogott vízutánpótlás a csepegtetőkön kell beszabályozni az ideális vízutánpótlásnak megfelelően.

A másik megoldás ugyan kissé költségesebb, viszont automatikus és korrekt automatikával biztosítható az öntözés ideje és a kifolyó víz mennyisége. Ez az öntöző rendszer kétféle készletben kapható, független a vízhálózattól és teljesen önműködő. A locsolóvíz egy megfelelő méretű tartályban van, amibe egy szennyszűrős, 14 V-tal működő szivattyú jutatja el a növényekhez a tömlőkön és a rá csatlakoztatott csepegtetőkön keresztül a vizet.

Kétféle összeállítású készlet között lehet választani, az automata öntözőkanna szettje 36 cserepes növényhez méretezett, védőburkolatos és időkapcsolós transzformátora naponta 1 percig kapcsolja be a szivattyút. Kimeneti vízleadása 15, 30, és 60 ml/ p. csepegtetőktől függően. A 14 V-os szivattyút a hálózati feszültséggel működő transzformátor vezérli, és 9 m elosztótömlő, 3 db 12 kimenetű cseppelosztó, 30 m elosztótömlő, tömlőtartók, csepegtetők tartoznak a készlethez.

Az erkélyládák öntözéséhez használható készlet is hasonló, vízhálózattól függetlenített működésű, viszont a szivattyút működtető transzformátor komputervezérlésű, 13 beépített programból kapcsolóval választható ki a célnak leginkább megfelelő öntözési időzítés. A készlethez a trafón kívül 14 V-os szennyszűrős szivattyú, 10 m elosztócső, 25 db 2 l/óra vízleadású sorcsepegtető és 15 db csőtartó is tartozik.

 

Mind a két automata locsolókészlet bővíthető esőérzékelővel, és belső-külső telepítésre egyaránt alkalmas. Ritkán látogatott kis hétvégi házak nem túl vízigényes öntözésére is használható, ahol van villamos hálózat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Einhell szivattyúk

Egy kertes családi házhoz – de még egy sorházi lakáshoz is úgy hozzátartozik a szivattyú, mint más alapvető háztartási gép. Persze hogy milyen célra, milyen fajta szükséges, az már nem ilyen...


Növényválság

Ha egy növény levelei lógnak, nem tartják meg a saját súlyukat sem, egyértelmű, hogy a növénynek vízre van szüksége. Amikor mi emberek, szomjasak vagyunk, azt csak mi magunk érezzük, mert...