Nútmarásos ablakszigetelés

2013-11-28 15:51:31 | Módosítva: 2016-05-09 10:06:49

Napjainkban egyre több lehetőség nyílik arra, hogy lakásunkat a lehető legkisebb energiával a leghatékonyabban fűthessük. Az energiatakarékos megoldások között kulcsfontosságú szerep jut a hőszigetelésnek, annál is inkább, mert a jó szigetelés egyszeri anyagi ráfordítással, minimális kivitelezési idővel és költségekkel hosszú évekre megoldja a hőveszteség problémáját, amit elsősorban a rosszul szigetelt nyílászárók okoznak.

Nem megfelelő szigetelés esetén hatalmas energiaveszteséggel számolhatunk, mivel a réseken kiszökő meleg levegővel gyakorlatilag az utcát fűtjük, a lakás hőmérséklete pedig még korszerű fűtési megoldások mellett sem fogja elérni a komfort zóna alsó határát. Ha nem szeretnénk a hideg napokon, tetemes fűtésszámla mellett is fagyoskodni, ellenőriztessük nyílászáróinkat szigetelő szakemberekkel!


A megfelelő szigetelésen túl ajánlott az egyszeresen üvegezett ablakokat kettős üvegezésűekre cserélni, hiszen így tovább csökkenthetjük a hőveszteséget, ami akár 30-40%-os energia-megtakarítást is jelenthet. A legtöbb épület esetében a hőveszteség legnagyobb része a nyílászárókon és a homlokzaton lép fel. Nyílászáróknál a következő két formában jelentkezik:

– Az ún. filtrációs hőveszteség a keret, a szárnyak és a falazat közötti réseken kialakuló légcsere következtében jön létre.

– A transzmissziós hőveszteség pedig az üvegezésen és a keretszerkezeten sugárzás és hővezetés formájában lép fel.


Az egyik leghatékonyabb utólagos szigetelési módszer a svéd nútmarásos szigetelés. A módszer gyors, nem jár nagy felfordulással vagy zajjal, ráadásul kis anyagi ráfordítással rengeteg későbbi költséget megspórolhatunk. Az eljárás során egy speciális profilú szigetelőanyagot egy felsőmaróval készített horonyba építünk be, így a szigetelés közvetlenül a tokba, vagy a szárnyba kerül.

A kivitelezés menete

1. A tok és a szárny közé behelyezett gyurma segítségével megállapítjuk a légrés nagyságát, így a beépítésre kerülő szigetelőanyag megfelelő méretét meghatározhatjuk.

2. Felső-marógép alkalmazásával kialakítjuk a szigetelőprofil helyét. A gép által készített horony 3 mm széles és 7-8 mm mély, a közben képződött fahulladékot nagy teljesítményű porszívó távolítja el. Ezáltal biztosítani tudjuk a munkakörnyezet tisztán tartását.

3. Ezután a meghatározott méretű szigetelőanyagot egy speciális kézi behengerlő segítségével a horonyba helyezzük, a nyílászáró teljes záródó kerületén.

4. A záródás során a szigetelőanyag összepréselődik, a profil felveszi a rés pontos formáját, hogy a tömítés a lehető leghatékonyabb legyen.

Nem csak környezetünket, de pénztárcánkat is kímélhetjük, ha minél hamarabb átvizsgáltatjuk nyílászáróinkat, és ha szükséges, ellátjuk őket a legkorszerűbb hőszigeteléssel.

Viszugyel Zoltán: +36-70-280-5359

www.ablakszigetelo.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Megéri felújítani!

A régi épületek, pincék állagromlása értékcsökkentő, adohos levegő kellemetlen és egészségtelen. Anedves falak hőszigetelése hatástalan. Asalétromosodás, akáros sók roncsolják afalazatot,...


Hőszigetelő és falburkoló lap

Az előre gyártott, egyesített hőszigetelő és falburkoló lapokkal egyszerre lehet burkolni és hőszigetelni.