Nútmarásos ablakszigetelés

2013-11-28 15:51:31 | Módosítva: 2016-05-09 10:06:49

Napjainkban egyre több lehetőség nyílik arra, hogy lakásunkat a lehető legkisebb energiával a leghatékonyabban fűthessük. Az energiatakarékos megoldások között kulcsfontosságú szerep jut a hőszigetelésnek, annál is inkább, mert a jó szigetelés egyszeri anyagi ráfordítással, minimális kivitelezési idővel és költségekkel hosszú évekre megoldja a hőveszteség problémáját, amit elsősorban a rosszul szigetelt nyílászárók okoznak.

Nem megfelelő szigetelés esetén hatalmas energiaveszteséggel számolhatunk, mivel a réseken kiszökő meleg levegővel gyakorlatilag az utcát fűtjük, a lakás hőmérséklete pedig még korszerű fűtési megoldások mellett sem fogja elérni a komfort zóna alsó határát. Ha nem szeretnénk a hideg napokon, tetemes fűtésszámla mellett is fagyoskodni, ellenőriztessük nyílászáróinkat szigetelő szakemberekkel!


A megfelelő szigetelésen túl ajánlott az egyszeresen üvegezett ablakokat kettős üvegezésűekre cserélni, hiszen így tovább csökkenthetjük a hőveszteséget, ami akár 30-40%-os energia-megtakarítást is jelenthet. A legtöbb épület esetében a hőveszteség legnagyobb része a nyílászárókon és a homlokzaton lép fel. Nyílászáróknál a következő két formában jelentkezik:

– Az ún. filtrációs hőveszteség a keret, a szárnyak és a falazat közötti réseken kialakuló légcsere következtében jön létre.

– A transzmissziós hőveszteség pedig az üvegezésen és a keretszerkezeten sugárzás és hővezetés formájában lép fel.


Az egyik leghatékonyabb utólagos szigetelési módszer a svéd nútmarásos szigetelés. A módszer gyors, nem jár nagy felfordulással vagy zajjal, ráadásul kis anyagi ráfordítással rengeteg későbbi költséget megspórolhatunk. Az eljárás során egy speciális profilú szigetelőanyagot egy felsőmaróval készített horonyba építünk be, így a szigetelés közvetlenül a tokba, vagy a szárnyba kerül.

A kivitelezés menete

1. A tok és a szárny közé behelyezett gyurma segítségével megállapítjuk a légrés nagyságát, így a beépítésre kerülő szigetelőanyag megfelelő méretét meghatározhatjuk.

2. Felső-marógép alkalmazásával kialakítjuk a szigetelőprofil helyét. A gép által készített horony 3 mm széles és 7-8 mm mély, a közben képződött fahulladékot nagy teljesítményű porszívó távolítja el. Ezáltal biztosítani tudjuk a munkakörnyezet tisztán tartását.

3. Ezután a meghatározott méretű szigetelőanyagot egy speciális kézi behengerlő segítségével a horonyba helyezzük, a nyílászáró teljes záródó kerületén.

4. A záródás során a szigetelőanyag összepréselődik, a profil felveszi a rés pontos formáját, hogy a tömítés a lehető leghatékonyabb legyen.

Nem csak környezetünket, de pénztárcánkat is kímélhetjük, ha minél hamarabb átvizsgáltatjuk nyílászáróinkat, és ha szükséges, ellátjuk őket a legkorszerűbb hőszigeteléssel.

Viszugyel Zoltán: +36-70-280-5359

www.ablakszigetelo.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Meglévő tetőre zöldtetőt

A zöldtető építés két szakmának azelengedhetetlen együttműködéséről szól, a szigetelő és a kertépítő szakmáéról. Aszigetelő szakember mondja el, hogy a zöldtető építések kapcsán milyen feladatai...


Belső oldali hőszigetelés

A Multipor ásványi hőszigetelő lapok segítségével jelentősen növelhető a lakóterek komfortja. Akomfort nem merül ki a magasabb szobahőmérsékletben, hanem ide tartozik még az egészségesebb...