A növények nem mennek nyaralni

2018-07-18 08:39:51 | Módosítva: 2018-07-18 08:47:43

Nyáron sokan pár napra, vagy akár egy-két hétre elutaznak üdülni, hogy kizökkenjenek a hétköznapokból. A növényeinknek és háziállatainknak, azonban ekkor is szükségük van némi gondozásra a túlélésük érdekében.


Az állatok és növények nyaralás alatti ellátása merőben eltérő problémákat vet fel, ami nem jelenti azt, hogy egyik, vagy másik egyszerűbb dolog lenne, csak más. Állatok esetén sokszor megoldható, hogy kedvencünk is velünk utazzon, egyszerűen csak olyan szállást kell foglalni, ami kisállat barát, kutya- vagy macskabarát. Ha ez nem megoldás, akkor még szóba jöhetnek az etető automaták vagy a kisállat panziók és a szomszédok.


Talán legegyszerűbb dolgunk az akváriumi vagy tavi halakkal van, 10-15 ezer forintért jó minőségű etető automatát vásárolhatunk számukra. Esetükben nagyon lényeges, hogy rendszeresen, kis adagokban kapjanak eleséget, csak annyit, amennyit el is fogyasztanak azonnal, különben a bomlásnak induló étel rontja a vízminőséget, ami az állatok életébe is kerülhet. Kétéltűek, hüllők, madarak, rágcsálók számára is kapható étel és vízadagoló automata, az utóbbiaknál egyszerűbb a helyzet, hiszen száraz tápot vagy mageleséget kapnak, ami nem romlandó, ám a friss víz az kell nekik.

Napi 500-600 forintért már helyet és ellátást biztosítanak kisállat panzióban hüllőknek, kétéltűeknek, kicsit drágábban a rágcsálóknak, madaraknak. Kutya és macska esetén 1800-4000 forintért „üdülhet” naponta kedvencünk panzióban. A legnagyobb igény a kutyák és macskák ilyen jellegű ellátására van, így itt sok szolgáltató rengeteg ajánlatából választhatunk. Lehetőség van arra, hogy a kisállat a kedvenc ételét kapja, de rendelhetünk neki felárért prémium minőségű élelmezést, sőt több helyen szintén külön díjért naponta fotókat küldenek a gazdinak arról, hogy telt a kedvence napja, sőt akár videotelefonon is megnyugtathatjuk az állatpanzióban tartózkodó szőrös családtagunkat, hogy jól vagyunk, és hamarosan megyünk érte.

Áttérve a növényekre; a probléma velük az lehet, hogy többen vannak, mint a házi kedvencek, a kertieket lehetetlen, a cserepeseket meg nem túl praktikus magunkkal vinni a nyaralásra. A szomszédokat megkérhetjük növényeink gondozására, csak sokan nem szívesen adnak lakáskulcsot félig-meddig ismerősöknek, a családtagok, barátok meg lehet, hogy nem a közelben laknak, vagy épp ők is nyaralnak – velünk.

Ha cserepes növényeinket magukra hagyjuk, már az is sokat számít, ha erre az időre áthelyezzük őket. Bevihetjük őket a lakásba, folyosóra, lényeg, hogy alacsonyabb a hőmérsékleten legyenek és a tűző naptól is védett helyen, itt hosszabb ideig tűrik a vízhiányt. A vízigényesebb növényeket akár lavórba vagy fürdőkádba is tehetjük, amibe a növények behelyezése után pár centiméter magasságban vizet engedünk. A fürdőkádas megoldás csak utolsó szükségmegoldásként jöhet szóba, és nem túl hosszú időre, mert a vízhiány a növények fő ellensége, de a fényhiányt sem tolerálják túl hosszú távon. (Bár egy időkapcsolóval ellátott növénylámpa, mely a Nap fényének megfelelő fényt állít elő, még egy amúgy sötét fürdőszobából is „növénykánaánt” csinálhat.)

Sok növény esetén az is jó megoldás, ha jobban árnyékoljuk a balkont, pl. függönyökkel, élő növényekkel tesszük hűvösebbé e területet, és a növényeket az árnyékos szegletbe csoportosítjuk. Ha van kertünk, akkor a cserepes növények a kerti bokrok, fák alá természetes árnyékba is kerülhetnek. Az örökzöldek (fenyők, tuják) alatt – mivel zárt a lombjuk – egész nap jó hűvös és árnyék van. A sűrű növésű bokrok is jók ilyen célra, de a törzses fákkal az a gond hogy a Nap járása miatt lehet, hogy a nap egy szakában árnyékolnak adott helyen, ám később oda süt majd a Nap.

Az is segíti a cserepes növények túlélését, ha elutazás előtt tápoldatozzuk és alaposan beáztatjuk őket, vagyis egy nagyobb, vízzel feltöltött edénybe állítjuk a cserepeket, és hagyjuk, hogy jól megszívják magukat. Akár egy héttel korábban is elkezdhetjük ezt a kondicionáló felkészítést. Sokszor szó volt már róla, hogy kerti növényeink, gyepünk öntözésénél jobb, ha ritkábban öntözünk nagy vízadagokkal, mintha gyakran, kis adagokkal. Utóbbi hibás öntözési stratégiából ilyenkor lehet gond, mert a növények hozzászoktak a naponta jövő vízadaghoz, így gyökereiket a talaj felszínének közelében koncentrálták. Míg ha ritkábban nagy adagokkal öntözünk, akkor a növény megszokja, hogy a talaj felszínén néha kiszárad a talaj, ezért gyökereivel mélyebbre megy a talajban, így ha kimarad néhány öntözés, akkor ezt jobban elviseli.

Öntöző automaták

Nagyobb barkács áruházakban vásárolható cserepes növényekhez való öntözőeszköz, ami egy befőttes üvegből látja el a növényt lassan, de folyamatosan vízzel. Ha kertünkben van öntözőrendszer, akkor a legegyszerűbb a dolgunk, állítsuk be, hogy naponta, esténként működjön, és a cserepes növényeinket is pakoljuk ki a kertbe, félárnyékos helyre, de úgy, hogy az öntözőrendszer zónájában legyenek.

Cserepes növényeink öntözésére több házilag barkácsolható megoldás is alkalmas az üdülési időszakok átvészelésére. Egy tisztára mosott PET palackot töltsünk meg vízzel. A kupakját egy szög és kalapács segítségével lyukasszuk ki. Csavarjuk vissza a kupakot, fogjuk be a lyukat, és ügyesen fordítsuk fejtetőre a palackot, majd óvatosan nyomjuk a virágföldbe. Folyamatosan fogja adagolni az öntözővizet, akár egy automata.


Másik lehetőség, hogy egy mélyebb tálcára szórjunk a vízkultúrás növények tartásához használt agyag granulátumot. Állítsuk bele a nyers cserepeket, majd öntsünk annyi vizet a tálcába, hogy jól ellepje a golyócskákat. Ez a módszer csak nem festett, natúr agyagcserepeknél használható, műanyagoknál nem, hiszen elve, hogy az agyagcserép felveszi a vizet, így hűvösebben tartja a gyökereket a földben, illetve azzal, hogy a cserépről párolog a víz, ami alulról utánpótlást kap, megszűnik az a probléma, hogy a cserépben lévő föld nedvességtartalma szökjön ki a cserép pórusain keresztül.

Ha csak egy vagy két növényünk igényel törődést az üdülés időszaka alatt, akkor az előbbi módszer másik változata, hogy a máztalan cserepet tegyük egy nejlonzacskóba, szórjunk köréje előzőleg vízbe áztatott agyag granulátumot, ezután a növény száránál kössük össze a nejlonzacskót. Ezzel megakadályozzuk, hogy a felszívott víz könnyedén elpárologjon.

Újabb lehetőség, hogy helyezzünk egy nagyobb fazekat vagy lavórt fejjel lefelé az asztal közepére. Tegyük köré a növényeket, majd a magasításként szolgáló lavór tetejére tegyünk egy vízzel teli edényt, és innen egy vastag gyapjúfonalat vezessünk a szobanövények földjéig. Így a közlekedőedények és a gravitáció elvén a magasabban lévő vizes tálból folyamatosan szivárog majd a víz fonálon keresztül.

De vannak már virágboltban, barkács áruházak kertészeti részlegein, vagy interneten kapható önöntözős virágtartók is. Ezek aljában külön víztároló edény van, a talaj állandó nedvességszintjét pedig beépített kanóc biztosítja.


Vásárolhatunk olyan bio-gél néven kapható zselés golyókat, melyek vízben sokszorosukra duzzadnak, ezeket a beduzzasztott golyókat a földbe keverve jól kiegyenlíthetjük cserepes növényeink vízellátását, hiszen e golyók 20-24 óra alatt duzzadnak fel teljesen, és a vizet 1-2 hétig adják le magukból.


Egyes kertészetek vállalnak növény-teleltetést, ami egy jó szolgáltatás, lévén sokan nem tudják megfelelően alacsony hőmérsékleten, és ezzel együtt mégis jó fényviszonyok között teleltetni növényeiket, ami a mediterrán eredetűeknél alapja a jó kondíció megőrzésének télen is. E kertészetek vállalhatnak növénymegőrzést nyáron is, bár ez inkább akkor előnyös, ha valaki hónapokra van távol. Szintén erre nyújt megoldást egyes cégek által biztosított növénygondozási szolgáltatás: hiszen irodaházakban, bevásárlóközpontokban is erre szakosodott cégek járnak ki néhány naponta ellátni a növényeket. Ez is akkor lehet rentábilis megoldás, ha hosszú időre utazunk el, és lehetőleg valami irodaház van a közelben, ahonnan a növénygondozóknak nem kell messzire jönniük.

Látható, hogy a készséges szomszédtól kezdve az egyszerű árnyékba helyezéses praktikán át a technikai megoldások sokaságával biztosíthatjuk, hogy növényeink vagy állataink hosszabb-rövidebb időre nélkülözni tudjanak bennünket.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Öntözés, ha nem vagyunk otthon

Ha növényeinket rendszeres öntözéshez szoktattuk, de nyáron hosszabb-rövidebb időre magukra kell hagyni őket, akkor vagy a szomszédhoz kell fordulnunk vagy automata öntözéshez kell folyamodnunk....


Kényelmi megoldások az öntözésben

Az öntözőrendszer összeállítások nagy választéka lehetővé teszi az egyénre, és kertre szabott megoldások kialakítását. Így készíthetünk, készíttethetünk olyan rendszereket, melyek alkalmanként...