Erkélyek, teraszok árnyékolása

2017-07-13 21:30:55 | Módosítva: 2017-08-02 08:15:37

Akinek van erélye, vagy terasza, az anélkül élvezheti a szabad levegőt, hogy kilépne megszokott komfort zónájából, ám az erős napsütés ellen szükségszerűen védekezni kell. Az árnyékoló szerkezetek közül van néhány újdonság, de egyéb kreatív megoldásokkal is meg lehet teremteni a Nap sugarai elleni védelmet, ha csak részben is. Az alábbiakban néhány ilyen megoldást mutatunk be a választás megkönnyítése érdekében.


A Nap melege ellen

Az erkélyeken legegyszerűbben nádból- vagy bambuszból készült – a korlátra, illetve a felső erkély aljára erősített – árnyékoló rolók felszerelésével lehet védekezni. E megoldás hátránya, hogy a nyári időszakban még feltekerve is ki van téve az esőnek, szélnek és korlátoltan szabályozható az árnyékoló hatás. Hasonló a helyzet a bambuszrolóknál is, bár ezeket is fel lehet húzni rossz idő esetén, de az időjárás egyéb károsító hatásai ellen nem védettek. Ezért az ilyen árnyékoló élettartama korlátozott, egy-két idényre számíthatunk, utána nagyon megcsúnyulnak, megszürkülnek.
Sokkal tartósabbak, ráadásul szabályozható magasságúak a függőlegesen vagy akár ferdén legördíthető elővásznas erkélyárnyékolók. A vászon pajzsos – a feltekert ponyva anyagát védő – hengertartóra csévélhetők fel, amelyek homlokzatra és mennyezetre is felszerelhetők. A ponyvát vastag falú horganyzott rugófeszítésű cső tartja feszesen. A szél mozgatása ellen az alsó cső az erkély korlátjához rögzíthető, és a ponyvát hajtókarral lehet kellően megfeszíteni. A biztonság érdekében ajánlott az oldalsó huzalmegvezetéses megoldást választani. A ponyva anyagát óriási választékból lehet kiválasztani, anyaguk UV- és szakadásálló poliészter. Az elővásznas árnyékolók működtetése többnyire csak kézi erővel lehetséges. A vásznat egyes gyártmányoknál külön védőtokba lehet feltekerni, vagy önállóan visszahúzó rendszerű is lehet.

A nagyobb méretű, bukókaros oszlopokra szerelt napernyőkkel is lehet kisebb- nagyobb területeket az erkélyeken árnyékossá tenni. Ezek előnye, hogy az ernyő dőlésszögének megváltoztatásával – helytől függően – nagyobb méretűek is elhelyezhetők a balkonokon. Vannak olyan napernyő változatok is, amelyek oszlopa a falra erősíthető, és az ernyő kialakítása félköríves. Ezek árnyékvető hatása korlátozott, viszont áthelyezhetők a Nap járása szerint, és használaton kívül össze is csukhatók. Így az elhelyezésük nem igényel sok helyet.

Érdekes megoldás az erkélyek korlátja elé szerelhető, a homlokzattal egy síkban végigfutó, keretre feszített és vízszintesen oldalra húzható árnyékoló. Keretei vezetősíneken görgőkkel szerelt acélkereten mozgathatók, felül pedig vezető idom támasztja. A mozgatható keretekre feszítő zsinórokkal van kifeszítve a színes PVC hálós, időjárásálló árnyékoló anyag. Az ilyen árnyékolókat azonban csak ott lehet alkalmazni, ahol a felső megvezető sín a felső erkély födéméhez rögzíthető. Ha nincs az erkély fölé kinyúló védőtető, külön kitámasztó állvány szükséges a szilárd rögzítésükhöz.

A bukókaros külső árnyékolók szinte bárhol felszerelhetők. A tengelyük tok nélküli, de megrendelhetők az ernyő anyagát védő tetővel is. Az ilyen árnyékvetők vásznát alumíniumból készült huzalozás tartja kifeszített állapotban, a rögzített tartóoszlopban levő rugós szerkezet rögzíti. A karok legfeljebb 120 fokos szögben dönthetők. Mozgatásuk általában külső hajtókarral működik, de belső térből vezérelt motoros meghajtására is lehetőség van. A kitámasztás szögének a megválasztásával lehetőség van a szellőzés szabályozására is. A vásznak választéka bőséges, ami lehetőséget ad a különféle esztétikai és a fényáteresztési igények szinte korlátlan kielégítésére.

Érdekes megoldás a függőlegesen kihúzható árnyékoló, amelyet erkélyek oldalleválasztására, szél elleni védelemre terveztek. Kellő kreativitással, több oldalra felszerelve nagyobb felületek árnyékolásra is alkalmas, ugyanis fokozat nélkül kihúzható. Szövete integrált UV-álló anyagból készül. Az ilyen árnyékolók tokos váza az oldalfalra szerelhető, illetve egymáshoz is rögzíthető kombinált megoldás esetén. A vertikális árnyékoló általában 1,8 m magas és 60 cm széles. A vászon szélei huzalerősítésűek, a tok rugós feszítése biztosítja a vászon belógás-mentességét. A tartórúd a padozatra rögzíthető, a vászon akadálymentes gördülését pedig kis görgők biztosítják. Több egymás mellé szerelt oldalfal elválasztóval akár az erkély homlok oldalának részleges árnyékolását is meg lehet oldani, ha az oszlopok egyébként nem okoznak akadályt a balkon használatakor.
Az általánosan használt és sokak által kedvelt csuklókaros napellenzőknél jelentős változás a teljes tokozott kivitel. Ez csukott állapotban is védi a vásznakat, mivel a tok kialakítása a vászontekercset is védi az időjárás káros hatásaitól. A régebbi típusoknál ugyanis behúzott állapotban szabadon maradt a ponyvatekercs és a csuklókarok szerkezete, ami ki volt téve esőnek, fagynak. Az új változatoknál viszont a tokot és a vásznat elől rögzítő elemet már eleve úgy alakították ki, hogy behúzott állapotban teljesen zárt tokként funkcionáljon, és védje a hátsó felerősítő elemmel zárt egységet alkotó tokot, ami behúzva teljesen védi a vászon tekercset és a csuklókarokat is. Ezek az árnyékvetők minden időszakban ki vannak téve az időjárás szélsőséges hatásainak, főként a téli időszakban, amikor egyébként tartósan behúzott állapotban vannak.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Helytakarékos nyílászárók

Hogy mitől helytakarékos egy nyílászáró? Elsősorban attól, hogy kinyitva a lehető legkevesebb helyet foglalja el a helyiségből. Ez különösen fontos akkor, amikor nagyméretű ajtókban,...


Tájoljunk, árnyékoljunk okosan

Az energiamegtakarítás egyik módja az árnyékolás. Megfelelő és átgondolt árnyékolással növelhetjük komfortérzetünket, mert az kiváló védelmet nyújt az épületek túlmelegedése ellen, és így...