Kertészasztal

A tavasz még kicsit várat magára, ám ha megjön az áhított jó idő, a teendőink is megszaporodnak. Különösen a kerttulajdonosoké, hiszen a ház körüli földet rendbe kell tennünk, az ágyásokat fel kell frissítenünk, be kell vetnünk. A cserepes növényeket is át kell ültetni, palántát kell nevelni, és így tovább. Az ilyen előmunkálatokat azonban kényelmesebben elvégezhetjük egy lécekből, deszkákból összeütött kertészasztalon, mint a földön, vagy a veranda padlóján. Később pedig akár virágállványként is használhatjuk. Méreteit tekintve még egy közepes városi erkélyen is elfér, így nemcsak a családi ház tulajdonosok, hanem a városi lakásokban élők is jó hasznát vehetik virágaik átültetésekor, ápolásakor.

A kertészasztal látszatra egy, valójában két fő részből áll. Alapja egy polcokkal kiegészített munkaasztal, amire hátulról egy több polclapos tárolórészt erősíthetünk. A munkát az asztalt alkotó darabok leszabásával kezdjük el. Az azonos méretű darabokat összefogva vágjuk méretre, végüket és oldalaikat csiszoljuk simára. Az asztallaphoz használhatunk natúr-, vagy laminált faforgácslapokat, ám ebben az esetben az asztallapot egy darabból szabjuk ki. Ha viszont deszkából állítjuk össze, akkor hajópadlóból levágott lécekből célszerű összeragasztanunk, hogy kellően szilárd és hézagmentes legyen a felülete. A káva- és polclapokat is kiszabhatjuk faforgácslapból, de látható éleiket ajánlott műanyag élfóliával lefednünk.
Az asztal összeállítását a keskenyebb kávaoldalak kialakításával kezdjük el. A rövidebb kávalapokat ragasztva és csavarozva fogassuk fel két-két lábra. Az alkatrészek merőlegességét pontosan állítsuk be, és csak ezt követően hajtsuk be a kadmiumozott facsavarokat. Az alsó polchevedereket egymástól kb. 250 mm-re csavarozzuk a lábakra. Az alkatrészek oldaléle a lábak oldalával egy síkba kerüljön. A hosszú kávalapokat ezt követően úgy erősítsük a lábakra, hogy bütüjük 40-40 mm-rel nyúljon túl a már összeállított keret hevederén. A hosszú kávalapokat két-két facsavarral fogassuk az oldalsó darabok élére, és egy-egy M6-os kapupántcsavarral a lábakhoz is szilárdan rögzítsük hozzá. Az asztal most már szilárdan áll a lábain, ezért nyugodtan hozzáfoghatunk az alsó polcok léceinek a felcsavarozásához. A két szélsőt közvetlenül a lábak belső oldala mellé csavarozzuk fel, majd a másik kettőt 52 mm-es közöket hagyva rögzítsük a hevederlécek élére. Az asztallapot csavarozzuk a káva éleire, és ha alapos munkát végeztünk, akkor asztalunk szilárdan áll a lábain, és nyugodtan a tárolópolcos felsőrész összeállításához láthatunk.
Előbb a két vertikális tartóoszlop végébe készítsünk 6,5 mm-es furatot, majd fogassuk az asztal hátsó lábai mögé, és ezt is fúrjuk át a kávalappal együtt. A két oszlopot egy-egy hosszú kapupántcsavarral rögzítsük az asztalra. Csavarozzuk fel rá az alsó összekötőlécet, mégpedig az asztal síkjától 25 mm-re, majd a felsőt is rögzítsük a helyére a tartóoszlop bütüjével egy szintbe. Következhet a két felső polc konzoljainak az oszlopra csavarozása, végül a polclapokat is erősítsük a helyükre.
A kész kertészasztalt most már csak védőbevonattal kell ellátnunk. A fa alkatrészeket favédő lazúrral kenjük be legalább kétszer, a laminált felületű alkatrészekre pedig vasaljuk fel az élvédő fóliákat. A részben natúr faforgácslapokból készített asztalt azonban célszerűbb színre mázolnunk, hogy eltüntessük az alkatrészek anyagai közötti különbségeket. A kész asztalt a bevonat teljes száradása után mindjárt használatba is vehetjük cserepes virágaink átültetéséhez. Alsó polcaira a kertészkedéshez szükséges szerszámokat, cserepeket és a zsákos virágföldet tegyük, míg az új cserepekbe áttelepített dísznövényeket a felső polcokra helyezve tárolhatjuk. Így mindig lesz helyünk a növények ápolására, és a hozzávalók is mindig kéznél lesznek.

Munkaasztal

Jel  Db  Megnevezés  Méret (mm)
A 4 asztalláb  50x50x914
B 4 (I) asztallap  20x146x914 (19x584x914)
C 2 hosszú kávalap  19-20x152x914
D 2 rövid kávalap 19-20x152x457
E 4 polcheveder 25x63x457
F 8 polcléc  25x50x914

 

Virágpolc

G 2 polclap  19-20x152x914
H 2 hevederléc  20x50x914
J 4 polckonzol  20x50x178
K 2 tartóoszlop  50x50x762

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kertészasztal, asztal

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Régi bőröndből kisasztalka

Vannak olyan tárgyak, amelyek mondhatni generációról generációra öröklődnek. Nem biztos, hogy használják, inkább csak nosztalgikus tiszteletből rakják ide-oda, de ki nem dobják. Régi, még...


Laptoppal szabadon

A laptopok és táblagépek mobil eszközök. Ez nem csak azt jelentheti, hogy magunkkal vihetjük a munkahelyünkre, a nyaralóba vagy a nyaralásra, hanem azt, hogy otthonunkban sem kell külön...