Kertészasztal

A tavasz még kicsit várat magára, ám ha megjön az áhított jó idő, a teendőink is megszaporodnak. Különösen a kerttulajdonosoké, hiszen a ház körüli földet rendbe kell tennünk, az ágyásokat fel kell frissítenünk, be kell vetnünk. A cserepes növényeket is át kell ültetni, palántát kell nevelni, és így tovább. Az ilyen előmunkálatokat azonban kényelmesebben elvégezhetjük egy lécekből, deszkákból összeütött kertészasztalon, mint a földön, vagy a veranda padlóján. Később pedig akár virágállványként is használhatjuk. Méreteit tekintve még egy közepes városi erkélyen is elfér, így nemcsak a családi ház tulajdonosok, hanem a városi lakásokban élők is jó hasznát vehetik virágaik átültetésekor, ápolásakor.

A kertészasztal látszatra egy, valójában két fő részből áll. Alapja egy polcokkal kiegészített munkaasztal, amire hátulról egy több polclapos tárolórészt erősíthetünk. A munkát az asztalt alkotó darabok leszabásával kezdjük el. Az azonos méretű darabokat összefogva vágjuk méretre, végüket és oldalaikat csiszoljuk simára. Az asztallaphoz használhatunk natúr-, vagy laminált faforgácslapokat, ám ebben az esetben az asztallapot egy darabból szabjuk ki. Ha viszont deszkából állítjuk össze, akkor hajópadlóból levágott lécekből célszerű összeragasztanunk, hogy kellően szilárd és hézagmentes legyen a felülete. A káva- és polclapokat is kiszabhatjuk faforgácslapból, de látható éleiket ajánlott műanyag élfóliával lefednünk.
Az asztal összeállítását a keskenyebb kávaoldalak kialakításával kezdjük el. A rövidebb kávalapokat ragasztva és csavarozva fogassuk fel két-két lábra. Az alkatrészek merőlegességét pontosan állítsuk be, és csak ezt követően hajtsuk be a kadmiumozott facsavarokat. Az alsó polchevedereket egymástól kb. 250 mm-re csavarozzuk a lábakra. Az alkatrészek oldaléle a lábak oldalával egy síkba kerüljön. A hosszú kávalapokat ezt követően úgy erősítsük a lábakra, hogy bütüjük 40-40 mm-rel nyúljon túl a már összeállított keret hevederén. A hosszú kávalapokat két-két facsavarral fogassuk az oldalsó darabok élére, és egy-egy M6-os kapupántcsavarral a lábakhoz is szilárdan rögzítsük hozzá. Az asztal most már szilárdan áll a lábain, ezért nyugodtan hozzáfoghatunk az alsó polcok léceinek a felcsavarozásához. A két szélsőt közvetlenül a lábak belső oldala mellé csavarozzuk fel, majd a másik kettőt 52 mm-es közöket hagyva rögzítsük a hevederlécek élére. Az asztallapot csavarozzuk a káva éleire, és ha alapos munkát végeztünk, akkor asztalunk szilárdan áll a lábain, és nyugodtan a tárolópolcos felsőrész összeállításához láthatunk.
Előbb a két vertikális tartóoszlop végébe készítsünk 6,5 mm-es furatot, majd fogassuk az asztal hátsó lábai mögé, és ezt is fúrjuk át a kávalappal együtt. A két oszlopot egy-egy hosszú kapupántcsavarral rögzítsük az asztalra. Csavarozzuk fel rá az alsó összekötőlécet, mégpedig az asztal síkjától 25 mm-re, majd a felsőt is rögzítsük a helyére a tartóoszlop bütüjével egy szintbe. Következhet a két felső polc konzoljainak az oszlopra csavarozása, végül a polclapokat is erősítsük a helyükre.
A kész kertészasztalt most már csak védőbevonattal kell ellátnunk. A fa alkatrészeket favédő lazúrral kenjük be legalább kétszer, a laminált felületű alkatrészekre pedig vasaljuk fel az élvédő fóliákat. A részben natúr faforgácslapokból készített asztalt azonban célszerűbb színre mázolnunk, hogy eltüntessük az alkatrészek anyagai közötti különbségeket. A kész asztalt a bevonat teljes száradása után mindjárt használatba is vehetjük cserepes virágaink átültetéséhez. Alsó polcaira a kertészkedéshez szükséges szerszámokat, cserepeket és a zsákos virágföldet tegyük, míg az új cserepekbe áttelepített dísznövényeket a felső polcokra helyezve tárolhatjuk. Így mindig lesz helyünk a növények ápolására, és a hozzávalók is mindig kéznél lesznek.

Munkaasztal

Jel  Db  Megnevezés  Méret (mm)
A 4 asztalláb  50x50x914
B 4 (I) asztallap  20x146x914 (19x584x914)
C 2 hosszú kávalap  19-20x152x914
D 2 rövid kávalap 19-20x152x457
E 4 polcheveder 25x63x457
F 8 polcléc  25x50x914

 

Virágpolc

G 2 polclap  19-20x152x914
H 2 hevederléc  20x50x914
J 4 polckonzol  20x50x178
K 2 tartóoszlop  50x50x762

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kertészasztal, asztal

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Íróasztal megoldások

Otthonunkban általában szükség van egy olyan helyre, ahol az éppenszükséges otthoni „adminisztrációt”, vagy az esetleg hazavitt munkákat el lehet végezni. Hogy hol lehet egy írásra alkalmas...


Íróasztal megoldások

A számítógép használat mindennapossá válásával, már nem csak az iskolába járó gyerekeknek, hanem az egész családnak szüksége lehet otthoni „irodára”. Ez nem új szokás társadalmunkban, csak a...