Hővisszaforgató ventilátor

Egy egyszerű eszköz, mely benntartja a meleget az állott levegő kifújása közben. Az alábbi szerkezetről egyik amerikai laptársunkban olvastunk. Sajnos,vagy szerencsére, de nálunk is előbb-utóbb aktuális lehet. A 70-es évek előtt egyszerűen csak elindítottuk a fűtést, ha hűvösnek éreztük a házat. Amikor azonban a fűtési költségek a csillagos égig emelkedtek, mindannyian felvettünk egy pulóvert, de egyszersmind elkezdtük keresni a megtakarítás módjait. Mivel fűtési költségeink több mint 40%-át a levegőbeszivárgás (más néven huzat) viszi el, először a megfelelő tömítés látszott a legjobb megoldásnak a magas fűtési számlák ellen. Kis idő múlva a régi otthonok megújultak, javultak a szigetelések, jól záró ablakok és ajtók, modern burkolatok és tömítések jelentek meg. A házak hatékonyan hasznosították a hőt. Kiderült azonban, hogy azoknak a "hőrabló" réseknek megvolt a szerepük a ház ökológiai rendszerében; biztosították a friss levegőt. Az árak emelkedése előtt a tervezők - akaratlanul is - létrehoztak egy keringtető rendszert. Ha bírtuk a magas fűtési költségeket, működött is.

Miért van szükség a keringtetésre?

Az élet napjaink jól szigetelt házaiban sok koszt és szennyeződést termel. Mindez például a főzésből, mosásból, a külső környezetből származik. Ha túl magas szintet ér el, kicsapódik az ablakokra és beszennyezi azt, ráadásul a penész, a gombák, a poratkák és a baktériumok melegágya lesz. Ezek könnyen a levegőbe kerülhetnek és kiütéseket, vagy allergiás tüneteket okozhatnak.
A poron és az élő szervezeteken kívül mindazok a készülékek, amelyek égéssel működnek, veszélyes gázokat (pl. szén-monoxidot) juttathatnak a levegőbe. A legelterjedtebb ilyen eszközök a gázmelegítők, vízmelegítők, lyukas kémények és fatüzelésű berendezések. Az emberi lélegzés is fokozza a problémát; a megnövekedett széndioxid szint áporodottá teszi a levegőt. És még ez sem minden. Különösen az új épületeknél van jelentősége annak, hogy sok építőanyag bocsát ki gázokat, amik károsak az egészségünkre. Sok országban probléma a talajból jövő radon szivárgás is.

Nyissuk ki az ablakot? 

Az amerikai szabványok szerint - és miért ne lehetne ez mérvadó nálunk is - a lakóhelyek szellőzésekor a levegő 35%-ának kell kicserélődnie óránként, de legalább fél m3-nek óránként és emberenként. Egy régi épület jócskán meghaladhatja ezt a szintet, különösen szeles napokon. De egy újonnan épült ház szellőzése - egy hideg téli napon - az ajánlott alá csökkenhet.
Léteznek részleges megoldások a belső levegő minőségének problémáira. Például egy elektrosztatikus szűrő csökkentheti fűtőberendezésünkből a levegőbe kerülő részecskék számát, de nem véd a szennyeződések, káros gázok ellen. A helyi elszívó ventilátorok kijuttatják a konyhából, fürdőszobából, kamrából a szennyeződést, de lecsökkentik a belső nyomást. A kiszívott levegő eredményeként létrejövő alacsonyabb nyomás hatására a külső szennyeződések is könnyedén beáramolhatnak.
Egy jobb, átfogóbb megoldás lehet az egyensúlyt fenntartó ventilátorok használata. Így az egyik ventilátor kifújja a belső rossz, állott levegőt, a másik pedig a kinti, friss levegővel pótolja azt.Természetesen ha a külső levegő hideg, annak felmelegítése pénzbe kerül. A cél: megtartani ezt a meleget.
A hővisszaforgató ventilátor-rendszer (angol nevének rövidítéséből; HRV) sokban hasonlít az előbb említett egyensúlyt tartó ventilátorokhoz. Az eltérés abban van, hogy ez a kiáramló levegő hőjét felhasználva felmelegíti a beáramló friss levegőt. A szokásos rendszer két ventilátort tartalmaz - egy kifújja a használt levegőt, a másik befújja a frisset. Ami a HRV-t egyedülállóvá teszi, az a visszaforgató hőcserélője. A hőcserélő átadja a kifelé menő levegőáram hőjét a befelé jövőnek, mint ahogy az autónál a hűtő átadja a motor hőjét a befújt levegőnek. A hőcserélő mag rengeteg szűk járatból áll, amin át a bejövő és a kimenő levegő közlekedik. Ahogy az áramlat keresztülhalad a járatokon, a hő átadódik a meleg oldalról a hidegre, de a két áram sohasem keveredik.
A szerkezettől függően a HRV a kiáramló hő akár 85%-át képes átadni a beáramló levegőnek. Így jóval olcsóbb, mint kinyitni egy ablakot. A HRV természetesen tartalmaz szűrőt is, amely megakadályozza a pollen és egyéb szennyező részecskék bekerülését a házba. A fűtés költségei alacsonyabbak lesznek, mert csak annak a hőnek az árát kell kifizetni, ami nem lett visszaforgatva.
Egy átlagos HRV-rendszer kiépítésének költségei nagyban függnek a helyi adottságoktól. A HRV a nyári hónapokban is hatékony lehet, mert ilyenkor a bejövő friss levegő hőjét átadja a kimenő hűvösebb levegőnek, ezzel segít megtartani a benti, kellemesebb hőmérsékletet. Ennek ellenére népszerűbb a hidegebb éghajlatú helyeken, különösen a téli hónapokban. Ha a hőmérséklet -5-6 °C alá esik, a fagy elzárhatja a hőcserélő belsejét. Ennek kivédésére egy szabályozó lezárja a fagyos levegő útját, és a meleg levegőt a hőcserélőbe irányítja. Néhány perc múlva az időzítő újra megnyitja a hideg levegőt, és a levegőcsere folytatódhat.
Egy átlagos HRV a napi használat során maximálisan 6 m3 levegőt cserél percenként, de a ventilátor sebessége állítható. Például egy alig közepes ventilátorsebesség elegendő lehet a szokásos otthoni tartózkodásnál, de ha sok vendégünk van, kívánatos lehet a nagyobb sebesség. A rendszer szakaszosan és távirányítással is működtethető.
A HRV ideális a túl száraz lakásokban, mivel a belső száraz levegőt friss, nedvessel cseréli. Olyan éghajlatú helyeken, ahol a külső páratartalom nagyon magas, egy energia-visszaforgató ventilátor még alkalmasabb. Ez a szerkezet hasonlít a HRV-hez, de párátlanítja a bejövő levegőt.
Magyarországon a Rosenberg Hungária Kft. kínálatában találkoztunk hasonló berendezéssel. Jelen van tehát nálunk is, így az igényesebb házak, lakások gépészeti kialakításánál érdemes számolni ezzel a lehetőséggel.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Penészmentesítés garanciával

Biztosan Ön is kipróbált már sokféle "penésztelenítő" terméket, és mindegyikkel rövidebb-hosszabb idő után kudarcot vallott. Aztán jöttek a páramentesítés különböző módjaira kitalált gépek,...


Szellőztetés vezérlése laptopról, tabletről, okostelefonról

A szellőztetés könnyű és kényelmes kezelése határok nélküli. Használhatjuk saját megszokott eszközeinket a vezérlésre, nincs szükség programok telepítésére, applikációk letöltésére. A piacvezető...