Kompresszoros hűtők

Múlt havi cikkünkben rövid áttekintést nyújtottunk az abszorpciós elven működő készülékekről. Most a kompresszoros hűtőgépekkel foglalkozunk egy kicsit mélyebben, mint ahogy a mindennapi használathoz ez szükséges. A bemutatáson kívül, természetesen a házilag is elvégezhető egyszerűbb hibák kijavítására is kitérünk.

A nyomásváltozáson alapuló hűtőgépek működési elvét az 1. ábránkon láthatják. Működésének lényege, hogy a hűtőközeg az alacsonyabb nyomású térben könnyen párolog. A nyomásváltozás úgy hozható létre, hogy a gép kompresszora (2) 1-1,5 bar nyomásra összesűríti a hűtőközeget, és ezt a sűrített, cseppfolyós anyagot egy nagy keresztmetszetű csőszakaszban elpárologtatja. A párolgás hőt von el a környezetétől, és ez biztosítja, hogy a tároló térben lévő, tartósítani kívánt élelmiszerek hőmérséklete csökkenjen. Maga a folyamat automatikusan, a fizika törvényszerűségei alapján zajlik le. A folyamatos nyomásváltozást - nyomásnövelést - a kompresszor biztosítja.
Felépítését tekintve a régebbi háztartási hűtőgépek egy jól szigetelt hűtőtérből és benne elhelyezkedő mélyhűtő térből állnak. A hűtőtér hűtéséről a mélyhűtő rekesz gondoskodik, tehát ennek hőmérséklete magasabb, mint a külön mélyhűtésre készült és zárt mélyhűtő egységé. A normál hűtőtér hőmérséklet plusz 1 és 5 °C között szabályozható. Ez a hőmérséklet alkalmas élelmiszerek tárolására, de nem alkalmas azok tartósítására, mert a bennük lévő mikroorganizmusok ezen a hőmérsékleten tovább élnek és szaporodnak, csak lassabban. A mélyhűtő tér hőmérséklete mínusz 6 °C, de ezen a hőfokon sem lehet tartósítani, mert a hűtési szakasz hosszú, és nagyobb tömegű anyag teljes keresztmetszetében nem hűthető le megfelelő idő alatt. Tartósításra a speciálisan erre a célra készült mélyhűtő és gyors fagyasztó berendezések alkalmazhatók. A tartósítás lényege, hogy a tartósítani kívánt élelmiszer hőmérséklete maximum 10 perc alatt nulla °C közeli hőmérsékletű legyen. A mélyhűtéssel ezt a folyamatot konzerváljuk. A mélyhűtők hőmérséklete mínusz 18-22 °C.
A hűtőgépek általában tisztításon kívül más otthoni karbantartást nem igényelnek. Tisztításkor célszerű az automata leolvasztást választani, ha erre készülékünk alkalmas.
Hagyományos készülékek leolvasztását úgy végezzük el, hogy áramtalanítás után, megnyitott hűtő ajtó mellett megvárjuk, hogy a mélyhűtő térre fagyott jég (3) leolvadjon. Teljes jégmentesedés után, az ismételt üzembe helyezés előtt töröljük a gép belső részét szárazra, a jegesedés elkerülése érdekében.

A házilag is elvégezhető javítási munkák a következők lehetnek:

  • A mélyhűtő ajtó cseréje. 4. és 5. ábráinkon bemutatjuk, hogy a műanyag oldalfalban a rögzítő acélrugó elmozdításával az ajtó kiszerelhetővé válik. Erre akkor kerül sor, ha a mélyhűtő ajtó a jegesedés miatt egy túlságosan erőteljes nyitás hatására eltörik. Cseréje egy kis kézügyességet igényel, szakmai ismereteket nem.

 

  • Az ajtó tömítőgumi cseréje akkor válik esedékessé, ha az ajtónál a használat során rés keletkezik (6). A résen keresztül beáramló páradús, meleg levegő hatására intenzív jegesedés indul el, ami a hűtés hatásfokát lerontja, továbbá hamis adatot nyújt a hőfokszabályzó részére. A cserét úgy végezzük el, hogy a sarokpántról (7), a csavarok oldása, eltávolítása után, leemeljük az ajtót, és kényelmesen, vízszintes helyzetben, egy asztalon kezdünk a munkához. A tömítőgumit félrehúzva lemezcsavarokat találunk (8), ezeket eltávolítjuk, és kezdődhet a visszaszerelés művelete. Tegyük a helyére az új gumit. Először célszerű mind a négy oldalt 1-2 csavarral alaphelyzetben rögzíteni, hogy a gumit szimmetrikusan lehessen a helyére szerelni, és csak ezek után rögzítsük véglegesen a többi lemezcsavarral a helyére. Belső világítás céljára egy 15 wattos izzó szolgál. Bizony kellemetlen, ha szakadása miatt sötét a hűtőtér belseje. Cseréje szintén egyszerű feladat. Áramtalanítás után távolítsuk el a lámpatestet védő műanyag burkolatot, és szabaddá válik a hibás izzó. Cseréljük ki speciálisan erre a célra készült kisméretű izzóra, és ismét láthatóvá válik a szekrény tartalma. Ne használjunk az eredetinél nagyobb teljesítményű égőt, mert annak hője megolvaszthatja a műanyag burkolatot (9).
  • Csak a gyakorlott ezermestereknek ajánljuk, hogy elektromos hibákat is javítsanak a berendezésen. Ilyen jellegű javítás a hőfokszabályzó cseréje. Meghibásodására abban az esetben kell gondolni, ha a berendezés kompresszora folyamatosan, kikapcsolás nélkül üzemel, és a hűtőtér hőmérséklete ezt nem indokolja. A hőfokszabályzó a kompresszormotort kapcsolja ki és be, a belső tér hőmérsékletének megfelelően. Általában a mélyhűtő környezetében lehet megtalálni abban a műanyag házban, ahol a belső világítás is található. 10. ábránkon bemutatjuk ezt az egyszerű kis egységet. Összesen három vezeték kapcsolódik hozzá. Leszerelése az izzócserénél említett burkolat eltávolításával kezdődik (11), majd a rögzítőcsavarját kell kihajtani, és így szabaddá válik a kapcsoló egység. A kapilláris csövet óvatosan húzzuk ki a helyéről. Visszaszerelés után helyezzük fel a védőburkolatot, és a készülék ismét zavartalanul fog üzemelni.

 

  • Sajnos a kompresszor teljesen zárt, (összehegesztett) egység, javítására nincs lehetőség. Cseréje házilag kivitelezhetetlen az eszközigények miatt. Kompresszorhiba esetén szerelőt kell hívni, aki a szükséges cserét elvégzi. Néhány gondolat az elhelyezési hibák miatti üzemzavarokról: a készüléket stabilan kell elhelyezni, a függőleges és vízszintes irányok pontos megtartása mellett. A hűtőszekrényt ne tegyük olyan helyre, ahol az nem tud kellően levegőzni, mert a kondenzátornak, mely a készülék hátulján található (12), szellőznie, hűlnie kell az eredményes hűtési hatásfok elérése érdekében. Sokszor a háziasszonyok terítővel takarják le a szellőző rácsot vagy felülről túlságosan beépítik (13), ez komoly üzemelési hibákat okozhat. Ne terheljük túl az ajtót, mert az a sarokelemek deformálódását eredményezheti.

  • Néhány éves használat után kellemetlen jelenséget tapasztalhatunk az amúgy jól működő hűtőgépünk részéről. Indokolatlanul hangoskodni kezd. A hibát általában a kondenzátort tartó gumiszalagok szakadása idézi elő. Javítani egyszerűen magunk is tudjuk a háztartásban található befőttes gumi segítségével. Megjegyezzük, hogy célszerűbb a cserét eredeti tartó gumikkal végrehajtani, de átmeneti megoldást jelent az előbbi módszer is. A cserét érdemes elvégezni, mert elmulasztása esetén a kondenzátor csővezetéke fog eltörni, és ez komoly anyagi áldozat árán orvosolható csak (kb. 18-20 000 Ft).

    Tisztításhoz ne használjunk mosószereket, mert átveszi az illatukat a tárolótérben tárolt élelmiszer. Célszerű szódabikarbónás melegvízzel átmosni a készülék belső terét. A mélyhűtő teret késsel, vagy bármilyen szúró, vágó eszközzel tisztítani, jégmentésíteni tilos, mert az elpárologtató kilyukadását eredményezi. Ennek javítása is csak igen komoly anyagi áldozat árán oldható meg.
    Zárszóként ne feledjük, hogy az otthoni készülékeink általában nem alkalmasak élelmiszerek tartósítására, csak a tárolhatósági idő meghosszabbítására.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Salánki Gábor

Címkék: kompresszor, hűtő, szerviz

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mágneses tábla

Egy család hűtőszekrényére tekintve szinte azonnal látszik, van-e kisgyerek a családban. A hűtőmágnesek nagyon divatosak minden korosztály számára, de kicsik kedvéért a „rendetlenséget” is...


Hőszivattyú választás

Lassan nem kérdés, hogy az új lakásokat mivel érdemes fűteni, de már az sem nagyon, hogy komolyabb felújításkor melyik technikához fordulunk. A hőszivattyú – vagy legalábbis egy hűtő/fűtő...