Bosch rezgőcsiszolók új generációja

Az elmúlt évben a Bosch új rezgőcsiszoló-családot hozott forgalomba. Tulajdonképpen hármas ikrekről van szó, amelyek már külső megjelenésükben is azonnal megkülönböztethetőek a korábbi típusoktól. Az ergonómiailag gondosan megtervezett formán minden ívelt, lekerekített, tenyérbe illő lett. A balkéz támasztófelülete a motorházból formálódik ki, így a támasztóerő a gép középvonala táján jelentkezik. Ez egyenletesebb csiszolást eredményez (1).

A hármas ikrek közül a legnagyobb tudású a PSS 240 AE, de csak kevésben különbözik a már jelenleg is kapható PSS 240 A-tól. Teljesítményük a típusszámból kiolvasható, s az egyetlen különbség köztük az elektronikus rezgésszám előválasztó. Ilyen csak az AE típusjelűben van, amely csak később kerül hazánkban forgalomba. Segítségével előre beállítható a mindenkori munkadarabnak és csiszolóanyagnak legjobban megfelelő rezgésszám tartomány (2). E két gép praktikus újdonsága, hogy kétféle csiszolópapír is könnyen és egyszerűen rögzíthető rájuk. A tépőzáras változatuk közvetlenül a talpra tapasztható fel (3), de akkor sincs gond, ha tépőzár nélküli csiszolópapír akad a kezünkbe. A csiszolólap befogó segítségével ezek rögzítése is csak néhány mozdulatot igényel (4). A sorozat harmadik tagja, a PSS 180 A - ez is forgalomban van már - két lényeges pontban különbözik az első kettőtől. Teljesítménye kicsit visszafogottabb, 180 W (nincs elektronikus szabályozása sem), és elhagyták róla a csiszolólap befogó egységet is. Erre tehát tépőzáras csiszolópapírok rögzíthetők.
Mindhárom rezgőcsiszolót felszerelték viszont az új mikroszűrő-rendszerrel, ami érdekes újdonság a barkácsgép kategóriában. Aki használt már csiszológépet, az tudja, hogy ezek az eszközök "termelik" a legtöbb port, ráadásul igen finom szemcsés port, amelynek jelentős része átjut a hagyományos vászon porzsákokon, és a légtérbe, onnan a tüdőnkbe kerül. Talán nem kell külön bizonygatnunk, hogy ez nemcsak kellemetlen, de nagyon egészségtelen is.
A Bosch mikroszűrő-rendszer hajtogatott papír lamellákból épül fel, és ez a technológia nagy szűrőfelületet hoz létre. A speciális légbevezetés a csiszolási port összetömöríti, így a szűrőcsere egyszerű és pormentes (5). Az egész rendszer egy nagyméretű műanyag dobozba van beépítve, így minden külső sérüléstől védett, és rendkívül hatékonyan szűr. A munkaterületet szinte egyáltalán nem kell utána tisztítani.
A mikroszűrő-rendszer fontosságára jellemző, hogy a Bosch a régebbi formájú, de legerősebb rezgőcsiszolóját - a PSS 28AE-t (6) - is újabban ezzel a tartozékkal készíti. Ez a gép is kétféle csiszolólappal szerelhető, és rezgésszám szabályozó elektronikával is rendelkezik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Betonvágás kézi eszközökkel

Bár a falvágás semmiképpen nem a barkácsolók kompetenciája, egy kisebb igazításra vállalkozhat egy rutinos barkácsoló is, ha van elegendően erős kétkezes sarokcsiszolója, és ahhoz megfelelő...


Vágótárcsák sarok köszörűkhöz

Durva felületű anyagok hatékony lemunkálásához megfelelő gépek és hatékony anyaglehordást biztosító csiszolószerszámok szükségesek. Ilyen feladatokra többnyire sarokköszörűt szokás használni, mivel...