Bosch rezgőcsiszolók új generációja

Az elmúlt évben a Bosch új rezgőcsiszoló-családot hozott forgalomba. Tulajdonképpen hármas ikrekről van szó, amelyek már külső megjelenésükben is azonnal megkülönböztethetőek a korábbi típusoktól. Az ergonómiailag gondosan megtervezett formán minden ívelt, lekerekített, tenyérbe illő lett. A balkéz támasztófelülete a motorházból formálódik ki, így a támasztóerő a gép középvonala táján jelentkezik. Ez egyenletesebb csiszolást eredményez (1).

A hármas ikrek közül a legnagyobb tudású a PSS 240 AE, de csak kevésben különbözik a már jelenleg is kapható PSS 240 A-tól. Teljesítményük a típusszámból kiolvasható, s az egyetlen különbség köztük az elektronikus rezgésszám előválasztó. Ilyen csak az AE típusjelűben van, amely csak később kerül hazánkban forgalomba. Segítségével előre beállítható a mindenkori munkadarabnak és csiszolóanyagnak legjobban megfelelő rezgésszám tartomány (2). E két gép praktikus újdonsága, hogy kétféle csiszolópapír is könnyen és egyszerűen rögzíthető rájuk. A tépőzáras változatuk közvetlenül a talpra tapasztható fel (3), de akkor sincs gond, ha tépőzár nélküli csiszolópapír akad a kezünkbe. A csiszolólap befogó segítségével ezek rögzítése is csak néhány mozdulatot igényel (4). A sorozat harmadik tagja, a PSS 180 A - ez is forgalomban van már - két lényeges pontban különbözik az első kettőtől. Teljesítménye kicsit visszafogottabb, 180 W (nincs elektronikus szabályozása sem), és elhagyták róla a csiszolólap befogó egységet is. Erre tehát tépőzáras csiszolópapírok rögzíthetők.
Mindhárom rezgőcsiszolót felszerelték viszont az új mikroszűrő-rendszerrel, ami érdekes újdonság a barkácsgép kategóriában. Aki használt már csiszológépet, az tudja, hogy ezek az eszközök "termelik" a legtöbb port, ráadásul igen finom szemcsés port, amelynek jelentős része átjut a hagyományos vászon porzsákokon, és a légtérbe, onnan a tüdőnkbe kerül. Talán nem kell külön bizonygatnunk, hogy ez nemcsak kellemetlen, de nagyon egészségtelen is.
A Bosch mikroszűrő-rendszer hajtogatott papír lamellákból épül fel, és ez a technológia nagy szűrőfelületet hoz létre. A speciális légbevezetés a csiszolási port összetömöríti, így a szűrőcsere egyszerű és pormentes (5). Az egész rendszer egy nagyméretű műanyag dobozba van beépítve, így minden külső sérüléstől védett, és rendkívül hatékonyan szűr. A munkaterületet szinte egyáltalán nem kell utána tisztítani.
A mikroszűrő-rendszer fontosságára jellemző, hogy a Bosch a régebbi formájú, de legerősebb rezgőcsiszolóját - a PSS 28AE-t (6) - is újabban ezzel a tartozékkal készíti. Ez a gép is kétféle csiszolólappal szerelhető, és rezgésszám szabályozó elektronikával is rendelkezik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A Dremel bemutatja: Dremel 4000 multiszerszám

Idén ősszel jelenik meg a Dremel legerősebb multiszerszáma, ami egyben a legnagyobb teljesítményű multiszerszám a piacon. Ez a Dremel 4000. Az új gép jelenlegi 400-as Digitális sorozatot váltja...


Alufelni polírozás fúrógéppel

Tavasszal éljük a polírozási, fényezési és egyéb más autó-felújítással kapcsolatos munkák szezonját. A következőkben bemutatjuk, hogyan lehet költségtakarékosan tükörfényesre polírozni az autónk...