Léckarám nagy cserepeknek

Vannak olyan dísznövények, amelyeket nem közvetlenül a földbe, hanem óriás cserepekbe ültetve helyezünk ki a kertbe. Az ilyen cserepek azonban nem olcsók, épségüket óvni kell, ráadásul a mozgatásuk sem könnyű. Áthidaló megoldásként védőkarámba, azaz lécekből összeállított ládába is tehetjük az ilyen nagy cserepes virágokat, amely a helyváltoztatásukat megkönnyíti, a kerti környezetben jól mutat, s egyben a drága cserép védőpajzsául szolgál. Elkészítéséhez elég egy hosszabb délután, s 20x40 mm-es léceken, facsavarokon, vízálló faragasztón kívül csupán egy 430x430 mm nagyságú faforgácslap, némi deszka hulladék az anyagszükséglete. Összeállítása - képeink alapján - igazán gyerekjáték. Akkor lássunk munkához!

A lécekből előbb a négy sarokelemhez szükséges darabokat szabjuk le. Ezek hossza 430 mm legyen, és él-lap kötésben ragasszuk össze a négy sarokidomot. A ragasztást ferdén beütött bognárfejű szegekkel is erősítsük meg, fejeiket lyukasztóval üssük jó mélyre (1). A négy sarokelemet alul-felül egy-egy 410 mm hosszú hevederléccel fogjuk össze (2). A felső lécek lehetnek 20x30 mm-es keresztmetszetűek is. Vigyázzunk, a hevedert csak az egyik elem sarkába illesszük be pontosan, a másik vége 20 mm-nyire legyen a belső saroktól, hogy mellé még beférjen a másik hevederléc is (3). Szabjuk le az oldalsó burkolat léceit, majd az egyiknek a végét vágjuk 30-30 fokban ferdére. Ennek alapján jelöljük át a lécbütük ferde vágási vonalait (4). A kihegyezett végű léceket alulról csúsztassuk a hevederlécek alá, majd egy hézagoló léc segítségével egymásután erősítsük - ragasztva, csavarozva - a karám vázára (5). Ezt követően illesszük helyére a kivágott fenéklapot, majd az alsó keretre csavarozása után fúrjunk a közepébe öt nagyobb lyukat (6), hogy a felesleges víz később eltávozhasson a cserép alatt. Befejezésként a sarokelemek végére üssünk fel egy-egy támléc darabot, tetejükre pedig lecsapott élű, deszkából kivágott négyzetes oszlopvégeket szegezzünk fel (7). A lécalkotmányt UV-álló fakonzerválóval, vagy színtelenlakkal többször bekenve védjük a napfény és a csapadék káros hatásaitól.
A virágláda vázát azonban lécek helyett 100 mm széles deszkákból levágott darabokkal is befedhetjük. Ebben az esetben a 420 mm hosszúra vágott darabokat úgy szegezzük a léckeretre, hogy az első lapot a felső heveder élére illesszük fel, alsó éle pedig az oszloplécekre támaszkodjon fel (8). A következő elemet e darab belső élére és újfent a sarokelemek belső oldalára támasztva szegeljük le (9). A fenéklap beerősítését követően az egész ládát kívül-belül kenjük be sötét tónusú, UV-álló favédő szerrel (10), és hagyjuk jól kiszáradni. Utána már a ládába telepíthetjük a nagy cserepes dísznövényt, a ládát pedig a kertben kiválasztott helyére állíthatjuk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: léc, karám, cserép

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Díszlécekbe rejtett világítás

Sokak kedvelik a szobák mennyezetének rejtett megvilágítását. Ehhez nem feltétlenül szükséges költséges gipszkartonos vagy stukkó elemekből kialakított párkányokat erősíteni a falakra.


Díszítő párkánylécek a bútorokon

Ha csekély munkával szeretnénk szerényebb kivitelű bútordarabjainkat mívesebbé tenni, akkor ez párkányzatokkal viszonylag egyszerűen utólag is megoldható. A félkész elemek felszerelése pedig nem...