Ettől a kutyák sem félnek

Tűzijáték drónokkal

2022-08-26 12:15:51 | Módosítva: 2022-12-18 19:53:46

Az ELTE Biológiai Fizika tanszékének kutatói úttörők a drónrajok irányítási technológiájának fejlesztésében, amit állatrajok csoportos viselkedése inspirált. Több mint 10 éven keresztül vizsgálták azt, hogy az állatok miként kommunikálnak egymással, hogyan hoznak döntéseket, milyen hierarchia uralkodik csoportjaikban, és hogyan tudnak egyéni döntésekből egységes álláspontot kialakítani.


2014-ben a feltérképezett viselkedésmintákat átültették mesterséges egyedekre, így jött létre a világ első pilóta nélkül repülő, autonóm drón raja. A speciális feladatra egyedi drónokat épített a csapat, melyek folyamatosan kommunikálnak és segítik egymást, például ha problémát észlelne egy egyed, a többiek utat engednének neki a mihamarabbi leszálláshoz.


A drón show lett az a műfaj, ahol először volt szükség egy szervezetten együtt repülő rajra, így a flotta egy világújdonságnak számító interaktív, táncos-drónos bemutatóval debütált még a 2015-ös Sziget fesztiválon. A fejlesztők a nemzetközi trendek alapján azt jósolják, hogy tűzijáték kiegészítőjeként, vagy akár alternatívájaként a drón show-k bámulatos világa hazánkban is egyre több nézőt ejt majd ámulatba kültéri eseményeken, hiszen a tűzijátékhoz mérten környezet- és állatbarát műfaj.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: tűzijáték, drón

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Május virágbajnokai

A rododendronok májusi szín-játékához az előkészületeket még a telepítés előtt meg kell kezdenünk.


NONOX sodronyszerelvények

A következőkben a sodronyok változatairól, legfontosabb tulajdonságairól, jellemző felhasználási területeiről adtunk tájékoztatást. A NONOX sodronyszerelvények választékát segítünk áttekinteni...