Speciális szőnyegek

2014-05-14 10:21:52 | Módosítva: 2014-05-14 10:40:23

A háztartásban fellelhető szőnyegek elsődleges funkciója az esztétikus környezet megteremtése. A speciális szőnyegek elsősorban funkciójukban különlegesek, ezekből mutatunk be párat.


Nagy forgalmú helyekre ajánlott koszfogó

A szennyeződések nagy része a cipőkről kerül be az épületbe. Szennyfogó szőnyeg hiányában a padló szennyeződik, és hamar kopni kezd. A cipőkről lehulló homokszemcsék a padozat gyors kopását eredményezik, nagy károkat okoznak a burkolatokban.

A szennyfogó szőnyegrendszer a bejárati ajtónál nagymértékben hozzájárul a takarítás költségeinek csökkentéséhez is. Ezáltal a padlószőnyegek és az egyéb burkolatok sokkal nehezebben szennyeződnek, ritkábban kell nagytakarítást és felújítást végezni, a padlóburkolatok élettartama megnövekszik, kevesebb vegyszer és csiszoló-polírozó korong szükséges. Egy szennyfogó szőnyegrendszer nélküli épület nagytakarítása kb. 2 hetente szükséges. A megfelelő szennyfogó szőnyeg rendszer alkalmazásával ez az időszak 5 hétre megnő.

Kültérben főleg lyukacsos, folyadékáteresztő szerkezetű, alj nélküli szennyfogókat célszerű elhelyezni. Ez azért fontos, mert a durva szennyeződést rázó és kaparó effektussal távolítja el a cipőkről, a csapadékot pedig a szőnyeg aljáig lefolyatja. Beltérben aljjal ellátott szennyfogó szőnyegeket szokás használni, mivel ezek óvják az alattuk lévő burkolatot.

Célszerű szennyfogó szőnyegeket elhelyezni a következő helyekre is: konyhák és egyéb élelmiszer feldolgozó helyek felőli kijáratokhoz, zuhanyzók és WC-k felőli ajtókhoz.

A minőség mellett a méret is fontos tényező. Lehet, hogy a legjobb szennyfogó szőnyeg van a bejáratnál, de nem megfelelő méretű. Odahaza elvárjuk magunktól, lakótársainktól, hogy lábat töröljenek, de mindezt egy nagyobb iroda vagy bemutatóterem esetében nem tehetjük meg. Ezért célszerű minél nagyobb szennyfogót alkalmazni, így több szennyeződést tudunk megfogni.

Tisztatéri szőnyeg

Különösen tiszta környezetben a tisztatéri szőnyeg a megoldás. Ez nem más, mint egy többrétegű, baktériumölő ragasztóanyaggal ellátott szőnyeg, amely megakadályozza a szennyeződés bejutását a helyiségbe. A szennyfogó számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Ragacsos felülete megakadályozza a cipőtalpra ragadt szennyeződések továbbterjedését, a szennyeződések mennyisége a felületen nyomon követhető. Könnyen rögzíthető ragasztós, vinil hátlapja segítségével. Az egymásra rakott, keret nélküli vékony rétegek nem akadályozzák a kerekesszékes forgalmat. A tisztatéri szőnyeg ajtók alá is lehelyezhető.

Antisztatikus és szigetelő szőnyegek

Érzékeny áramkörökkel végzett munkánál az antisztatikus szőnyeg véd az elektrosztatikus kisülések hatása ellen és egyben fáradtság elleni szőnyegként is szolgál az állva dolgozók számára. A szőnyeg meggátolja a finom elektronikai termékek sérülését, illetve tönkretételét az elektrosztatikus kisülések hatására. Elvezeti a felgyülemlett elektrosztatikus energiát a dolgozó testéből a szőnyeg felé. A szőnyeg hatékonyságának növelése érdekében a szőnyeg részét képezik a földelő tartozékok is. Általában ezek a szőnyegek nem használhatók 240 V-ot meghaladó nagyfeszültségű berendezéseknél. A kifejezetten magasfeszültségű létesítmények (pl. transzformátorok) környékére kifejlesztett szőnyegtípus a szigetelő szőnyeg. A barázdált felület csúszásvédelmet nyújt, a 9 mm vastagságú kivitel 650 V feszültségig biztosít védelmet.

Szőnyegek állómunkához

A hosszútávon végzett állómunka komoly megterhelést okoz a szervezetnek. Különleges, légpárnás szőnyeggel ezek a negatív hatások csökkenthetőek. Az állómunkához kifejlesztett alj olyan munkahelyekhez és gépekhez ajánlott, ahol nincsenek forgácsok, sem folyadékok.

A szőnyeg 100% természetes kaucsukból készült. A szőnyeg alsó lapján található légkamrák biztosítják a kényelmet és enyhülést a megterhelt talpnak, lábnak és hátnak. További előnyük, hogy hőszigetelő réteget alakítanak ki a kezelőszemélyzet és a padlózat között, a ferde szegélyek pedig megakadályozzák a botlást. Biztonságérzetet nyújtanak, összekapcsolással szilárdan összetartó szalaggá alakíthatóak.

Ezek a szőnyegek csak alkalmankénti olajszennyeződéssel szemben ellenállóak, de léteznek olyan anyagból készült kivitelek is, amit kifejezetten olajos-zsíros környezetbe ajánlanak.

Kiegészítők

A jó szőnyeg ismérve, hogy a helyén marad, és nem akadályozza a mozgást. A speciális szőnyegekhez kapható kiegészítők is ezeket segítik elő. Toldó szalagok, szegőszalagok a szőnyegek összekapcsolására, lezárására szolgálnak, a 10 mm-nél vastagabb szőnyegeket emellett javasolt a burkolatba süllyeszteni. Ehhez nyújtanak segítséget a beépítő-keretek.

Amennyiben kültéri szőnyegről van szó, elengedhetetlen valamilyen elfolyás, ahol az eső vagy hólé el tud távozni. A rámpás lezáróprofilok segítik elkerülni a botlást, és biztosítják a kerekesszékek, gyerekkocsik szabad mozgását.


Antisztatikus szőnyeg, elektronikus eszközökkel való munkához


A tisztatéri szőnyeg ragacsos bevonattal rendelkezik


Padlószőnyeg-kímélő műanyag lap


Érdemes a széleket lezárni, a botlásveszély miatt


Könnyen tisztítható, hosszú élettartamú padlószőnyeg


Fáradáscsökkentő szőnyeg, állómunkákhoz


A sárkaparó modern változata


Így néz ki egy tiszta padlószőnyeg, mikroszkóp alatt


Elvezeti a nedvességet és csökkenti a test kifáradását


Nagy méretű, beltéri koszfogó


Kórházban, laboratóriumoknál elterjedt a tisztatéri szőnyeg

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Harmónia a kertben

Végre itt a jó idő, a kertem buján zölddel, a gólyák is visszaköltöztek, és maholnap a fecskék is megérkeznek. A minap, elnézve a „gólyáimat”, hogyan tatarozzák, csinosítják tavalyi fészküket,...


Szőnyegpadlók reneszánsza

A szőnyegek a lakástextíliák csoportjába sorolhatók, és padozatok, falak védelmére, díszítésére szolgáltak, szolgálnak. Ma már jelentős százalékban ipari termék, és felhasználási módja is óriási...