Bemutatunk egy konkrét rendszert

Esővíz felhasználás a ház körül

Előző számainkban az esővízgyűjtés elemeiről (tartályok, szűrők, szivattyúk) már megjelentettünk anyagokat. Mostani írásunkban egy konkrétan kiépült, és azóta is folyamatosan működő komplex esővíz-hasznosító berendezést szeretnénk Olvasóinkkal ismertetni.

A rendszernek a megtervezését és kivitelezését e cikk szerzőjének volt szerencséje elvégezni. A rendszer 2004-óta folyamatosan üzemel, így írásunkkal is szeretnénk felhívni Olvasóink figyelmét a hasonló esővíz-hasznosító rendszerek kialakítására.
A megbízó Gödöllő új lakónegyedében épülő lakóházánál a lehető legteljesebb mértékben kívánta hasznosítani a lakóépület meglehetősen nagy, ~400 m2-es tetőzetén összegyülekező esővizet. A csapadékvizet földalatti tartályba gyűjtve a kert öntözésére, valamint a WC-k, és a mosógép ún. "szürke" vízzel (nem ivóvíz minőségűre tisztított víz) való ellátására kívánta az építtető felhasználni.
Mivel a csapadék eloszlása meglehetősen szeszélyes hazánkban, ezért a biztonság kedvéért az ingatlanon lefúrt csőkútból száraz időszakban szintén fel lehetett tölteni az esővíz tartályt. A hirtelen lezúduló csapadékokból keletkező felesleges vizet, pedig az udvarban kialakított szivárgó aknában tervezete felfogni a tulajdonos.
A rendszer alapfeladata a lehulló csapadék összegyűjtése. Adva volt a szerkezetkész épület hódfarkú cserép héjalású tetőszerkezete, a nyeregtető két oldalán 200-200 m2 tetőfelület adódott. A nagy felület miatt a tető körül kialakított esőcsatornákból nyolc helyen került függőleges levezetésre az esővíz. A függőleges csőszakaszokon beépített ún. lombkidobó szűrőkkel kerülnek leválasztásra, a tetőre hulló levelek, ágdarabok.
Az esőcsatorna az épület körül szennyvízlefolyócsövekből és idomaiból kialakított műanyag csőhálózatba csatlakozik. A lefolyócső rendszer körülveszi az épületet és a terep adottságainak megfelelően az ingatlan utcafronti részére, vezeti az összegyűjtött esővizet.
Az épület két oldaláról összefutó csőhálózat itt egy műanyag ülepítő-szűrőaknába csatlakozik. Ebben az aknában kiülepedhet az esővíz által a tetőről lemosott por, iszap formájában, a szűrő a 0,5 mm-nél nagyobb szilárd anyagokat, pedig kiszűri a vízből. A szűrőbetét kézzel kiemelhető az aknából, és lemosható. Az összegyülekező iszapot időnként ki kell lapátolni az aknából.
Az esővíz innen a talajba süllyesztett 5,0 m3-es polietilén esővízgyűjtő tartályba kerül. A tartályba jutó esővíz összegyülekezik, az 5,0 m3 vízmennyiség biztosítja az innen táplálkozó öntöző és szürkevíz ellátó szivattyúrendszer vízigényét.
A csapadékhiányos időszakokra, a tartály közelében lefúrásra kerülő csőkút, és a beépített rozsdamentes búvárszivattyú biztosítja a tartály feltöltését. Ha nagyon sok eső esik, és a tartály túltöltődik, akkor a tartály túlfolyócsonkjához csatlakoztatott műanyag lefolyócsövön keresztül az ingatlanon kialakított 5×5 m alapterületű 2 m mély szivárgógödörbe beépített 2 db o 80 cm-es, szellőzős fedlappal fedett vasbeton kútgyűrűbe, kerül, majd a gödör drainkaviccsal (o 5-10 cm-es ún. Coulé kavics) kitöltött terén keresztül a környező talajba szivárog.
A szivárgó gödör fölé Geotextil paplanra terítve került vissza a termőtalaj, ami ezután füvesítve lett. A szivárgógödör köré célszerű nedvességszerető fás szárú növényzetet telepíteni.
A kútból csak akkor kezd vizet termelni a szivattyú, amikor a tartályba beépített elektromos úszókapcsoló alsó állásba kerül. Ha a tartályt feltölti a szivattyú, az úszókapcsoló leállítja a víztermelést. A tartályból a közelébe telepített műanyag aknába a vizet hidroforos szivattyú termeli, 5/4"-os KPE nyomócsövön keresztül az épületben lévő hőszivattyús gépházba, ahol egyébként a lakóépület összes gépészeti berendezése is helyet kapott. A szivattyút a szívócsövére szerelt 60 ľm (mikrométer) szűrőképességű lemosható műanyagházas szűrő védi a maradék szennyeződéstől.
A gépházban a vizet kétfelé lehet továbbvezetni. Egyik irányba 1"-os nyomóvezetéken át kerül ellátásra az automatikus kertlocsoló rendszer, míg az épület WC-inek és a nagyméretű automata mosógépnek a vízellátása az ún. szürkevíz rendszer 1/2"-os nyomócsövön keresztül csatlakozik. A szürkevízrendszer biztonságos működését a csatlakozásnál beépített visszamosható Triaqua szűrő szolgálja. A három szűrőből álló berendezés, egy 30 ľm-es mechanikai, egy AQUA-Mandix vastalanító és egy ezüstnitrát bevonatú aktív szén szűrőbetéten át vezeti a vizet, ezzel biztosítja a szürkevízrendszer működését.
Az ismertetett rendszer automatikus működtetésű. A beépített elektromos berendezések működését hőkioldós kapcsolók és a ?-relé (görög fi) védi. A kezelés a szűrők időnkénti lemosásából áll, a vízszámla, pedig észrevehetően kevesebb, mint a szomszédban lévő hasonló lakóépületeké. Ha nem is egy ilyen komplex esővíz felhasználó rendszer kiépítését, de az elemeinek felhasználását feltétlenül javasoljuk Olvasóink számára.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs J. László

Címkék: esővíz

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

nergo avatarja

nergo         talán most

[url]http://aeco.hu/esoviz-tartaly-mindenkinek/[/url]

nergo avatarja

nergo         bocsi, a link rossz lett

egyszerű esővíz tartály

nergo avatarja

nergo         esővíz tartály

Szerintem nem csak ilyen nagy beruházással lehet esővíz tartályt kiápíteni. Itt van pl. egy egyszerűbb kivitel: http://aeco.hu/esoviz-tartaly-mindenkinek/

mycoo avatarja

mycoo         Esővízhasznosítás utólag

Készen vásároltam a házat, ahol lakunk. A kérdésem a következő: Utólag ki lehet-e építeni az esővízhasznosító rendszert? Mennyire jár nagy bontásokkal a csövek, vezetékek, stb. beépítése? Van olyan vízvezetékszerelő, aki vállalja?
Utólag hogyan tudom a házba bevinni az esővízet vivő vízvezetéket? Arra gondoltam, hogy mivel a falat és a padlót nem akarom megfúrni, felbontani, hogy az ereszcsatornában menne fel a padlásra a víz, ahol egy tartályban lehetne tárolni és csövön lejuttatnia WC tartályhoz. Persze ezt valahogyan fagymentesíteni kellene (lehet egyáltalán?)a folyamatos vízellátás érdekében. Mi a szerkesztőség véleménye?
Üdvözlettel: Nagy Géza

Ereszcsatornák

Az elmúlt téli időszak csapadék szempontjából eléggé bőséges volt. Ezt pedig a tetők, de főként a csapadékot elvezető ereszcsatornák is megszenvedték. Hibáikra a háztulajdonosok már a közbenső...


Esővízgyűjtés

A mai egyre dráguló világban ingyen már csak nagyon kevés dologhoz juthatunk hozzá. A napsütés, a szél, az eső és a hó azonban egyelőre még mindnyájunk részére azonos mértékben jár,...