Ismert árnyékoló megoldások, új anyagokkal

A nyár velejárója az erős napsugárzás, ami ellen különféle árnyékolókkal igyekszünk védekezni. Ha ezek a lakáson belül kerülnek elhelyezésre, érdemes a berendezéshez igazodva kiválasztani a célra leginkább megfelelőt és annak az anyagára is ajánlatos jobban odafigyelni. Az árnyékolók anyaga ugyanis az utóbbi időben a természetes faanyagokkal bővült.

A különféle felcsévélhető és sötétre színezett bambusznád anyagú rolók nagyon dekoratív látványt nyújtanak. Sokan még térelválasztó funkcióra is ezt az anyagot választják. Elég bőséges a méretválasztékuk, és némi kompromisszum vállalásával akár nagy méretű ablakok elé is könnyen felszerelhetők. A keskenyebb méretű bambusz rolókból függőlegesen sávolt nagy felületet is könnyűszerrel ki lehet alakítani. Ennek előnye, hogy mindig az igényeknek megfelelő fényviszonyok állíthatók be, viszonylagosan ritka fűzése ellenére a napsugárzást is jelentékenyen tompítja és a belátást is korlátozza.
Felcsévéléséhez általában gyöngyöslánccal forgatható rúd szolgál, amit könnyű karnis mögé rejteni. Ajánlatos leengedett helyzetben alul rögzíteni, különösen a hosszú és keskeny darabokat. Így nyitott ablak esetén a huzat okozta lengés jelentősen lecsökken, és a széleken összeakadó bambuszlécek egymásban nem okozhatnak kárt. Önmagában, nagy üveges felületek elé szerelve gyakran alkalmazzák függöny helyett is.
A reluxáknál is megjelent a valódi fa. A változtatható dőlésszögű lamellák 2,5 3 mm vastag trópusi fából színre lazúrozva, a megszokott zsinóros lamella tartókra fűzve és mechanikára szerelve készülnek. Azzal viszont számolni kell, hogy a felhúzott lamellák kötegmagassága a reluxa leengedett hosszának a 10 %-át teszi ki. Ez a max. 3m-es hosszúság esetén 30 cm, amit elég nehéz karnissal eltakarni. Viszont nagyon elegáns, szinte berendezési tárgya egy igényesen berendezett szobának.
Már a sokak által kedvelt szalagfüggönyök lamellái sem kizárólag textíliából készülnek. Az egzotikus trópusi fa e téren is teret hódított. A falamellák 4 mm vastagok és 127 mm szélesek, felületük igényesen kikészített. Felfüggesztésük, sínrendszerük igényesebb a szokásosnál, de az ilyen különleges anyaghoz érthető módon hozzáillő szerkezeti egységek is járnak. Egy biztos, nem szokványos látványt nyújt a fa szalagfüggöny.
Aki pedig a falamellákat túl tömörnek találja, választhat bambusz szálakból készült, áttetszőbb, könnyebb szalagfüggönyt. Ez ugyan nem alkalmas teljes fénykizárásra, mint a fából készült, viszont a napfényt kellemesen tompítja, a belátást pedig jelentősen megnehezíti.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: árnyékoló

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Dominik Varga avatarja

Dominik Varga        

De ha mégis maradnánk a textilből készült árnyékolóknál akkor fontos, hogy a megfelelő színű függönyt válasszuk. Ebben segít ez a cikk: http://www.zugszol.hu/hirek/milyen-szinu-szalagfuggonyt--rolettat--arnyekolot-valasszunk-/

Optimalizálja tetőtéri ablaka energiahatékonyságát árnyékolókkal

Az árnyékoló kiválasztásakor manapság az egyik legfontosabb tényező, hogy a szerkezet segítségével mennyi energia takarítható meg. Az épületek energiafelhasználásának csökkentéséhez két módon...


Reluxák

Az egyik legkedveltebb és leggyakrabban alkalmazott beltéri árnyékoló szerkezet. Egyszerűen kezelhető, lamelláinak szögbe állításával mindig az igények szerinti fényviszonyok teremthetők a...