Ismert árnyékoló megoldások, új anyagokkal

A nyár velejárója az erős napsugárzás, ami ellen különféle árnyékolókkal igyekszünk védekezni. Ha ezek a lakáson belül kerülnek elhelyezésre, érdemes a berendezéshez igazodva kiválasztani a célra leginkább megfelelőt és annak az anyagára is ajánlatos jobban odafigyelni. Az árnyékolók anyaga ugyanis az utóbbi időben a természetes faanyagokkal bővült.

A különféle felcsévélhető és sötétre színezett bambusznád anyagú rolók nagyon dekoratív látványt nyújtanak. Sokan még térelválasztó funkcióra is ezt az anyagot választják. Elég bőséges a méretválasztékuk, és némi kompromisszum vállalásával akár nagy méretű ablakok elé is könnyen felszerelhetők. A keskenyebb méretű bambusz rolókból függőlegesen sávolt nagy felületet is könnyűszerrel ki lehet alakítani. Ennek előnye, hogy mindig az igényeknek megfelelő fényviszonyok állíthatók be, viszonylagosan ritka fűzése ellenére a napsugárzást is jelentékenyen tompítja és a belátást is korlátozza.
Felcsévéléséhez általában gyöngyöslánccal forgatható rúd szolgál, amit könnyű karnis mögé rejteni. Ajánlatos leengedett helyzetben alul rögzíteni, különösen a hosszú és keskeny darabokat. Így nyitott ablak esetén a huzat okozta lengés jelentősen lecsökken, és a széleken összeakadó bambuszlécek egymásban nem okozhatnak kárt. Önmagában, nagy üveges felületek elé szerelve gyakran alkalmazzák függöny helyett is.
A reluxáknál is megjelent a valódi fa. A változtatható dőlésszögű lamellák 2,5 3 mm vastag trópusi fából színre lazúrozva, a megszokott zsinóros lamella tartókra fűzve és mechanikára szerelve készülnek. Azzal viszont számolni kell, hogy a felhúzott lamellák kötegmagassága a reluxa leengedett hosszának a 10 %-át teszi ki. Ez a max. 3m-es hosszúság esetén 30 cm, amit elég nehéz karnissal eltakarni. Viszont nagyon elegáns, szinte berendezési tárgya egy igényesen berendezett szobának.
Már a sokak által kedvelt szalagfüggönyök lamellái sem kizárólag textíliából készülnek. Az egzotikus trópusi fa e téren is teret hódított. A falamellák 4 mm vastagok és 127 mm szélesek, felületük igényesen kikészített. Felfüggesztésük, sínrendszerük igényesebb a szokásosnál, de az ilyen különleges anyaghoz érthető módon hozzáillő szerkezeti egységek is járnak. Egy biztos, nem szokványos látványt nyújt a fa szalagfüggöny.
Aki pedig a falamellákat túl tömörnek találja, választhat bambusz szálakból készült, áttetszőbb, könnyebb szalagfüggönyt. Ez ugyan nem alkalmas teljes fénykizárásra, mint a fából készült, viszont a napfényt kellemesen tompítja, a belátást pedig jelentősen megnehezíti.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: árnyékoló

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Dominik Varga avatarja

Dominik Varga        

De ha mégis maradnánk a textilből készült árnyékolóknál akkor fontos, hogy a megfelelő színű függönyt válasszuk. Ebben segít ez a cikk: http://www.zugszol.hu/hirek/milyen-szinu-szalagfuggonyt--rolettat--arnyekolot-valasszunk-/

Felöltöztetett ablakok

Egy lakásnak meghatározó esztétikai eleme a függöny. Barátságosabbá és otthonosabbá teszi a lakást egy jól kiválasztott darab, és ez fordítva is igaz; nyomasztóvá is tehet egy lakást egy csúnya,...


Reluxák

Az egyik legkedveltebb és leggyakrabban alkalmazott beltéri árnyékoló szerkezet. Egyszerűen kezelhető, lamelláinak szögbe állításával mindig az igények szerinti fényviszonyok teremthetők a...