Fényszűrő lehetőségek erkélyekre

Nyáron a legtöbb erkélyt erős napsugárzás éri, ami nemigen csábít senkit arra, hogy kiüljön erre a pokol tornácára. A túlzott mértékű napsugárzás ellen persze az erkélytulajdonosok legtöbbje különféle árnyékolók felszerelésével igyekszik védekezni. Aki teheti méretre gyártott erkélynapellenzőt szereltet fel, mások meg az egyszerűbb és szerényebb költségű árnyékolókkal próbálják a napsütéses időszakban is élvezhetővé tenni az erkélyüket. Az alábbiakban az egyszerűbb árnyékolók kialakításához adunk néhány hasznos tanácsot.

Ahány erkély, annyi féle, ezért előbb azt kell megvizsgálni, hogy hány oldalról kell a napsugarak ellen védeni a területét, és ezt milyen módon lehet árnyékossá tenni. Ha az erkély felülről teljesen fedetlen, akkor az árnyékolás csak ferde lejtésű, tartóvázra erősített anyagokkal oldható meg. A fix előtetők többnyire elcsúfítják a homlokzatot és ezekhez is tartóváz, no meg a lakóközösség beleegyezésére van szükség. Hátrányuk, hogy állandó "építmények", és esőben kopognak.
Az ajtó fölötti falra erősített, és ferdén a korlát felé lefutó vásznak sem ideálisak, mert a korláthoz közel már beszűkítik a mozgásteret. Ilyen esetekben az árnyékoló vásznat ferdén kihajtható támasztó lécekkel célszerű felül megemelni. A vászon a ferdén előre nyúló léckeret előtt lefuttatva már könnyen a korláthoz rögzíthetők. A vásznat felül megemelő támlécek az erkély oldalkorlátjához fogathatók, illetve használaton kívül a falhoz hajtva rögzíthetők, az árnyékoló vászon pedig egy masszív tengelyre csévélhető. Ha oldalárnyékolás is szükséges, az különálló darab legyen, amit karabinerekkel lehessen a felfüggesztési pontokhoz kapcsolni.
Az árnyékvető vásznakat mindig ki kell feszíteni, és amint erősödik a szél, le kell szerelni. Ez minden árnyékvetőre, a házilagos megoldásúakra pedig fokozottan érvényes szabály. A vázhoz legalább 20x40 mm-es falécek szükségesek, amelyeket alul keskeny és hosszú szárú, erős csukló pántokkal lehet a falra fogatni. A vászoncsévélő rúd minimum 40 mm átmérőjű legyen, amit zsinórdobbal, vagy a tengelyvégre csatlakoztatott flexibilis tengellyel lehet csévéléskor forgatni.
Szerencsésebb helyzetben vannak azok, akik nem a legfelső emeleten laknak, és erkély födém van felettük. Erre ugyanis könnyebb felszerelni az árnyékvetőket. E célra akár kész vászon-, vagy bambusz rolók is megfelelnek, amelyek különböző hosszúságokban megvásárolhatók. Ha az erkély mellvédje hosszú, több keskeny árnyékoló egymás mellé szerelésével biztosíthatjuk a kellő árnyékolást. Ha szükséges oldalárnyékolás is, akkor e részre az erkély szélességével azonos, vagy annál keskenyebb árnyékolót célszerű felszerelni.
Minden egymás mellé szerelt és leengedett rolót rögzíteni kell az erkély korlátjához, hogy a légáramlatok ne lengethessék be túlságosan az anyagukat. Ezt a zárólécek nyitott szemes csavarokba akasztott végével, vagy azokon átfűzött felhúzó zsinórokkal, esetleg a korlátra csavarozott műanyag kábeltartókba pattintott zárólécekkel lehet biztosítani. Ez azonban csak csendes szellőben hatásos, erős légáramlatok esetén az árnyékolókat fel kell húzni, különben az árnyékvetők anyaga megsérülhet.
Ha nem kész rolókkal kívánjuk megoldani az erkély árnyékolását, akkor az ahhoz szükséges félkész termékeket, mint pl. a rugós rolót- vagy fa rudakat, acél vasalatokat stb. a barkácsáruházakban célszerű összeválogatni.
Az árnyékolókhoz olyan fedőanyagot célszerű választani, amelyik kellő átszellőzést és árnyékot is biztosít. Az anyag ezért ne legyen sűrű és zárt felületű. A műanyag molinó, vagy a ritka szövésű napfényszűrő akrilvászon pl. átszellőzik, tompítja az UV sugárzást, de átengedi a fényt, és így a szobában sem lesz kellemetlenül sötét. Méterben is beszerezhető, és megfelelő hosszúságú rugós redőnyrúdra rögzítve azt már könnyű a felső erkély födémének aljára szerelni. Még egyszerűbb megoldás, ha a födémbe horogcsavarokat hajtunk, és ezekre akasztjuk fel az árnyékvetőket. A vásznakat ilyen esetekben lécekre, vagy farudakra tűzve erősítsük fel, és a rudakba hajtott erős képakasztó karikákkal függeszthetjük a helyükre. Esőben, szélben azonban ezeket is felcsavarva le kell akasztani a helyükről.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fenyők kicsit másképp: óriások, törpék

A fenyők a Karácsony jelképei, de kertünkben egész évben nagyon sokféle funkciót betölthetnek. A tűlevelűek mellett sok pikkelylevelű örökzöld is látványos, mint a tuják, hamisciprusok.