Az alaposság lényeges

Inox tárgyak tisztítása

Módosítva: 2015-06-21 22:48:28

Egyre több rozsdamentes, azaz inox használati tárgy kerül az otthonunkba, és bár ezek korrózióra nem hajlamosak, a tisztításuk nem mindig egyszerű. A szokványos szennyeződések – különösen főzéskor - ezeken a felületeken ugyanúgy kialakulnak, mint más tárgyainkon, és csak akkor maradnak hosszú távon szépek, ha megfelelő és rendszeres tisztításban részesülnek. A kérdés csak az, hogy ezt hogyan és mivel végezzük el. Fontos, hogy a használt szerek ne ártsanak, de a szennyréteget lazítsák fel, illetve távolítsák el, amivel sokáig megőrizhetjük ezek egyedi fényét.

A szennyeződés egyrészt a kezünkről kerül a felületekre, ami elősegíti a porosodásukat, másrészt a nem rendszeres tisztítás következménye. A porosodás kezdetben zsíroldó mosogatószerrel és a puha anyagú szivaccsal lemosva könnyen megszüntethető, ám tisztítás után mindig töröljük szárazra a felületüket. Ha már makacsabb, elszíneződött szennyeződések alakulnak ki a fémfelületeken, pl. a lámpatestek burkolatán, azokat már csak oldószeres, pl. den. szeszes, vagy benzines mosással lehet eltüntetni. E műveletekhez is csak puha textíliát, vatta tampont, vagy mosogató szivacsot szabad használni. A dörzsi, vagy a műanyag kefe makrokarcokat okoz.

A szárazra törléshez papírtörlőt, vagy mikroszálas törlőruhát használjunk. Ez különösen a krómbevonatú-, fényes- vagy szálra polírozott inox fémtárgyakon lényeges szempont. Ez utóbbiak tisztításakor a szálirányt, azaz a polírozás irányát célszerű követni, különben a mélyedésekben ott marad a szennyeződés. A makacsabb szennyeződések ellen használhatunk folyékony súrolószert is, de csak kíméletes, lágy dörzsöléssel. A tisztítószerek fátyolos maradékát mindig alaposan öblítsük le, és ne felejtsük el a felület szárazra törlését sem.

Az antikolt, vagy vegyileg színezett fémtárgyak felületét még kíméletesebben szabadítsuk meg a szennyeződéstől, mert ezzel a leheletvékony színbevonatot elvékonyíthatjuk, lekoptathatjuk. Ez a szálra polírozott, vegyileg színezett, tompa fényű lámpatestek fémrészeire különösen érvényes. Ezek kiemelkedő részein a színezett felületet könnyű erőteljes dörzsöléssel foltossá, vagy kopottá tenni. A tisztítószerek maradványát mindig teljesen el kell távolítani, különben matt fátyolrétegként vonja be a felületeket, ami öblítés nélküli szárazra törléssel sem távolítható el. Különösen a lámpák barnásra színeződött inox buráinak tisztításakor legyünk óvatosak. Ezeket inkább inox tisztítópasztával ajánlatos letisztítani.

A főzés, étkezés - a mosogatás ellenére is - nyomot hagy a rozsdamentes anyagokból készült edényeken és evőeszközökön. Az edények főzés közben belülről és kívülről is foltosodhatnak. A foltokat legkönnyebben az inox anyagú edényekhez kifejlesztett tisztító folyadékkal, vagy pasztával fellazítva távolíthatjuk el. E szerek hatásosak, de a hatásuk kifejtéséhez idő kell. Dörzsivel ne „gyorsítsuk” fel a tisztítás folyamatát, mert ezzel egyre karcosabbá tesszük az edények belsejét.

Kellemetlenebb dolog a főzőedények fogantyúinak környékén és az aljukon egyre erőteljesebben jelentkező szennyeződések eltüntetése. Ezeket többnyire a főzés közben ráégő ételmaradékok okozzák. Az ilyen lerakódásokat előbb forró vízzel áztatva lazítsuk fel, majd laposra faragott fapálca végével távolítsuk el a fülek mellől. A hatásfokot a pálca folyékony súrolószerbe mártásával fokozhatjuk. Mosogató kefét ne használjunk, mert azzal nem férünk a sarkokba, szűk hajlatokba, és a sörtéi nem is elég hatékonyak a makacs zsíros lerakódások eltávolításához. Az inox anyagokhoz kifejlesztett tisztító pasztával az evőeszközök felületét is fényesre polírozhatjuk, de a dörzsölés szálirányára is érdemes figyelni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: inox, tisztítás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Autók belső takarítása

A gépkocsikat sokszor csak kívülről ápoljuk többé-kevésbé rendszeresen, a belsejére már sokkal kevesebb figyelmet fordítunk. Ám hiába ragyog kívülről az autónk, ha a belseje elhanyagolt. A por...


Fémtárgyak tisztítása otthon

A környezetünkben számos fémből készült tárgyat használunk. A felületük bevonata különféle, vannak köztük csillogó króm bevonatúak, mások meg antikizáltak vagy ún. szálhúzással, vagy vegyileg...