Az alaposság lényeges

Inox tárgyak tisztítása

Módosítva: 2015-06-21 22:48:28

Egyre több rozsdamentes, azaz inox használati tárgy kerül az otthonunkba, és bár ezek korrózióra nem hajlamosak, a tisztításuk nem mindig egyszerű. A szokványos szennyeződések – különösen főzéskor - ezeken a felületeken ugyanúgy kialakulnak, mint más tárgyainkon, és csak akkor maradnak hosszú távon szépek, ha megfelelő és rendszeres tisztításban részesülnek. A kérdés csak az, hogy ezt hogyan és mivel végezzük el. Fontos, hogy a használt szerek ne ártsanak, de a szennyréteget lazítsák fel, illetve távolítsák el, amivel sokáig megőrizhetjük ezek egyedi fényét.

A szennyeződés egyrészt a kezünkről kerül a felületekre, ami elősegíti a porosodásukat, másrészt a nem rendszeres tisztítás következménye. A porosodás kezdetben zsíroldó mosogatószerrel és a puha anyagú szivaccsal lemosva könnyen megszüntethető, ám tisztítás után mindig töröljük szárazra a felületüket. Ha már makacsabb, elszíneződött szennyeződések alakulnak ki a fémfelületeken, pl. a lámpatestek burkolatán, azokat már csak oldószeres, pl. den. szeszes, vagy benzines mosással lehet eltüntetni. E műveletekhez is csak puha textíliát, vatta tampont, vagy mosogató szivacsot szabad használni. A dörzsi, vagy a műanyag kefe makrokarcokat okoz.

A szárazra törléshez papírtörlőt, vagy mikroszálas törlőruhát használjunk. Ez különösen a krómbevonatú-, fényes- vagy szálra polírozott inox fémtárgyakon lényeges szempont. Ez utóbbiak tisztításakor a szálirányt, azaz a polírozás irányát célszerű követni, különben a mélyedésekben ott marad a szennyeződés. A makacsabb szennyeződések ellen használhatunk folyékony súrolószert is, de csak kíméletes, lágy dörzsöléssel. A tisztítószerek fátyolos maradékát mindig alaposan öblítsük le, és ne felejtsük el a felület szárazra törlését sem.

Az antikolt, vagy vegyileg színezett fémtárgyak felületét még kíméletesebben szabadítsuk meg a szennyeződéstől, mert ezzel a leheletvékony színbevonatot elvékonyíthatjuk, lekoptathatjuk. Ez a szálra polírozott, vegyileg színezett, tompa fényű lámpatestek fémrészeire különösen érvényes. Ezek kiemelkedő részein a színezett felületet könnyű erőteljes dörzsöléssel foltossá, vagy kopottá tenni. A tisztítószerek maradványát mindig teljesen el kell távolítani, különben matt fátyolrétegként vonja be a felületeket, ami öblítés nélküli szárazra törléssel sem távolítható el. Különösen a lámpák barnásra színeződött inox buráinak tisztításakor legyünk óvatosak. Ezeket inkább inox tisztítópasztával ajánlatos letisztítani.

A főzés, étkezés - a mosogatás ellenére is - nyomot hagy a rozsdamentes anyagokból készült edényeken és evőeszközökön. Az edények főzés közben belülről és kívülről is foltosodhatnak. A foltokat legkönnyebben az inox anyagú edényekhez kifejlesztett tisztító folyadékkal, vagy pasztával fellazítva távolíthatjuk el. E szerek hatásosak, de a hatásuk kifejtéséhez idő kell. Dörzsivel ne „gyorsítsuk” fel a tisztítás folyamatát, mert ezzel egyre karcosabbá tesszük az edények belsejét.

Kellemetlenebb dolog a főzőedények fogantyúinak környékén és az aljukon egyre erőteljesebben jelentkező szennyeződések eltüntetése. Ezeket többnyire a főzés közben ráégő ételmaradékok okozzák. Az ilyen lerakódásokat előbb forró vízzel áztatva lazítsuk fel, majd laposra faragott fapálca végével távolítsuk el a fülek mellől. A hatásfokot a pálca folyékony súrolószerbe mártásával fokozhatjuk. Mosogató kefét ne használjunk, mert azzal nem férünk a sarkokba, szűk hajlatokba, és a sörtéi nem is elég hatékonyak a makacs zsíros lerakódások eltávolításához. Az inox anyagokhoz kifejlesztett tisztító pasztával az evőeszközök felületét is fényesre polírozhatjuk, de a dörzsölés szálirányára is érdemes figyelni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: inox, tisztítás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Esőcsatornák, vízelvezetők tisztítása

Az olyan épületeknél, amelyek közelében fák találhatók, azesőcsatornákat köztudottan minden évben ki kell tisztítani. Acsatornavályúkba hullott levelek és egyéb szennyező anyagok ugyanis...


Betonfelületek kezelése

Egy betonfelület lefedésére, vagy minimálisan pormentesítésére ma már igen sok lehetőség van, számtalan anyag és technológia között válogathatunk. A választási lehetőségek mérlegelésekor a...