Bútorajtók félkész keretlécekből

Bútoraink dekoratív elemei az ajtók. Kialakításukat manapság már látványos ajtófront lécek könnyítik meg. Ezek különféle fazonú faforgács- illetve MDF maganyagú idomelemek, dekorfólia- és fafurnér bevonattal. Előnyük, hogy az egyik élükön kialakított gyári horony alkalmas különféle anyagú és kialakítású betét- és üveglapok befogására. Alkalmazásuk változatos bútorajtók alakítását teszi lehetővé, akár saját kezűleg is.

Az előre gyártott keret idomokat általában 2,6-2,7 m hosszúság és többnyire 22 mm-es vastagság jellemzi. A keretlécek szélessége 50, 55, 60 mm, a befogó hornyok pedig 4, 5, 8, és 10 mm szélesek. A keretidomok fazonjai elég változatosak, a mostani trendekhez igazodóak. Felhasználásukkal akár egy régebbi bútor ajtófront cseréjét is meg lehet valósítani. A dekor borítású idomok színválasztéka bőséges, és a bútorlapokkal színazonos változatokban is beszerezhetők. A natúr fafurnérral fedetteket többnyire juhar-, tölgy-, cseresznye-, bükk- és éger fafajtákkal borítva gyártják.
A színazonos dekor bevonat biztosítja a bútor egyöntetűségét, ám a felületük sérülékeny, nehezen javítható. A furnérozott keretléc idomok hátránya, hogy utólagos felületbevonást igényelnek. Ezt bútoripari lakkal, vagy keményviaszolással lehet megteremteni. Arra is ügyelni kell, hogy a nagyobb méretűekhez osztó heveder lécek beépítésére is szükség lehet, és lényeges, hogy ezek az idomok mindkét hosszanti élükön 8 mm-es horonnyal ellátottak legyenek. Beépítésük csak olyan keretidomoknál előnyös, amelyek belső éle nem erősen lekerekített.
Az ajtókeretek kialakítása precíz munkát igényel. A darabokat pontosan adott méretű párokra kell vágni, amihez elengedhetetlen a gérvágó fűrész. A sarokillesztéseket kétféle módon lehet kivitelezni. A lekerekített élű idomokat csak 45 fokban gérbe vágva lehet igényesen egymáshoz illeszteni, a sík oldalú lécekből azonban egyenes, derékszögben egymáshoz csatlakoztatott sarkú ajtókeretek is készíthetők. A gérbe vágott darabok összekapcsolása egy-egy lamelló csappal, vagy két 8 mm-es köldökcsappal erősíthető meg, az illesztési felületeket pedig teljes felületükön nagy szilárdságú faragasztóval bevonva kell összepréselni.
A betétlapokat csak az utolsó keretelem beragasztása előtt szokás a helyére illeszteni. E bútorelemeket is ragasztóba ágyazva ajánlatos a keretbe rögzíteni. Ha szükséges, pl. a kelleténél szélesebb horony esetén, a betéttábla rögzítéséhez alkalmazható hézagoló léc is, de a belső oldal felöl. Ha üveg kerül az ajtó keretébe, azt színtelen szilikongumiba ágyazva célszerű rögzíteni. Az esetleges osztóhevedereket is ilyenkor kell a helyükre ragasztani. Az ajtó végül a felső léc helyére illesztésével zárható le véglegesen.
Ezek a munkák mindenképpen sík asztallapon végezhetők el, és több azonos keret kialakításához helyező sablon szükséges. A merőleges sarokillesztésű ajtók készítésénél annyi a különbség, hogy a hevederek végét csapszerűen kell kialakítani, és a horonyba illesztve kell beragasztani. Az illesztések fedetlenül maradó felületét azonos színtónusú műanyag-, vagy furnér élfedővel könnyű eltüntetni.
Az idomokból nemcsak szabályos négyzet, vagy téglalapalakú, hanem szögben megtört szárnyoldalú ajtók is kialakíthatók. Sőt a félkész keretlécek más, hasonló célokra is jól felhasználhatók, pl. beépített szekrények tolóajtóinak keretéhez. Aki pedig a divatos alumínium keretes ajtókat választja, ezek üvegezve, beszerelésre készen, különféle méretekben szerezhetők be.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: ajtó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Frontcsere

Otthonunk bútorait nem néhány évre vesszük, és amennyiben ezek nem egyedileg rendelt darabokból állnak, esetenként "arculatukat" egy átgondolt frontcserével divatosabbá tehetjük.


Jégmentesített lépcsők és garázslehajtók

A téli csapadékos időjárás miatt a gyakran eljegesedett járdák és a mélygarázsok kocsi beállói az éjszakai eljegesedésük miatt veszélyesek. Ezen előrelátó módon csak fűtött felületekkel lehet...