Bútorajtók félkész keretlécekből

Bútoraink dekoratív elemei az ajtók. Kialakításukat manapság már látványos ajtófront lécek könnyítik meg. Ezek különféle fazonú faforgács- illetve MDF maganyagú idomelemek, dekorfólia- és fafurnér bevonattal. Előnyük, hogy az egyik élükön kialakított gyári horony alkalmas különféle anyagú és kialakítású betét- és üveglapok befogására. Alkalmazásuk változatos bútorajtók alakítását teszi lehetővé, akár saját kezűleg is.

Az előre gyártott keret idomokat általában 2,6-2,7 m hosszúság és többnyire 22 mm-es vastagság jellemzi. A keretlécek szélessége 50, 55, 60 mm, a befogó hornyok pedig 4, 5, 8, és 10 mm szélesek. A keretidomok fazonjai elég változatosak, a mostani trendekhez igazodóak. Felhasználásukkal akár egy régebbi bútor ajtófront cseréjét is meg lehet valósítani. A dekor borítású idomok színválasztéka bőséges, és a bútorlapokkal színazonos változatokban is beszerezhetők. A natúr fafurnérral fedetteket többnyire juhar-, tölgy-, cseresznye-, bükk- és éger fafajtákkal borítva gyártják.
A színazonos dekor bevonat biztosítja a bútor egyöntetűségét, ám a felületük sérülékeny, nehezen javítható. A furnérozott keretléc idomok hátránya, hogy utólagos felületbevonást igényelnek. Ezt bútoripari lakkal, vagy keményviaszolással lehet megteremteni. Arra is ügyelni kell, hogy a nagyobb méretűekhez osztó heveder lécek beépítésére is szükség lehet, és lényeges, hogy ezek az idomok mindkét hosszanti élükön 8 mm-es horonnyal ellátottak legyenek. Beépítésük csak olyan keretidomoknál előnyös, amelyek belső éle nem erősen lekerekített.
Az ajtókeretek kialakítása precíz munkát igényel. A darabokat pontosan adott méretű párokra kell vágni, amihez elengedhetetlen a gérvágó fűrész. A sarokillesztéseket kétféle módon lehet kivitelezni. A lekerekített élű idomokat csak 45 fokban gérbe vágva lehet igényesen egymáshoz illeszteni, a sík oldalú lécekből azonban egyenes, derékszögben egymáshoz csatlakoztatott sarkú ajtókeretek is készíthetők. A gérbe vágott darabok összekapcsolása egy-egy lamelló csappal, vagy két 8 mm-es köldökcsappal erősíthető meg, az illesztési felületeket pedig teljes felületükön nagy szilárdságú faragasztóval bevonva kell összepréselni.
A betétlapokat csak az utolsó keretelem beragasztása előtt szokás a helyére illeszteni. E bútorelemeket is ragasztóba ágyazva ajánlatos a keretbe rögzíteni. Ha szükséges, pl. a kelleténél szélesebb horony esetén, a betéttábla rögzítéséhez alkalmazható hézagoló léc is, de a belső oldal felöl. Ha üveg kerül az ajtó keretébe, azt színtelen szilikongumiba ágyazva célszerű rögzíteni. Az esetleges osztóhevedereket is ilyenkor kell a helyükre ragasztani. Az ajtó végül a felső léc helyére illesztésével zárható le véglegesen.
Ezek a munkák mindenképpen sík asztallapon végezhetők el, és több azonos keret kialakításához helyező sablon szükséges. A merőleges sarokillesztésű ajtók készítésénél annyi a különbség, hogy a hevederek végét csapszerűen kell kialakítani, és a horonyba illesztve kell beragasztani. Az illesztések fedetlenül maradó felületét azonos színtónusú műanyag-, vagy furnér élfedővel könnyű eltüntetni.
Az idomokból nemcsak szabályos négyzet, vagy téglalapalakú, hanem szögben megtört szárnyoldalú ajtók is kialakíthatók. Sőt a félkész keretlécek más, hasonló célokra is jól felhasználhatók, pl. beépített szekrények tolóajtóinak keretéhez. Aki pedig a divatos alumínium keretes ajtókat választja, ezek üvegezve, beszerelésre készen, különféle méretekben szerezhetők be.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: ajtó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Biztonsági ajtók

Nyáron lakásunkat, télen a hétvégi házunkat féltjük a betörőktől. Megfelelő mechnikai védelemmel jelentősen megnehezíthetjük a nem kívánatos vendégek dolgát, jobb esetben egészen a rendőrség...


Gardrób felújítás

Akinek módja van rá, ruhaneműit már célszerűen kialakított gardróbszekrényben tárolja. Ez többnyire csak részlegesen beépített szekrényt jelent, pl. az elő-, vagy esetleg valamelyik lakószobában....