Tapéta ragasztás-technika "MATERIÁL módra"

A Material Vegyipari Szövetkezet által gyártott és forgalmazott AKROLUX speciális üvegtapéta ragasztót, korábban elsősorban közületek, (intézmények, és cégek) falaihoz alkalmazták a tartósabb, szebb felületet adó és könnyen tisztántartható, vagy átfesthető üvegszövet, vagy textil tapéták rögzítéséhez. Manapság azonban magánszemélyek is egyre gyakrabban ezt a módszert és anyagot használják lakókörnyezetük megszépítéséhez. Használatra kész állapotban, 10 kg-os vödrökben kerül forgalomba, egy vödör kb. 10 tekercs felragasztásához elegendő.

Az AKROLUX speciális üvegtapéta ragasztó, alkalmas üvegszövet tapéták, Vlies és szövet tapéták, valamint egyéb ún. nehéz tapéták porózus felületekre - pl. fa, gipszkarton, simított beton, glettelt és gletteletlen vakolat - történő felragasztására. A természetes páraáteresztést nem gátolja. Használata beltéren javasolt!
Az elvárható legjobb eredmény érdekében természetesen a tapéták festéséhez a márka azonos AKROLUX speciális üvegtapéta festéket ajánljuk.

Felület előkészítés:

A meglazult, pergő, táskásodott rétegek eltávolítása után, végezzük el a szükséges javításokat. Régi, enyves festéket el kell távolítani. A felület legyen por és zsíros szennyeződéstől mentes. Magasabb páratartalmú helységek felületét, valamint erősen nedvszívó felületeket célszerű előkezelni a penészedést gátló AKROPENTA penészgátló alapozóval. Kisebb repedések, szerkezeti elemek dilatációs pontjainál mutatkozó hézagok kitöltésére jól használható a FUGAKRIL festhető tömítőanyag.

Ragasztás:

A ragasztó felvitele előtt a felületet a fent felsorolt módon gondosan elő kell készíteni. Az előmunkálatok soha nem látványosak, viszont a megfelelő végeredmény eléréséhez feltétlenül el kell végeznünk. Kisebb repedéseket az üvegszövet tapéta önmagában is kiválóan áthidal.
Fontos! Az üvegszövet és a textil-szövettapéták esetén, a ragasztót a falfelületre kell felvinni! A felhordás történhet ecsettel és hengerrel is

Festés:

Az AKROLUX speciális üvegtapéta festék mosható, szilikon adalékot tartalmazó, kiváló diszperziós fedőfesték, amely az üvegszövet struktúráját teljes szépségében megtartja. Bár speciálisan üvegtapéták festésére kifejlesztett termék, alkalmas hagyományos felületek kiváló minőségű festésére is. Páraáteresztő, csak beltéri használatra javasolt. 16 literes kiszerelésben, fehér színben kerül forgalomba, de természetesen a kereskedelemben kapható diszperziós ill. univerzális színező pasztákkal a kívánt színárnyalat előállítható. Szegélyléc felragasztásához a Fugaszil B szilikon, polisztirol, Nikecell stukkókhoz és díszlécekhez a Fugakril használható

A MATERIÁL VEGYIPARI SZÖVETKEZET szakemberei minden nap elérhetők, hogy az Önök műszaki igényeinek leginkább megfelelő, kiváló, magyar gyártású anyag kiválasztásában segítsenek.


MATERIÁL VEGYIPARI SZÖVETKEZET
1239 Budapest, Ócsai út 10.
Telefon: 286-0363, 286-0365, Fax:286-0364

Internet: www.material.hu
E-mail: info@material.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: ragasztás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ötletek a MESTER ragasztók használatához

A MESTER termékcsalád ragasztói számos építőipari és barkácsolási ragasztási feladat megoldására alkalmasak. Ehhez adunk tippeket az alábbi összeállítással.


Ragasztók kisebb javításokhoz

Szinte alig van olyan feladat, ami ma már ragasztással nem oldható meg. Az általánosan használt, mondhatni mindennapi javító munkákra alkalmas kötőanyagok azonban elég sokfélék. Vannak, melyek...