Kültéri favédelem

A kültéri fafelületek kezelése során számos veszélyforrással szemben kell védelmet biztosítani a fának. Az esztétikai szempontok és a tartósság követelménye mellett problémát jelentenek a fában, vagy az annak felszínén elszaporodó gombák és rovarkártevők, melyek roncsolják a fa szerkezetét, annak elszíneződését okozzák. A nap káros UV sugárzása szintén a fa szerkezetének roncsolódását, illetve felületének elszürkülését okozza. A fába jutó víz táptalaja a gombák és rovarok szaporodásának, kimossa a nem kívánatos színanyagokat, és a már kezelt felületen tönkreteszi az ép bevonóréteget.

A professzionális favédelem tehát odafigyelést, valamint a bevonóanyagok tudatos kiválasztását követeli meg. Hosszútávú védelmet kell elérnünk a káros hatások ellen, valamint tetszetős végeredményt kell biztosítanunk. Hatóanyagokat kell a fába juttatni, illetve megfelelő UV sugárzás biztosítása mellett a vízzárásról is gondoskodni kell. Létezik olyan termék, amely a fenti követelményeknek önmagában képes megfelelni?

Klasszikus favédő rendszerek

A klasszikus favédő rendszerek jól bevált hármas rétegrendben biztosítanak tartós védelmet a fa számára. A rovarkártevők és a penészgombák ellen híg favédőszerrel kell átitatni a fát, hogy a hatóanyagok minél mélyebben a fába hatolhassanak. A második réteg egy jó beivódási képességekkel rendelkező filmképző vékonylazúr, amely megfelelő tapadás és impregnálás biztosítása mellett a faanyag felszíne alá is juttat az UV sugárzás ellen védő pigmentekből. Végül egy fokozottabb rétegvastagságot kialakító záróréteget kell felhordani, amely maximalizálja az UV sugárzás elleni védelmet, illetve fokozott vízzárást biztosít.

Innovatív termékek

Bár a favédőszerekkel szemben támasztott alapvető elvárások nem változnak, a vezető gyártók által kifejlesztett anyagok jelentősen hatékonyabbá teszik a favédelem folyamatát. Egyes termékek önmagukban ígérik a klasszikus rétegrendszer kiváltását, azonban az örök ellentmondással ezek sem tudnak megbirkózni: a fakonzerváló-szerek beivódásához híg anyagra van szükség, míg a beeresztéshez és a felszíni filmképzéshez megfelelő viszkozitásra és magas szárazanyag-tartalomra. Ezeket a szempontokat nem lehet megkerülni, a hatékony védelem érdekében pedig nem is szabad.
Léteznek azonban olyan "high solid" termékek (4), amelyek viszkozitása a vízéhez közelít, szárazanyag-tartalmuk azonban az elterjedt lazúrfestékekének kétszerese is lehet. Ezek a termékek rendkívül jó beeresztési, kitöltő, illetve filmképzési tulajdonságokkal rendelkeznek, így segítségükkel kiváltható a közbenső réteg, és csökkenthető a felhordott rétegek száma.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: favédelem

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Faanyagok felületi védelme

Bár a különféle műanyagoknak, vagy műanyaggal laminált felületű anyagoknak jelentős volt a térhódítása, újra jelentősebb szerepet kapnak a valódi fából készült használati eszközök. Ennek oka a...


Puha- és keményfák

A fák, faanyagok ilyen osztályozása elsősorban felhasználásuk szempontjából lényeges. Egy puhafa könnyebben megmunkálható, dekültéri alkalmazásakor fontos a megfelelő felületkezelés vagy más...