Gyorsan, olcsón, "konyhakészen"

Garázsmegoldások

Autónk védelméről a hagyományos módon épített garázsokon túl számos más megoldással is gondoskodhatunk. Ezeket a készen beszerezhető, viszonylag olcsó megoldásokat gyűjtöttük most csokorba az autótakarótól kezdve a ponyvagarázson és a nyitott autótetőn át, a könnyűszerkezetes mobilgarázsokig.

"Megkímélt állapotban, első-, nemdohányzó tulajdonostól, szervizkönyvvel, garázsban tartott autó eladó" -olvashatók több hirdetésben az eladó autók tartási körülményire vonatkozó értékmérő szempontok. Ezek egyike a garázs, hiszen a fedett helyen tartott autók nincsenek kitéve az időjárás viszontagságainak, így karosszériájuk állapota sokkal tovább marad szép mint a szabad ég alatt tartott társaiknak.
Ahhoz, hogy autónknak fedett helye legyen nem feltétlenül kell időigényes és költséges építkezésbe fognunk, számos alternatív megoldás közül választhatunk.

Ponyvaborítású garázsok

Az autótakaró a legegyszerűbb, és legolcsóbb eszköz, amellyel a külső környezeti tényezőkkel szemben óvhatjuk gépjárművünket. Ezek az autó formájára szabott ponyvák többnyire impregnált pamutvászonból készülnek, és elegendő a jármű méreteit tudnunk ahhoz, hogy a megfelelőt kiválaszthassuk. Autótakarót már 5-20 ezer forintért beszerezhetünk. Előnye az olcsósága, és az, hogy a kertünkben nem foglal helyet egy épület, hiszen csak akkor használjuk, amikor a kocsi alatta van. Helytakarékos, hiszen egy garázs méretei jóval nagyobbak a benne álló autó méreteinél, míg az autótakarós megoldáskor az autónk "garázsa" pont akkora helyet foglal el, mint az autó. Hátránya, hogy némileg időigényes a rendszeres felhelyezése, és a levétele az autóról. Gyakran a páralecsapódás miatt az autó "dunsztban" marad alatta, és a nedvességbe a por is beletapad. A napsugárzástól viszont jól véd.
Fémvázas ponyvagarázst már 100-150 ezer forintért kaphatunk. Egyik változata a sátorgarázs, ami egy fóliasátorhoz hasonló szerkezet azzal a különbséggel, hogy fólia helyett textilbetétes PVC ponyva borítja, így élettartama 10-15 év is lehet.
A fémvázas ponyvagarázsok másik változata a hosszának feléig fixen rögzített, elülső fele pedig harmonikaszerűen felnyitható. (Ezt úgy lehet elképzelni, mint a kabriók felcsukható tetejét.) Így tudunk kiállni az autóval.
A ponyvával fedett típusok közül alagútgarázst is választhatunk, ha telkünk adottságai erre megfelelőek. Ez mindkét végén nyitható, így nem kell tolatgatni: egyik végén előremenetben beállunk, kiálláskor pedig a másik végén nyitjuk a garázst, így szintén előremenetben hagyhatjuk el azt. A ponyva színének megválasztásával elérhetjük, hogy az építmény a lehetőségekhez képest a legjobban illeszkedjen a környezetének a színéhez. A fémvázas garázsoknál már nem jelentkezik a ponyvagarázsoknál említett nedvesedés.

Nyitott garázsok

A ponyvagarázsokhoz hasonlóan a nyitott garázsok sem védik az autót a feltörés ellen, tehát ezeket csak zárt udvarban érdemes felállítani. A nyitott garázsok nagyon sokfélék lehetnek: önálló épületként is felállíthatók, vagy a ház egyik falához szerelhetők. Ezek a három, vagy négy oldalukon nyitott, szinte csak tetőként funkcionáló garázsok többnyire fából készülnek. Tetejük lehet zsindelyes, lemez, vagy cserepeslemez.
A barkácsáruházakban egy-két típusuk mindig kapható 100-200 ezer forint közötti áron. A készen kapható típusok hátránya, hogy méretük adott, és általában csak egyféle méretben készülnek: 3x5 méteres alapterülettel és 2,15 méteres belmagassággal. Egyszerű szerkezetükből adódóan, házilag is könnyen elkészíthetők a kívánt egyedi méretben. Előnyük, hogy nem kerülnek sokba, és főleg a fából készült változataik természetes látványt nyújtanak. Az esőtől-hótól, pára és zuzmaralecsapódástól védenek ugyan, de nem védenek a nagy hőingadozástól és a napsugárzástól is csak részben. Árnyékoló hatásuk azonban fokozható, ha építésükkor figyelünk a tájolásukra.

Mobil-, könnyűszerkezetes garázsok

Ezek már minden oldalukon zárt építmények, így az eddig bemutatott változatok közül a legnagyobb védelmet nyújtják: időjárás, lopás ellen is. Áruk 250 és 600 ezer forint között mozog. Az olcsóbbak színezetlen, horganyzott lemezborításúak, a drágábbakra műgyanta bázisú, vakolat-hatású dekorbevonat választható többféle színben, így a garázs színe a ház színéhez harmonizálható.
-"A gyorsgarázsoknak elegendő egy 10 centiméter vastagságú betonlap, aminek a mérete 5-5 centiméterrel legyen nagyobb, mint a garázs külső mérete. Alá egy sóder ágyat javaslok teríteni, ami a nedvességet felszívja, illetve a betonba egy térhálót" - mondta lapunknak Németh József, egy mobilgarázsokkal foglalkozó vállalkozás ügyvezetője.
Radócz Margit, a Tuti Kapu Bt. vezetője is 10-15 cm-es vasalt aljzatot javasol, mivel a könnyűszerkezetes elemeket dübelekkel kell rögzíteni a szilárd aljzathoz. Végszükség esetén azonban az is megfelel, ha hat "betontuskóra" rögzítjük az elemeket.
-"Az általunk forgalmazott garázsok egyike csak szakember által szerelhető össze, a német, illetve lengyel termék házilag is összeállítható. Tapasztalataink szerint azonban az ügyfelek 90 százaléka szakemberre bízza a szerelést, hisz nem mindenkinek állnak rendelkezésre szerszámok, dübelek stb." - tudtuk meg a szakembertől.
Németh József kiemelte: "A mobilgarázsok burkolata acél horganylemez, amely gyárilag 8 rétegű UV álló festéssel van ellátva, így a gyártó a festésre 15 év garanciát vállal, az átrozsdásra pedig 25 évet."
A könnyűszerkezetes garázsoknak számos elelőnye ismert: gyorsan, 5-8 óra alatt összeállíthatók, tartósak, felállításuk semmilyen kosszal nem jár. Bármikor, bárhol összeállíthatók, illetve szétszedhetők, mivel oldható kötésekkel vannak szerelve, így költözéskor a garázst is vihetjük magunkkal. A megrendelő igényei szerint változatos méretekben legyárthatók.
Extra felszerelések, amelyekkel felszerelhetők a mobilgarázsok: tetőnél cserepes lemez, oldalablak (bukó-nyíló, és fix is lehet), az ereszcsatornából horganyzott, vagy színes is felszerelhető, oldalajtó bárhová beépíthető, a garázsajtó lehet kétszárnyú, billenő, vagy szekcionált. Ugyancsak extraként lehet ektromos kapumozgatást is beépíteni többféle motorral.
Magyarországon körülbelül 10-12 éve vannak jelen ezek a termékek, de Németországban már 40 éve gyártanak mobilgarázsokat. A szakemberek szerint a 20-30 éves élettartam lehet reális egy ilyen szerkezetnél.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: garázs

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kapuautomatizálás

Az ősz beköszöntével egyre hidegebb, csapadékosabb lesz az időjárás. Ilyenkor többször fordul meg a fejünkben, hogy milyen jó lenne, ha nem kellene kiszállni a fűtött kocsiból, kinyitni a...


Garázsok biztonsága

A garázsban tartott autókat tulajdonosaik nagyobb biztonságban tudhatják. Ám ez esetenként csalfa illúzió, mert némelyik garázskaput bizony illetéktelenek is könnyen nyithatják. Különösen igaz ez a...