Kreatív hobbi, és jó ajándékötlet

Üvegfestéssel

2011-02-27 20:11:57 |

Üvegfestés: átlátszó felület átlátszó festékkel való díszítése, megfestése. Rengeteg szép és hasznos ajándéktárgy készíthető ezzel a technikával, amit érdemes megismerni.

Az üvegfestés az ónnal összeforrasztott Tiffany üvegek otthon is elkészíthető utánzata, ám emellett szinte bármilyen minta felvihető vele sík- vagy öblös üvegre. Szigorúan vett anyagszükségletét tekintve az üvegen kívül mindössze egy kontúrozó és színes üvegfestékekre van szükség a folyamathoz. Kitűnő ajándéktárgyak készíthetők ezzel a technikával.

Az üvegfestészet története

Az üvegfestészet feltehetően az üvegmozaikból alakult ki, és a középkori keresztény templomokból kiindulva hódította meg a világot. A XII. század elején egyre elterjedtebbé vált az üvegfestészet, amit aztán évszázadokig kizárólag egyházi épületeken alkalmaztak. Mára azonban az egyik legkedveltebb kreatív technikává fejlődött, mellyel ablakainkat, üvegtárgyainkat díszíthetjük.
Magyarországon a XIV. századtól dokumentálható az üvegfestők fellépése: 1365-ben Péter, leleszi prépost szerződést kötött egy kassai festővel négy üvegablak készítésére, száz aranyforintért. Az első önálló üveges céh Kassán alakult 1714-ben. A múlt század végétől kezdve középületekben is gyakrabban alkalmazták a színes üvegablakokat, amelyek ezzel a hétköznapi élet részévé váltak. Az ólomüveg éppolyan alkalmazott művészet lett az építészetben, mint a falfestés vagy a szobrászat, s ékesített lépcsőházakat, polgári szalonokat, bankokat és szállodákat egyaránt.

A szükséges alapanyagok, és előkészületek

Festhetünk síküvegre vagy kiürült, különleges formájú palackokra, alkoholos üvegekre. Fontos, hogy festés előtt a felületet por-, és zsírmentesítsük. Az alkohol, sebbenzin, szintetikus hígító vagy a terpentin erre a célra tökéletesen megfelel.

A kontúrozón, az üvegfestékeken és a színtelen üvegfestéken (világosító adalékon) kívül szükségünk lehet pipettára, ecsetekre, fogpiszkálóra és vattafejes fültisztító pálcára.
Az üvegek éleit - ha vannak - először dörzspapírral kell végigcsiszolni, majd portalanítani és denaturált szesszel alaposan megtisztítani. A nagyobb porszemeket, kisebb-nagyobb szöszöket az üvegre már felvitt festékből nehéz kiszedni, ezért inkább a felület előkészítésénél kell körültekintőbbnek lenni.
Miután az üveg már festésre kész, a konturfestékkel felrakjuk az előre, papíron megtervezett mintát. Kontúrozót 7-8 fémszínben lehet kapni, (arany, bronz, ólom, vas, ezüst, sárga- vagy vörösréz) és még színtelent is gyártanak. A felvitt csíkoknak - vastagságától függően - 2-3 óra kell a teljes száradásához. A kontúrozó száradáskor kicsit összeesik, ezért érdemes lehet egy második réteget is felvinni rá, különben összefolyhatnak a festések. Ez azonban nagyon nehéz, ezért jobb, ha elsőre próbáljuk vastagabban felkenni. A kontúrozó festés lényege, hogy megakadályozza a színes festékek összefolyását.

A színek kezelése

Az üvegfesték átlátszó és fedő szín is lehet. Az arany, az ezüst és a gyöngyház, valamint a fehér szín nem átlátszó, és minden olyan szín is átlátszatlan lesz, amit ezekkel árnyalunk, a többi festék viszont átlátszó. Így olyan tárgyak is készíthetők - például lámpabúra, mécses tartó -, ahol a fénynek fontos szerepe van a színek megvilágításában.
A festéket pipettával vagy ecsettel lehet felvinni a felületre. Amennyiben véletlenül túl világosra vagy sötétre sikeredik egy-egy rész, fültisztító pálcikával óvatosan fel lehet itatni a fölös festéket. A már felvitt és meghúzott felületre viszont nem szabad újra rámenni, mert csúnyán meglátszik, hol próbáltunk korrigálni. Az átlátszó hatást adó színeknél a felvitt festék vastagsága adja meg a szín sötét-, vagy világosabb árnyalatát.
A színárnyalatokhoz, átmenetekhez és a színek világosításához vásárolhatunk színtelen lakkot, ez jól keveredik a tömény színekkel. Pipettával vagy fogpiszkálóval lehet cirmosítani vagy átfolyatni egymásba két színt. Festékekből oldószeres (oldószere a terpentin)- és vízbázisú is kapható, előbbi a tartósabb. Használhatunk speciális festékeket is ilyen a matricafesték, vagy a glitterfesték. Utóbbiba csillámokat kevernek, így különös hatás érhető el velük.
Az elkészült üvegfestéseket pormentes, és szigorúan vízszintes helyen kell tárolni a száradás ideje alatt. A festék kb. 12-24 óra alatt szilárdul meg a felületen, de vastagabb rétegnél olykor hetek telnek el, amíg az egész kikeményedik annyira, hogy nem marad meg rajta az ujjlenyomat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Előszoba

Az előszoba nagyon fontos helyisége otthonunknak, bár sajnos amikor társasházi lakásban gondolkodunk, alig találkozunk úgy tervezett lakással, ahol az ne csak egy sötét belépő lenne, esetleg egy...


Gyártói jótanácsok tetőterünk szigeteléséhez

A ferdetetős épületszerkezet nagyon összetett struktúra, mert sokféle anyagból, sokféle munkafolyamat során épül meg. Sokan azt gondolják, hogy ha elkészült tetőterükben problémát tapasztalnak,...