Légkamrás lemezek

2009-05-02 15:08:38 | Módosítva: 2009-05-02 15:09:39

A légkamrás műanyag lemezek egyszerűen szerelhetőek, sokoldalúan felhasználhatóak, ezért az utóbbi időben üvegházak, télikertek készítésekor, teraszfedések alkalmával egyre inkább kiszorították az üveget.

Bevilágítósáv, kocsi-beálló, télkert...

A légkamrás műanyag lemezek előnyei között meg kell említeni, hogy tömegük sokkal kisebb az üvegénél, ezért kisebb teherbírású szerkezetre is felszerelhetjük, például, ha csak egy ajtó előtti esővédelmet szolgáló kis tetőről, vagy egy terasz befedéséről van szó. Légkamrás szerkezetének köszönhetően a benne található levegő miatt jól hőszigetel.
Noha fényáteresztő képessége kicsit gyengébb a víztiszta üveghez viszonyítva, de ez nem befolyásolja számottevően az alatta élő növények életfolyamatait. Lényeges, hogy törése esetén sokkal kisebb a balesetveszély, mint az üveg szilánkos törése alkalmával.
Éttartama hosszú, egyes gyártók akár 10 év garanciát is vállalnak rá, amennyiben a szereléshez is rendszertartozékokat használunk. Szerelése egyszerű, kevés kiegészítő elemet igényel, korróziómentes és többféle színben kapható. Ideális télikertek, üvegházak fedésére, különféle udvari fedésekre is alkalmas, mint kocsi-beálló, medence-, homokozó-, teraszfedés, de bevilágító sávok, pinceablakok, és ajtók is kialakíthatóak belőle, így a természetes fény az egyébként sötét helyiségekbe is bejut.

Természetesen olyan helyeken alkalmazható, ahol nem lényeges a kilátás, hiszen a légkamrák miatt áttekintve e lemezeken mindenképp torzult képet látunk. Így nappaliban nem érdemes az ablakot, ajtókat ilyen lemezzel felszerelni, ám fürdőszobai ablaknak, ajtónak már alkalmas lehet az üveg kiváltására, hiszen itt a betekintés megakadályozása alapkövetelmény. Általában 10 és 16 mm-es vastagságban kaphatóak, polikarbonát vagy akril anyagból készült légkamrás lemezek közül választhatunk.
Az eddigi vizsgálatok szerint a minőségi termékek szakszerű felrakásakor 10 éven belül nem lépnek föl jelentős színváltozások. Amennyiben nem állandóan fűtött helyiségnek a tetejét készítjük légkamrás lemezből az élettartama növelhető a lejtésszög növelésével, és esetleg a helyes tájolással. A nagyobb szögnek köszönhetően a hó hamarabb lecsúszik a tetőről akár belső fűtés híján is, ami tehermentesíti a lemezt és a tartószerkezetet egyaránt.

A lejtés lényeges!

Tetőszerkezet kialakításakor a szarufák távolságainak a lemezek szélességéhez kell igazodniuk, azaz általában 1070-1080 mm kell legyen a középtől középig mért távolság, úgy, hogy egy kis dilatációs hézag is maradjon az egymás mellé fektetett lemezek között. A tetőlécek távolságát a helyi viszonyok ismeretében a hóterhelés és a szélirány figyelembevételével határozzuk meg. Minél nagyobb hóterhelés várható (például mert nem lesz belülről fűtés), vagy a szélerősség fokozott (nincsenek a közelben szélárnyékot adó fák, vagy tereptárgyak), akkor annál sűrűbben lécezzünk. A lejtés minimumát 7°, azaz 12 centiméternyi lejtés méterenként. Ha ennél kisebb lejtést tervezünk, egyrészt fokozódik a hóterhelés, hiszen olvadáskor is csak később tud lecsúszni a hó, valamint a beázás veszélye is megnő, mert a kisebb lejtés miatt lassabban csurog le a víz a lemezről, ezért az illesztések között több ideje van beszivárogni.

A szerelési rendszer elemei

A légkamrás lemezek többféle vastagságban kaphatók, a szerelési elemeknek is ehhez kell igazodniuk. A szegélyprofillal a lemezeket függőleges elhelyezés esetén az aljzathoz lehet rögzíteni, illetve ugyanez alkalmas a lapok külső oldalainak a lezárására.
A középprofil nagyon hasonló az előzőhöz, csak mivel két oldalról illeszthetünk bele lemezt, ezért azok csatlakoztatására alkalmas. A lemezek csak a víz lefolyásával megegyező irányban toldhatók a középprofilokkal, más esetben a toldás beázáshoz vezet.
A nyitott végek lezárására záró-profilok kaphatók. A légkamrás lemez szabott éleit érdemes élzáró szalaggal lezárni, így ez az öntapadó szalag véd a kamrák elszennyeződésétől.

A lemezeket a szerkezetre erősíteni legegyszerűbben a hozzájuk beszerezhető speciális csavarokkal lehet. E csavaroknak több típusa ismert, így fa vagy fémszerkezethez való lemezszereléshez is találunk megfelelőt, melyek általában 64 milliméteresek. Ezek fején tömítés található, ami megakadályozza, hogy a csavartest mellett víz szivároghasson be. Műanyag fedőkupakokat is pattinthatunk még rá, amely tovább fokozza a tömítés eredményességét, és egyben elrejti a csavarokat. Általában elegendő a profilokat 30 centiméterenként rögzíteni e speciális csavarokkal. Ez megfelelően stabil ahhoz, hogy jó lejtés és tájolás esetén a szél ne tudjon elbánni a légkamrás lemezből készült fedésekkel.
A lemezekre gyárilag feltett védőfóliát a szerelés során célszerű mindig csak ott eltávolítani, ahol profilt szerelünk fel. Egyrészt így a lemezek a szerelés során végig védettek a karcolások ellen, másrészt, ha a védőfóliát fennhagyjuk, akkor biztosan nem cseréljük össze a lemezek felső és alsó részeit felrakáskor.

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Télikert fűtése, szellőztetése

A különféle típusú télikertek ránézésre nagyon hasonlónak tűnnek, műszaki tartalmukat tekintve viszont jelentős eltérések fedezhetők fel közöttük. Használati módjuktól függően elengedhetetlen a...


Páraszekrények, ablaküvegházak

Páraszekrény A páraszekrények díszes kovácsoltvas kerettel is készülhetnek, de fakeret kialakítására is van mód. Ez esetben azonban a felületkezelésre nagy gondot kell fordítani, hiszen az állandó...