Üvegházak, nem üvegből

A virágokat, dísznövényeket szinte mindenki szereti, hiszen egy kis természetet hoznak épített környezetünkbe. A választékuk óriási, ám minden növény törődést, gondozást igényel. Számos szép növény azonban igen kényes, és még a széltől is óvni kell. Ezek többnyire a szélsőségektől jól védett helyet, esetleg a szokásosnál páradúsabb klímát igényelnek, amit leginkább egy üvegházban lehet megteremteni.

Az ilyen építményeket családi házak oldalához, vagy a kert egy jól megválasztott helyére célszerű építeni. Hogy pontosan hová, erre a kérdésre a szakkönyvek adnak választ, mint ahogyan arra is, hogy milyen növényeket, virágokat célszerű ilyen zárt körülmények között tartani. Az üvegház azonban nem csak a növények védelmét szolgálja, a növénygondozási munkáknak is helyet biztosít. Az alábbiakban néhány ötletadó képet mutatunk az érdeklődőknek, két viszonylag egyszerűen megépíthető üvegház sajátkezű kialakításához pedig részletesebb leírással is szolgálunk, amelyet a kertészkedő családi ház és hétvégi telek tulajdonosoknak a figyelmébe ajánlunk.
Elöljáróban már eleve arra hívjuk fel a figyelmet, hogy bár az ilyen építményt közismerten üvegháznak nevezzük, falainak borításához az átlátszó műanyag lemezek alkalmasabbak a törékeny üvegnél. Sőt egyes esetekben még a vastag mezőgazdasági fólia is elégséges. Ha az építmény faváza szilárdan összeépített, a fóliát később igényesebb és esztétikusabb műanyagra cserélhetjük. A tető borításán azonban nem célszerű takarékoskodnunk, mert ide mindenképpen teherbíró anyag szükséges, amelyik telente elbírja a rárakódott hó súlyát is. A fólia erre nem alkalmas, ezért a sík, még inkább az üreges polikarbonát, vagy hullámprofilú PVC lemezzel fedjük le a kis házikó tetejét.
Lényeges az is, hogy a falak fényáteresztő borítást kapjanak, mert ez a növényeknek alapvetően fontos, és a belső klímát is előnyösen befolyásolja. Nem árt, ha vízcsapról is már jó előre gondoskodunk, de a szükséges vizet locsolótömlő bevezetésével is megoldhatjuk. A favázat alkotó elemeket még összeállításuk előtt alaposan impregnálni, gombafertőzés ellen védetté kell tennünk, mert az üvegház belső terében általában az átlagosnál magasabb szokott lenni a levegő páratartalma, ami nem kedvező a vázat alkotó faanyagok számára. Különösen a faanyagok bütüit itassuk át jól konzerválószerrel. A különféle kötésekhez ezért vízálló faragasztót és galvanizált, vagy sárgaréz facsavarokat használjunk. A tető csapadékelvezetéséről is gondoskodjunk, és a lábazati részek csapódó víz elleni védelméről se feledkezzünk meg. A különálló házikót célszerű beton szegélyelemekből kialakított alapkoszorúra és erre fektetett szigetelő- csíkra állítani, hogy az alsó vázelemeket hatásosan védjük a talaj nedvességétől.
A ház fala mellé épített kis üvegház kialakítása viszonylag költségkímélő, hiszen egyik oldalát maga a ház fala alkotja. Mérete ne legyen túl kicsi, hogy kényelmesen tudjunk belül dolgozni, és a virágoknak is legyen bőven helyük. Hossza min. 1,5 m, szélessége 1,7 m, magassága pedig elöl 2,1 m legyen. Az építményt hosszában célszerű növelni kb. 2,8 m-ig. A tető lejtése 15-30 fok közötti. A helyiség padlója lehetőleg járólapokkal fedett, vagy betonozott legyen, és esetleges lejtését a váz alapkeretének felállításakor vegyük figyelembe. Előbb tűzzük ki az alapkeret helyét, majd ragasszuk fel a bitumenes sávszigetelést, erre meg a már impregnált alapkeretet. Következő lépésben a ház falához fogassuk hozzá a szélső tartóoszlopokat, azokat pedig vízszintesen egy hosszú átkötő gerendával kapcsoljuk össze. Felső élét a tető lejtésszögével azonos szögben gyaluljuk ferdére.
Ezt követően egymásba lapolt kötésekkel állítsuk össze a homlokfal alapjául szolgáló vázkeretet, majd a két első, továbbá a hátsó oldal kereteit is. Előbb az oldalkereteket fogassuk hozzá a függőleges tartóoszlopokhoz, majd ezek élére illesztve állítsuk fel a homlokfal keretét is. A kereteket csavarozzuk egymáshoz. Az ajtónyílást két önálló keret alkossa, amelyeket felül egy áthidaló léccel fogjunk össze. Ez a homlokfal keretének párkánymagasságával kerüljön egy szintbe.
A váz ezzel készen van. A munkát a vízszintes osztólécek, az alsó mellvédburkolat lambérialéceinek, továbbá a külső üvegfogó lécek helyükre ragasztásával, csavarozásával folytassuk. A tetőfedő anyagot lehetőleg egy darabban erősítsük a fali gerenda tartólécére és a homlokfal élére. Ha nem tervezünk a tető alá ereszcsatornát, akkor a tetőfedő lemez kb. 250 mm-re nyúljon túl a homlokfalon. A tetőlemez illesztéseinek hézagait UV- és vízálló sziloplaszt tömítőmasz-szával kitöltve szigeteljük le, majd illesszük helyükre az oldalfalak fényáteresztő "üvegeit". Ezeket plikarbonát lemezek esetén tömítőmasszába agyazva, belülről is léckerettel megerősítve fogassuk a helyükre.
Ha - ideiglenesen - csak vastag PE fólia kerül a vázra, akkor ezt előbb tűzőgéppel erősítsük pontosan leszabott hosszúságú lécre, és azt felül fogassuk a keretre, majd alul újabb léc segítségével kifeszítve rögzítsük az ablaknyílásba. Oldalról hasonló módon, ugyancsak lécek segítségével kifeszítve rögzítsük. A fóliaszéleket ajánlatos visszahajtott szegéllyel letűzni. A szellőzést biztosító ablakok keretét lapoltan összeragasztott lécekből állítsuk össze, és "beüvegezésük" után csuklópántokkal fogassuk a vázon hevederlécek segítségével kialakított ablaknyílásba. Az ablak kitámasztását bútor ajtó kitámasztóval célszerű megoldanunk.
Az ajtót is elkészíthetjük magunk, mégpedig 20x80-100 mm széles deszkából, lapolt sarokkötéseket alkalmazva, és csavarokkal is megerősítve. Mérete természetesen a vázon kialakított nyílás méretéhez igazodjon. Megfelelő zárását 10x40-es rátétlécek felerősítésével biztosítsuk. Alsó borítását ugyancsak lambérialécekből alakítsuk ki, felerősítéséhez pedig felcsavarozható ajtópántot használjunk.
Végül a lécezett kertészasztalt készítsük el. Ennek egyik hosszanti tartólécét a homlokfal belső oldalára - közvetlenül az ablakok alá - csavarozzuk fel, a vele szemben levőt pedig lábakkal alátámasztva, és átlós hevederekkel megerősítve a homlokfalhoz, pontosabban a függőleges vázoszlopok oldalához erősítsük hozzá. A fedőléceket csak ezt követően, kb. 20 mm-es közökkel csavarozzuk a hossztartók tetejére. Felületüket különös gonddal impregnáljuk, mert e lécek alkotta felületen kertészmunkákat is fogunk végezni, és fokozott igénybevételnek lesz kitéve.
A másik üvegház különálló kis épület, amelynek kialakítása az előzőnél sokrétűbb és hosszabb ideig tartó munkát igényel. Méretét tekintve min. 2,4 m széles, kb. 3,5 m hosszú. Magassága 2,6 m, az ajtó nyílásmérete pedig 700x1800 mm. Üvegezése eredetileg 5 mm vastag polikarbonát lemez, de más, fényáteresztő lemez is megfelel a befedéséhez, ha az elég szilárd és UV-álló. Felépítéséhez rajzunknál alaposabb tervet kell készítenünk, hogy elkerüljük az összeállítási problémákat. Mivel elég sok sarokkötéssel összekapcsolt darabból áll a kis ház váza, ezek pontos kialakítása nagyon lényeges.
Az alapnak most is szilárd és sík betonkoszorúnak kell lennie. A vázat célszerű előre összeerősített oldalkeretekből, azokat hátul és elöl összefogó oromkeretből összeállítani. A szellőzőablaknak és az ajtónak csak a nyílását alakítsuk ki, a beleillő kereteket ráérünk később is elkészíteni. A vázelemeket alul a koszorúhoz is hozzá kell csavaroznunk. Miután a ház oldalváza áll, helyére erősíthetjük a gerincelemet, és ezt követően a belső szarufákat is a helyükre csavarozhatjuk. Ezek támasztják alá az átlátszó műanyag tetőlemezt, amelyet a belsőkkel azonos méretű, de kívülre helyezett külső szarufákkal lefogva, réstömítve, és belülről behajtott csavarokkal fogassunk szorosan egymáshoz. A szarufákat ferdén lefutó támdeszkákkal is célszerű megerősítenünk, ezzel a sátortető teherbírását növeljük meg. A tetőn valamelyik szarufa pár között még egy szellőző ablak nyílását is alakítsuk ki. Ez közvetlenül a gerinc mellé szorosan illeszkedő külön kerettel építsük meg. A kötések mindenhol egymásba eresztett lapolások legyenek, facsavarokkal megerősítve.
A már tető alá hozott faváz oszlopai és hevederlécei közé ezt követően pontosan beszabott méretű, fényáteresztő lapokat kell üvegfogó lécek közé szorítva beerősíteni. Az ablakok keretét is készítsük el, üvegezzük be, majd szereljük mind a kettőt a helyére. A tetőn levő ablak vízzárását a keretére kívülről felerősített takarólécekkel és tömítőmasszába ágyazott "üveggel" biztosítsuk. Ezt a gerinc mellé csatlakoztatott tetőfedő lemez szélén is alapvetően szükséges elvégeznünk.
Ezután sort keríthetünk az ajtó keretének az elkészítésére, beüvegezésére. Helyére erősítése után már csak a rácsos virágtartó polcokat kell megnyugtatóan alátámasztva felszerelnünk, és ezt követően már kényes virágainkat a polcokra rakhatjuk. A polcok alatti helyet is kihasználhatjuk, sőt földdel feltöltve akár virágágyásként is hasznosíthatjuk, ha a betonszegélyek közé termőföldet terítünk. Az ilyen ágyások közötti járófelületet azonban lehetőleg szilárd burkolattal lássuk el, mert ennek könnyebb a tisztántartása, és a kertészkedő munkákat is kényelmesebb sima padlón állva végezni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: üvegház

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

gedeon avatarja

gedeon         szakmai tanács kérése e-mailra

szeretnék valaki olyantól segítséget kérni aki már épített üvegházat és jól be is vált neki milyen anyagból érdemes finanszírozás kb mennyi és szóval minden ami ezzel kapőcsolatos lehet

Ivóvíz, napfény segítségével

Játékszernek tűnik, de a Solarball elnevezésű, labda formájú eszköz hatalmas segítség lehet olyan vidékeken, ahol elérhetetlen a tiszta ivóvíz. Napsugárzás segítségével napi 3 liter, életet adó víz...


A jövő pihenő-üvegháza

Francis Gendron kanadai szakember megépítette a jövő üvegházát, mely energiatakarékos, megtermelhetők benne a szükséges zöldségek, éspihenő helyül is szolgál.